Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBasp

MifTy

Postări Recomandate

Scriu aici , fiind vorba de o operatie de programare cu usbasp .

Am patit asa; am ars 2 atmega48 in timpul programarii ; astfel :

-am conectat fizic si la conectare soft , nu se facea conectarea si pace . era pe varianta de alimentare mcu din utilizare in placa .

-am scos alimentarea din placa , am cuplat alimentare din programator si la prima vedere s-a cuplat si a mers programarea .

-cind am pus insa sub tensune , unul din circuire avea rezistenta +/- de 62 om , celilalt parea mai normal dar este blocat .

-In incercarea de a relua programarea , nu am mai reusit sa se conecteze .

Am inlocuit cu un mega 8 , programatorul a mers perfect .

Am banueala ca tensiunea de alimentare , care provenea din pc in varianta de deteriorare cipuri , in timpul programarii a scazut la 4.5v .

Nu pot sa inteleg de ce s-au ars cele 2 chipuri.

Editat de hspinache
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am de programat un Attiny2313 cu cuart de 20Mhz iar USBasp-ul meu zice ca nu poate seta astfel de frecventa?! Acest programator il folosesc de ani de zile, l-am luat pentru ca atunci am blocat o caciula de Attiny cu un programator din portul paralel pana mi-as da seama ca era de vina programatorul.... cu acest USBasp am reusit si-l folosesc continuu dar nu am mai trecut de 8Mhz. Chiar si acum la frecvente mai mici merge dar la 20Mhz nu mai vrea....Sa fie de vina Win7? inainte il foloseam pe WinXp. Orice idee e binevenita...

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Firar..., am aproape o zi de cand nu fac altceva sa invart la calculatoare, softuri, etc....

Deci, am un Attiny 2313 (de fapt mai multe) pe un cablaj facut nou, acest Attiniy i-mi da tot felul de erori si intr-un final se programeaza dar doar pe ceas intern 4/8Mhz asta atat pe PC cat si pe laptop. Am dat montajul la o parte si am pus altul cu Attiny24, acesta poate fi programat fara probleme pe laptop deci USBasp-ul merge.

Asa ca incontinuare am doua problema, una si cea mai grava e ca acum pe PC nu mai vrea nici un Bascom, nici macar versiunea de pe site, demo. I-mi da eroarea asta:

filename.rar

Si a doua e ca noua placa cu Attiny2313 nu vrea nici pe laptop, pe aceasta o s-o rezolv cumva, cred ca o sa fac o "placa de dezvoltare" special pentru programat si mici teste, dar ce ma fac cu Bascom-ul? Am ani decand il folosesc pe cel putin 4 calculatoare cu diverse versiuni si merge dar acum mi-a dat de cap.

Cum am scris folosesc Bascom cu USBasp pe Win7 32 biti.

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

@nickrvl. - am aruncat o privire pe log-ul atașat și părerea mea este că eroarea nu are nici o legatură cu programatorul - USBasp-ul.

Generic eroarea ține strict de mediul de dezvoltare ( IDE?) - zice ca un control de pe ecran (dxDockErrorPanel - asimilează-l cu un buton) - nu are atasat un handle de fereastră - o chichiță internă de la Windows)

Din pacate nu stiu ce-i acel Bascom - deduc doar.

1. Ai la dispoziție în acel mediu (sau cu un executabil separat - chiar rulat din linia de comandă) să compilezi sursa ta ?

Adica codul sursa BAS să devina HEX ?

Daca da vei putea sa uploadezi acel hex în attiny cu USBasp direct din linia de comanda cu o aplicatie simplă: avrdude.

Revin cu detalii concrete dacă poți genera hex-ul.

Link spre comentariu

Pai da, am spus ca am doua probleme, aia cu programatorul o las deoparte cu toate ca problema de fapt e mai departe in vigoare, si acum sa vad ce fac cu Bascomul, de aici provine eroarea. Dupa care revin la problema cu programatorul...

Si nu inteleg ce probleme de asociere ar avea (Bascom) sau mai bine spus nu ar trebui sa aiba atata timp cat a mers,ani, acum am chiar softul original de pe site...

Editat de nickrvl
Link spre comentariu

Trebuie sa specific ca nu USBasp a fost de vina, dupa ce am trecut de problema cu Bascom am depistat cateva defecte pe pcb + alte inprovizatii si astfel am facut un alt PCB de proba "special" pentru Attiny unde il pot programa inclusiv cu cristal de 20Mhz.

Link spre comentariu

Pt. ca si eu am facut multe greseli cu USBasp, am hotarat sa -mi fac un adaptor care sa ma ajute sa nu mai gresesc. Si pentru ca nu ma pot compara cu el, l-am rugat pe colegul GEOMAR sa ma ajute cu adaptorul proiectat de el.Ca de obicei, nu trebuie sa-l rogi de doua ori ca sa te ajute. Mi-a trimis imediat un PDF cu proiectul sau. Si iata ce a iesit.Astazi am programat un Atmega8 in mai putin de 30 de secunde, fara sa mai imi fac probleme ca am gresit pinii. Scuze pt calitatea imaginilor, dar aparatul foto nu mai are acumulatori.

Inca o data , multe multumiri GEOMAR !

Stima

post-231372-0-47013300-1483648545_thumb.jpg

post-231372-0-35655600-1483648555_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am primit de la colegul MIHAILA un pm cu rugamintea de a-i trimite PDF-ul adaptorului proiectat de GEOMAR.Nu i-am raspuns la pm. inainte de a cere acceptul colegului GEOMAR. Numai dumnealui poate decide .Poate ca, asa cum il cunoastem, va dori chiar dumnealui sa-l faca public , postandu-l pe forum. Eu astept raspunsul dumnealui in cazul colegului MIHAILA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări