Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBasp

MifTy

Postări Recomandate

Ca sa nu ramana loc de confuzii: libusb e un userspace driver pentru Linux, Mac sau Windows. bin/win-driver/libusb_0.1.12.1x.1 e driver pentru Windows si se instaleaza pe computer.

Firmware-ul e bin/firmware/usbasp.atmega8.2009-02-28.hex si se baga in ATmega8. Update de firmware inseamna reporgramarea lui ATmega8 cu un alt fisier .hex, cu ajutorul unui alt programator (update-ul de libusb nu e acelasi lucru cu update-ul de firmware).

Atasez detalii despre cum l-am construit:

main-2.pdf[/attachment]

[attachment=0]main.ps.back.ps[/attachment]

O sa-l incerc cu PROGISP si cu BASCOM de indata ce o sa am un Windows la dispozitie si revin cu detalii.

Link spre comentariu

Schema si cablajul:[attachment=1]main-2.pdf[/attachment][attachment=0]main.ps.back.ps[/attachment]

Am eu o problema sau fisierele sint corupte, nu le pot vedea.Deci cum am zis nici Progisp nu-mi vede programatorul, ce altfel de softuri folositi pentru programare?
Link spre comentariu

Se pare ca e o problema de-a controlerului de USB (ala din laptop OHCI sau UHCI naiba le stie). Am incercat pe 2 laptopuri pe unul merg amndoua programatoarele OK, pe celalat mai deloc (cel de 12MHz nici macar nu e detectat mai departe de rezistenta aia care indica low speed device on bus).

Nu am idee deocamdata daca e problema electrica sau e o problema de timing (ATmega-ul lucreaza la limita pe quartz-ul de 12MHz).

Fisierele sint in regula, sint in format postscript (.ps).

Link spre comentariu

Se pare ca e o problema de-a controlerului de USB (ala din laptop OHCI sau UHCI naiba le stie). Am incercat pe 2 laptopuri pe unul merg amndoua programatoarele OK, pe celalat mai deloc (cel de 12MHz nici macar nu e detectat mai departe de rezistenta aia care indica low speed device on bus).

Nu am idee deocamdata daca e problema electrica sau e o problema de timing (ATmega-ul lucreaza la limita pe quartz-ul de 12MHz).

Fisierele sint in regula, sint in format postscript (.ps).

Cu ce deschid fisierele "postscript"? primul incearca sa-l deschida Reader-ul, al doi-lea Word-ul si nu merg.

Sa inteleg ca recomanzi folosirea cristalul-ui de 16Mhz?

Link spre comentariu

pai nici mie nu mi-l vedea progisp 1,68 insa il vedea versiunile mai vechi, functie de ce firmware si driver bagam il vedea versiuni diferite de progisp. Schimba firmware-ul si pune driverul aferent acelui firmware.@deep-blue sa inteleg ca cu un firmware de 20MHz merge mai bine ? inafara de a folosi un cristal mai comun, exista si alt motiv pentru care ai recompilat pentru alte quarturi ?

Link spre comentariu

Fisierele postscript sint imagini vectoriale si se pot deschide printre altele si cu CorelDraw, asta pentru cine nu stie adica unul ca mine.Deep-Blue, la ce folosesc in schema ta CONN3,4,5,6?Nu stiu unde am citit ca daca nu folosesti zenere pe traseele USB nu prea merge pe leptop.

Link spre comentariu

Nu stiu unde am citit ca daca nu folosesti zenere pe traseele USB nu prea merge pe leptop.

eu am scris asa ceva, cand mi-am luat laptopu nu a mai mers usbasp-ul, evident nu aveam zenerele puse. I-am trimis mail tipului de la fischl.de si mi-a zis el de zenere.
Link spre comentariu

Nu stiu unde am citit ca daca nu folosesti zenere pe traseele USB nu prea merge pe leptop.

eu am scris asa ceva, cand mi-am luat laptopu nu a mai mers usbasp-ul, evident nu aveam zenerele puse. I-am trimis mail tipului de la fischl.de si mi-a zis el de zenere.
Asa e XAN77, scuza-ma ca nu mi-am adus aminte, era o discutie chiar cu mine.Vad ca schema lui Deep e un pic diferita parca parca a-si face-o si pe acea numai ca sa verific montajul care il am acum.
Link spre comentariu

@deep-blue sa inteleg ca cu un firmware de 20MHz merge mai bine ? inafara de a folosi un cristal mai comun, exista si alt motiv pentru care ai recompilat pentru alte quarturi ?

Tocmai am schimbat quartz-ul de la 12MHz la 20MHz pe unul din cele 2 programatoare. Am facut 11 citiri de flash (cu Bascom si Progisp) din care 9 finalizate OK. Toate fisierele scrise au fost OK si ele, ca le-am comparat intre ele si pe unul l-am scris inapoi in montajul din care le-am citit ca sa vad daca mai functioneaza. Trebuie sa spun ca am folosit un Windows instalat intr-o masina virtuala si nu stiu daca testul asta e 100% relevant. Oricum inainte sa-i schimb quartz-ul, programatorul respectiv nu mergea deloc.Acum am mai multe nedumeriri decat inainte de a schimba quart-ul: 1. de ce programatorul cu quartz la 20MHz nu mai merge cum trebuie cu avrdude si 2. oare ce o sa zica controllerul ATmega8-16AU de overcloking ?Se pare ca quartz-ul potrivit depinde de unul sau mai multi dintre urmatorii factori: applicatie (avrdude sau progisp) hardware (controller nVidia sau Intel) sistem de operare (win sau lin). Cel mai probabil aplicatia e de vina, parerea mea.Am recompilat pentru ca la un moment dat nu aveam quartz de 16MHz (iar la programatorul de 12MHz nu mi-a iesit cablajul prea bine si pe vremea aceea firmware-ul mergea si mai prost), asa ca mi-am suflecat manecile si m-am bagat in cod. A trebuit sa facdoar vreo cateva mici modificari pentru ca la baza suportul pentru cele 6 frecvente era deja facut. Si pentru ca la un moment dat cineva mi-a cerut pe privat varianta de 16MHz, m-am gandit recompilez pentru toate variantele (aveam tot toolchain-ul de avr instalat si maketools la discretie - e ceva comun sa gasesti maketools gata instalat cam pe orice linux desktop), deci nu ma durea sa mai dau de cateva ori make main.hex.

la ce folosesc in schema ta CONN3,4,5,6?Nu stiu unde am citit ca daca nu folosesti zenere pe traseele USB nu prea merge pe leptop.

CONN3 ar fi pentru comunicatie seriala (nu e implementata inca in firmware), CONN4,5 si 6 cred ca pentru debugging (deasemenea neimplementat in firmware). Era vorba mai demult ca USBasp-ul o sa aiba si asa ceva, dar eu unul nu cred.Pe liniile de date de la USB pentru Low speed si Full Speed nivelele de semnalizare sint 0 ... 3.3 V, iar ATmega-ul scoate 0 ... 5V, deci si asta poate fi o problema.Din partea mea, e bine de incercat cu toate applicatiile posibile (parca este si un avrdude pentru win), inainte de a schimba quart-ul.
Link spre comentariu

Nu mi-a dat pace gandul ca prea merg anapoda lucrurile, asa ca am mai facut tot felul de incercari. Avem asa:

- un laptop ce poate fi alimentat de pe bateria proprie sau de la retea

- un montaj oarecare, ce poate fi deasemena alimentat de la o baterie sau de la retea printr-un adaptor universal

- intre cele 2 e programatorul in cauza.

Am repetat un singur test (citire flash) in diverse configuratii de alimentare:

cu laptop si montaj la retea, primeam eroare dupa citirea a 0 ... 2% din memoriecu laptop la retea si montaj pe baterie, primeam eroare dupa citirea a 0 ... 10% din memoriecu laptop la baterie si montaj la retea, primeam eroare dupa citirea a 5 ... 50% din memoriecu laptop si montaj la baterie, rareori am mai primit vreo eroare, de cele mai multe ori citea 100%

Se pare ca e o problema de EMC care face diferenta intre a functiona si a nu functiona.

Link spre comentariu

eu programez controlerul in aer, adica se aliemnteaza din programator implicit din laptop, cu sau fara alimentator conectat la laptop, cu sau fara jumper, e acelasi lucru la mine.Am pus si eu firmwareul pentru 20MHz si cristalu respectiv, la fel, in bascom nu scrie bine insa citeste ok si scrie ok fusebitii, ca si inainte de altfel, iar in progisp este vazut doar de cele noi 1,68 si 1,72 (care le am eu), de 1,67 sau 65 nu e vazut. La 1,65 zice Could not find usb device vendor=0x3eb product=0xc7b4 iar la 1,67 zice Could not find usbasp device. Partea proasta este ca 1,68 sau 72 la fuse biti, cand dau pe navigation, nu are engleza acolo, ci doar caractere ciudate in locul celor chinezesti. Am copiat folderul ENG din 1,67 in 1,72 si se vedeau corect acolo insa au disparut din comenzile de scriere/citire :sparge:

Link spre comentariu

La 1,65 zice Could not find usb device vendor=0x3eb product=0xc7b4 iar la 1,67 zice Could not find usbasp device

Ala era perechea VID:PID veche. Din 2006 s-a schimbat in idVendor=16c0, idProduct=05dc. Nici nu are rost sa incerci cu versiunile alea decat daca pui firmware mai vechi de 2006.Tocmai am montat diodele zenner pe programatorul vechi. Pe laptpoul pe care nu mergea inainte (cel pe care am testat cu diferite feluri de alimentare) , acum merge impecabil in avrdude si progisp (bascom nu a mers probabil si din cauza ca e versiune demo limitata la 4K).Pana la urma am 2 programatoare pe principiul unde nu merge unul, merge celalat. Deocamdata merge si asa, dar pe viitor o sa vreau ceva mai de incredere, eventual cu debugger cu tot.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator iliada

Si eu am aceeasi problema cu USBASP-ul in BASCOM, adica citeste, sterge flash-ul,scrie fuse, dar nu scrie corect in flash. daca scriu cu STK300 pe aceeasi placa de dezvoltare cu atmega8 totul e ok. N-am incercat cu versiunea anterioara de bascom. Instalarea a mers "ca la carte", fara nici o problema.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări