Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Single Ended 2xEL-34 / canal

RockDok

Postări Recomandate

• Răspunsuri 146
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

71

• Depanatoru

26

• blue

11

• zal

8

Top autori în acest subiect

SAturatia miezului la bobinele respective este la limita cand sunt reci. Cand bobinele se incalzesc, rezistenta in CC a bobinajului creste, creste si caderea de tensiune pe bobina, si miezul sigur intra in saturatie, de aici si aparitia brumului la cald. Sau gresesc undeva cu acest rationament...?

Link spre comentariu

SAturatia miezului la bobinele respective este la limita cand sunt reci. Cand bobinele se incalzesc, rezistenta in CC a bobinajului creste, creste si caderea de tensiune pe bobina, si miezul sigur intra in saturatie, de aici si aparitia brumului la cald. Sau gresesc undeva cu acest rationament...?

Da gresesti! In primul rand rezistenta nu creste chiar asa de mult intre 25grade si 60 grade. In al doilea rand rezistenta nu are nicio treaba cu saturatia, asta e influentata numai de materialul magnetic si aria sa, curentul prin bobina, si intrefierul. Fara a stii toate datele doar ne dam cu presupusul.
Link spre comentariu

Asa ma gindeam si eu drept care am si dat la bobinat 9 cmp cu 0.4 cit incape. Bine ca nu mi-a zis cineva de trasee de masa incorecte ca si faceam urit. Acum sa vedem daca am priceput cum sta treaba cu rezistentele de protectie pentru GZ34. Am atasat cele doua cazuri primul cu 2x300V:220/600 = 1/(n + n) -> n=1.36Rt = 53 + (1.36^2)*5.7 = 64 ohmiRt < 75 ohmi (din catalog) -> Rx = 75 - 64 = 11 ohmi ( 10 ohmi)cazul 2x400V:220/800 = 1/(n + n) -> n=1.82Rt = 105 + ( 1.82^2)*5.7 = 124 ohmiRt < 125 ohmi ( din catalog) -> Rx = 125 - 124 = 1 ohm ( 2.2 ohmi)asta Cu Rl = 0In cazul in care se adauga Rl cu inductanta 10H si Rl > Rx , Rx se poate elimina. Cred ca o valoare de 2.2 ohmi pentru Rx este totusi binevenita chiar si cu L.Ramine de vazut daca am dreptate.

Link spre comentariu

Bine ai calculat . Pentru cazul al doilea nu mai trebuie adaugat nimic , practic tot acolo esti , cand secundarul are 100ohm nu mai conteaza 1 ohm inseriat . Sper ca ai masurat Rs ca jumatate din bobinaj , adica de la priza mediana spre unul din capete . Daca mai adaugi si Rl nu mai trebuie Rx nici in primul caz .

Link spre comentariu

Evident fiecare ramura cu Rs-ul ei. Dar am un pitic ce-mi sopteste ca parca tot ar fi bine 2.2 ohmi in orice caz si spun asta deoarece la testari am legat o borna a unui soc la iesirea de plus a modulului de alimentare iar cealalta borna am lipit-o din greseala la masa montajului care era evident legata la minusul modulului de alimentare. Mi-ar fi parut bine sa am 2.2 ohmi pe infasurari si/sau sigurante!

Link spre comentariu

A da , ca si siguranta poti sa pui o rezistenta fuzibila ( 0,25W ) de valoare mica , cat se nimereste ca sa se arda "usor" la curentul de scurt , nu neaparat 2,2ohm . Poti sa pui numai una in serie cu priza mediana a transformatorului .

Link spre comentariu

Sigur, va fi o siguranta pe mediana. Acum ca am lamurit cum este cu Rt-ul mai am o intrebare: In cazul in care utilizez diode si cresc valoarea lui C sa zicem la 220 microF nu duce la incalzirea transformatorului de alimentare ?

Link spre comentariu

In primul rand o sa fie mult mai mare tensiunea redresata cu diode cu siliciu , poate si cu 100V in sarcina . La acelasi consum de putere tot atat se va incalzi traful ( depinde teoretic si de condensator dar nu influenteaza asa mult ) .Apropo de cati watti este traful ?

Link spre comentariu

Schema traf si valori este in pagina 1 si are 16 cmp. Sa zicem ca dupa redresare cu diode pe un C de 50 microF avem 360V la un consum de 240 mA. Daca in aceste conditii crestem valoarea C la 220 microF, consumul raminind acelasi, nu duce la o incalzire a trafului ? Sau poate am inteles eu aiureli din niste sit-uri in engleza. Si o alta problema legata de zgomot: Cind tensiunea directa la burnele unei diode cu Si scade sub 0.6V curentul prin dioda inceteaza abrupt. Pina cind tensiunea celeilalte semialternante nu creste peste 0.6V curentul prin cea de a doua dioda este nul si creste abrupt dupa atingerea pragului de 0.6V. Datorita acestui fapt o redresare cu diode este mai zgomotoasa, in aceleasi conditii de filtrare, decit una cu lampi?

Link spre comentariu

Impulsurile de curent in momentul conductiei diodelor sunt mai mari cu cat condensatorul are capacitatea mai mare ( si timpul de conductie al diodelor e mai scurt ) , asta inseamna pierderi mai mari in bobinaj , dar nu cred ca influenteaza prea mult .

Link spre comentariu

Ma invirt atit de mult in jurul alimentarii fiindca, asa cum spunea cineva, atunci cind se opreste muzica asculti condensatorii de filtrare. Am schimbat intre ele L1 si L2 si am pus in paralel cu grupul de 50 microF 220 microF si inca 220 micoF dupa L2. Inca nu am brum. Sa vedem ce se intimpla cind se incalzeste. Motiv sa ascult muzica asa cam 12 ore in continuu. Daca noaptea, cind toata lumea tace, se aude brum peste Tangerine Dream inseamna ca ceva nu-i in regula!

Link spre comentariu

Daca folosesc GZ primul condensator nu-i voie sa aiba peste 60 microF. Cei de dupa L2 din schema pot sa aiba mai mult. Eu i-am lasat la 47 microF sa vad cum se comporta redresarea si prima filtrare.

Link spre comentariu

Ma invirt atit de mult in jurul alimentarii fiindca, asa cum spunea cineva, atunci cind se opreste muzica asculti condensatorii de filtrare. Am schimbat intre ele L1 si L2 si am pus in paralel cu grupul de 50 microF 220 microF si inca 220 micoF dupa L2. Inca nu am brum. Sa vedem ce se intimpla cind se incalzeste. Motiv sa ascult muzica asa cam 12 ore in continuu. Daca noaptea, cind toata lumea tace, se aude brum peste Tangerine Dream inseamna ca ceva nu-i in regula!

O solutie pt indoielile tale este o redresare zdravana cu diode rapide 1000v/2A, un filtraj simplu RF urmat de un 470 micro, atingi o tensiune de 450-500v dupa care stabilizezi la 400V cu un V-Mos a carui grila este decuplata cu 1 micro/600V. Te asigur ca riplul de tensiune va fi extrem de mic , acesta se masoara practic pe o rezistenta de sarcina care simuleaza consumul max al amplificatorului !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări