Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplif t.amp in 3 ohmi?

ionescu liviu

Postări Recomandate

Inca o idee venita din putul gandirii mi-a venit: Sa chinui t.amp ta-1050 pe 3 ohmi, rareori dat tare, nu la maxim, si rar de tot, in rest pana in jumatate din putere.3 ohmi va rezulta din legarea in paralel a unui sub autode 4 ohmi si o boxa pro de 8 ohmi, rezulta 3 ohmi, nu?Oare va merge sau e o stupizenie?Fac asta ca sa nu pierd sunetul stereo... Pe celalat canal ramanand o boxa singura. Si le voi folosi in casa pt ca nu au destul bas cele pro pt unele genuri de muzica.De fapt nu sunt sigur ca voi face asta dar sunt curios, poate voi ajunge sa fac si asta, daca merge....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionescu liviu

6

• CBI

2

• zal

2

• djlove

1

Top autori în acest subiect

Fizica asta de scoala generala, ce ne facem fara ea?.... :speriat Formula este aceasta: 1/Rp=(1/r1)+(1/r2)deci avem: 1/Rp=(1/8)+(1/4)=3/8 rezulta Rp=8/3= 2.66ohmiSau mai avem o formula: Rp=(r1*r2)/(r1+r2)=(4*8)/(4+8)=2.66ohmiDeci asa se calculeaza IMPEDANTA eschivalenta.

Link spre comentariu

Poti sa le legi in serie, dar pierzi grav putere

Pierd grav calitate, se aude prost in serie.E ultima oara cand mai ma gandesc sa pun in practica ideile venite din putul gandirii :ras: .Chiar eu urmez propria "regula" cum ca din improvizatii nu iese ceva bun, de obicei.Daca ar fi vreodata, voi face un sub de 8 ohmi, eventual pro/semipro.A mai lucrat odata ampliful asta asa dar semnalul de intrare era mic de tot, dat la maxim ampliful si pus pe 4 boxe 2 cate 2 in paralel, unele de 4 si unele de 8, deci aceeasi treaba, si se incalzise binisor dar nu de speriat, dar semnalul de intrare era mic si boxele erau hi-fi (adica relativ micute), atunci facusem proba la amplif prima oara...PS Stiu si eu cum se calculeaza rezistenta a rezistorilor pusi in paralele, dar nu e chiar asa fixa 2,66 caci asa se calculeaza la rezistente, la difuzoare e un pic altceva, de obicei si difuzoarele au putin peste 8 sau 4 si depinde si de frecventa si fire, etc.PS2 Oricum decat multe si proaste mai bine putine si bune, deci ma pot gandi chiar la un upgrade la fullrange-uri.Bafta!
Link spre comentariu

la putere mica daca are racire corespunzatoare tinand totusi cont ca este un amp de sonorizare,nu ar trebui sa crapeDin pacate din ce vrei tu sa faci si ce speri sa obtii va iesi o varza ca carnatiIn primul rand dezechilibrul de spl va fi f mare,ca nu cred ca se va auzi mare lucru completarea aia de subbas.SUnt sanse ca subul sa ramane in urma la pasaje complexe,neavand acelasi raspuns tranzitoriu ca un wofer pro.Si situatia cea mai grava,trebuie facut un crosover cumva intre boxe si subwwofer,pt ca daca il legi asa 'calare' peste boxa pro anumite frecvente se vor suma si vor fi reproduse de ambele difuri,iesind o varza amestecata..si nu vad cum ai putea face un crosoover pasiv pe la 100-150hz :nas: .Poate ca la sonorizare in spatii mai mari si putere deasemeni nu mai isi da nimenei seama ce si cum,dar in casa sigur se va simtiCea mai buna si corecta solutie este un amplificator separat la care merge sa-l legi iesirile in punte,pui un sub auto si ii dai semnal mono si un punct de inflexiune cat mai jos,de preferat 70-80hz pt a nu deveni audibila localizarea.Sau 2 suburi daca te tine buzunarul,ai le legi astfel stereo,fara improvizatiiIn serie in nici un caz,ai o boxa cu filtre care in final va fi afectata

Link spre comentariu

la putere mica daca are racire corespunzatoare tinand totusi cont ca este un amp de sonorizare,nu ar trebui sa crapeDin pacate din ce vrei tu sa faci si ce speri sa obtii va iesi o varza ca carnatiIn primul rand dezechilibrul de spl va fi f mare,ca nu cred ca se va auzi mare lucru completarea aia de subbas.SUnt sanse ca subul sa ramane in urma la pasaje complexe,neavand acelasi raspuns tranzitoriu ca un wofer pro.Si situatia cea mai grava,trebuie facut un crosover cumva intre boxe si subwwofer,pt ca daca il legi asa 'calare' peste boxa pro anumite frecvente se vor suma si vor fi reproduse de ambele difuri,iesind o varza amestecata..si nu vad cum ai putea face un crosoover pasiv pe la 100-150hz :nas: .Poate ca la sonorizare in spatii mai mari si putere deasemeni nu mai isi da nimenei seama ce si cum,dar in casa sigur se va simtiCea mai buna si corecta solutie este un amplificator separat la care merge sa-l legi iesirile in punte,pui un sub auto si ii dai semnal mono si un punct de inflexiune cat mai jos,de preferat 70-80hz pt a nu deveni audibila localizarea.Sau 2 suburi daca te tine buzunarul,ai le legi astfel stereo,fara improvizatiiIn serie in nici un caz,ai o boxa cu filtre care in final va fi afectata

Da, nu prea se pupa si nu am ce cauta la sonorizari cu asa ceva. Oricum la ce putere ar da ampliful la impedanta aia nu rezista difuzorul subului. Eu tin acum si subul de la logitech z-5500 (25 cm diametru, putere necunoscuta) si e dat la maxim si basul dat la maxim si dau semnal mai puternic lui din mixer si abia asa tine pasul cu boxele, si e pus si in colt, daca dau semnal tare din mixer setat asa ia foc. :ras: Si daca imi fac sub pro imi trebuie amplificare pt el si nu prea am bani, mai ales nu prea mai vreau sa investesc in asa ceva acum, bani nu fac din asta si nu stiu daca o sa fac vreodata, oricum le-am facut pt mine, sonorizari o sa mai fac pe ici pe colo, nu stiu cum va fi. Eventual fac sub si il pun pe un canal si boxele in paralell pe alt canal dar cum ascult eu in casa vreau stereo. Gasesc eu o solutie.Bafta!
Link spre comentariu

Poti lega in paralel subul auto cu "boxa pro" cu conditia sa pui un condensator pe firul "+" ce intra in "boxa pro" sa taie pe la 100 - 150 de hz.

Din cate stiu, amplificatorul ar trebui sa vada impedanta subului auto. :jytuiyu

Link spre comentariu

Diful de la subul Logitech are numai 18 cm, masca e mare, pe principiul ''afar?-i vopsit gardul, în?untru...'' :rade:

E de 25, o fi sistemul vai de mama lui dar totusi subul are ceva de zis :da Cred ca au fost cele vechi, modele, nu stiu, cu membrana pasiva, astea de acum au dif de 25.Sincer nu l-am desfacut dar se simte, chiar coboara pana in 32 de Hz cum declara (poate un pic de tot mai sus). Chiar nu avea cum sa dea asa bas cu dif de 18.Nu zic nici eu 100% ca e de 25, cand iese din garantie il desfac si mentionez, dar cred ca il dau pana atunci :nebunrau: .Daca nu cobora asa jos si era de 18 il dadeam de mult :rade: .
Link spre comentariu

cred ca iti inchipui cei 32 hz de la uruiala aia prelungadiful din z5500 este de 10",bas reflex,din pacate volumul este mult prea mic pt un br ca sa coboare atat.Numai uita-te la port cat este de larg si scurt,am vazut pe undeva niste masuratori de impedanta ale subului si satelitilor,si subul se vedea clar ca are acordul in zona 52-54hz,deci 32hz @-10db poate mai sigur.Nu mai zic ca si cutia avea ceva probleme cu vibratiile la volum mare,neavand nimic fonoabsorbant si nici intarituriBasul reprodus de acest subwofer este genul de bas cutios si bubuit pe-o nota,care da impresia de 'bas'.Pt cei care au auzit cum suna un ton de 40hz redat cat mai corect,nu s-ar lasa pacaliti de manariile celor de la logitec,care fac subwofere cu 5" pana la 30hzApropo,exista difuri de 7" care redau bas in adevaratul sens al conceptului de zeci de ori mai bun ca ala,dar nu la pret de aprozar ce-i adevarat

Link spre comentariu

cred ca iti inchipui cei 32 hz de la uruiala aia prelungadiful din z5500 este de 10",bas reflex,din pacate volumul este mult prea mic pt un br ca sa coboare atat.Numai uita-te la port cat este de larg si scurt,am vazut pe undeva niste masuratori de impedanta ale subului si satelitilor,si subul se vedea clar ca are acordul in zona 52-54hz,deci 32hz @-10db poate mai sigur.Nu mai zic ca si cutia avea ceva probleme cu vibratiile la volum mare,neavand nimic fonoabsorbant si nici intarituriBasul reprodus de acest subwofer este genul de bas cutios si bubuit pe-o nota,care da impresia de 'bas'.Pt cei care au auzit cum suna un ton de 40hz redat cat mai corect,nu s-ar lasa pacaliti de manariile celor de la logitec,care fac subwofere cu 5" pana la 30hzApropo,exista difuri de 7" care redau bas in adevaratul sens al conceptului de zeci de ori mai bun ca ala,dar nu la pret de aprozar ce-i adevarat

Eu il testasem cu urechea si un cut-off pe joase, dar nu pot zice nimic sigur oricum.De vibrat vibreaza in draci radiatorul amplificatorului.Satelitii sunt niste glume, in fine, nu mai are rost sa comentam este un sistem vandut prin marketing, si e ceva mai potent fata de ce e pe piata.Totusi a trebuit, si au cam reusit, sa il faca mic pt casa.Si ca incheiere: e pentru oameni normali :ras: .Noi nu suntem normali, noi nu suntem normali.....
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări