Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBasp

MifTy

Postări Recomandate

Este, se aprinde Led-ul cind il conectez la programatorul "sursa". Acel mesaj parca apare si cind programatorul nu poate comanda circuitul tinta din varii motive: nu exista, e blocat, nu raspunde..

Din pacate nu e exact ca ala. O sa pun poze cu el aici.

Iar VID_PID sint exact cele de la "Fischl.de", nu difera cu nimic.

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Pina pun pozele:

- lipit R8=10K prima oara, dupa esec lipit 100 ohm, apoi strap pe acel R8 din schema aia postata de mine.

- conectat un AVR functional si deja updatat ca FW (deci nu e prima oara cind fac asta, am updatat 3 AVRISP Programmere dar din cele "normale", cu J2.

- conectat la USB programatorul "sursa". Aici fac paranteza: cind am programat acele V2, inainte de a le updata Fw cu cel de pe Fischl.de, ledul "pacientului" era stins; dupa update raminea aprins.

La pacientul cu probleme, v3, ledul este aprins de cind il conectez la parograsmatorul "sursa".

- descarcat FW pt acel V3 modificat ca aici:

http://www.sciencetronics.com/greenphotons/wp-content/uploads/2013/02/20130212_mega8_usbisp.zip

- incarcat ca flash in eXtremeBurner 1.43

-Incercare de citire fusebit din "pacient", asta pentru ca am sesizat ca sint setati diferit pe diferiti pacienti, chiar si pe V2 am gasit setari diferite.

Aici a aparut mesajul de eroare cu PowerOn failed.

Deci nici citirea fusebit/lockbit nu e posibila, lucru care la alte ucontrolere nu s-a intimplat pina acum. Ca sint protejate la citire din lock, se stie, dar chiar protejate, fuse/lockbitii sint "la vedere".

Ma intreb daca (inca nu am disponibil dar la o adica as cumpara unul) daca as lipi direct un Atmega8 gol n-ar fi ceva schimbare. Ma gindesc daca nu cumva chinezul a programat A8-ul pe vreun paralel si a setat ceva "nimic pe viitor".

Link spre comentariu

O solutie ar fi sa extragi uC de pe placa si sa il inlocuiesti cu un altul gol pe care sa-l incarci cu firmware-ul original (atentie: poate ar fi bine sa stabilesti care pini unde sunt conectati).

Asta "Ma gindesc daca nu cumva chinezul a programat A8-ul pe vreun paralel si a setat ceva "nimic pe viitor"." e tare. Doar daca nu cumva a dezactivat pinul RESET ( e o prostie dar se mai intampla) sau a dezactivat "ISP enable", caz in care doar cu programator paralel il mai poti debloca.

Link spre comentariu

Am studiat nitel, am facut si poze si iata concluzia: De fapt, pe fischl.de e schema cu A8-DIP iar programatoarele chinezesti sint cu A8-QFP32.

Adica numerotarea pinilor pe schema de pe fischl.de si [ce am postat eu, ce au postat altii in link-urile puse de mine si de tine] difera dar doar aparent. Procedind la retrasarea schemei fischl  pe qfp32, pinii MISO,MOSI,SCK,RES sint identici.

Ca atare, concluzia mea e ca ceva nu raspunde cum trebuie. Asa ca o sa inlocuiesc A8-ul cu unul blank si apoi reincerc programarea.

Ce spui tu cu reset blocat sau isp dezactivat e destul de frecvent la unii chinezi..desi sincer ma intreb de ce a mai desenat pad-urile R8. Ma rog, nu stiu cit de frecvent s-ar putea intimpla asta la simpla conectare la USB, de la sine, mai ales ca RESET-ul implicit al A8 e neconectat.

In plus, la RESET sau ISP dezactivat[e] nu ar mai fi posibila nici citirea fuse/lock?

Daca citirea e imposibila, atunci e posibil ca dom'chinez sa se fi jucat la dezactivari.

Am un programator Genius G540 dar habar n-am daca programeaza paralel. Am si un Atmega fusebit doctor.  Dar, la cit costa un A8 nou versus cit ar costa un adaptor qfp32-DIP..nu stiu daca merita.

post-174824-0-32379700-1471691519_thumb.jpg

post-174824-0-25153800-1471691528_thumb.jpg

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Concluzie rezultata din ultimele tale doua postari: uC are functiile de programare seriala dezactivate (RST disable si ISP). Nu cred ca chinezu' a desenat el (vanzatorul) padurile pentru R8, mai degraba a cumparat cablajul asa cum era (se practica sportul asta). Dupa ce dai jos ATmega8 existent ridica schema programatorului dupa cablaj si compar-o cu cea originala. Asa iti dai seama de diferente.

Mai mult nu cred ca te pot ajuta pentru ca programatoarele pe care le am (AVR MkII clona si ATMEL ICE3) nu au in comun cu USBasp decat functia de programare.

L.E.: M-am uitat din nou peste schema ridicata de tine. Incearca sa intrerupi traseul dintre conector si pinul 14, astfel incat traseul ramas sa comanda direct pinul 29(RST) si reia procesul de programare. Daca nu faci modificarea cu pricina apare un conflict la nivelul pinului de RESET al uC de pe placuta de programat si iti bulverseaza comportamentul la programare

Link spre comentariu

Multumesc mult. O sa incerc si varianta asta, cu pin 14. Desi, la USB2.0, in aceeasi configuratie la RST, merge. Daca nu, vedem miine-poimiine, cind or sosi A8.

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Nu a mers cu traseu taiat. Astept coletul in care vor fi si A8 qfp si mai spun dupa. Evident ca refac traseul... :reytre

A doua problema ridicata, cu Reset la +, pare a fi exact de pe schema originala fischl.de http://www.fischl.de/usbasp/.

Nu stiu de ce l-au pus ei la +, de ce chinezii la unele l-au pastrat si la altele l-au scos...

Ah, uite schema alui meu..http://donkey.vernier.se/~ghlargh/usbasp/usbasp_mklab_smd_sch.pdf

Pina la urma e schema [relativ] oem Fischl ajunsa la chinezi. Simplificata, nu are jumperul pt slow SCK, iar Rx Tx sint inlocuiti in mufa cu GND.

Editat de diaconuliviu
Link spre comentariu

Rezultat nul. Adica acelasi mesaj. Cautind mai bine am observat asa:

IESIREA Vcc a programatorului se face din 5V prin R=10K. Ca atare, la conectarea programatorului la programatorul sursa alimentarea e cam mica, gasesc doar vreo 2,4 V. Am incercat doua metode dar la repezeala, era tirziu, oboseala..

1. Am suntat rezistorul de 10K cu o penseta..nimic. Rezultatul a fost ca eXtremeBurner dadea mesajul ca nu gaseste programator conectat. Asta ar arata consum marit...nu vad de unde.

2. Am introdus si programatorul pacient putin in alt port USB, atit cit sa fie alimentat. Rezultat nul, "power on failed". Pe A8 erau 5V.

Azi o sa  citesc acel A8 extras, o sa programez direct A8-ul , in afara placii si mai spun.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca e offtopic scuze . usbasp cu ce program merge pe windows 10 x64 ? ca am incercat variante si variante de pe net si tot nu functioneaza chiar daca il am instalat OK in device manager . Pe windows 7 acelasi hardware functioneaza perfect , dar na.. vrem sa compilam si noi mai repede .

Am  incercat cu

- Khzama care vede ID-ul si cam atat ,

- SinaProg care nu mai vede nimic ,

- AVRPal la care flicare programatoru' in interfata si nimic....

Aceleasi softuri lucreaza ok pe win7. 

Multumesc si scuze de topic off .

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am un USBasp V2.0 si vreau sa-l folosesc pentru download in seria AT89S, microcontrollere din familia 8052. Am instalat driverele pe Win10 si dupa o mica aventura se pare ca functioneaza cu ProgISP pentru ca il vede. Totusi nu recunoaste microcontrollerul, sau ceva nu se potriveste pentru ca mesajul este "Chip Enable Program Error" la orice tentativa pentru vreo operatiune.

Semnalele in ISP connector sunt in regula, vizibil si pe microsistem care intra in RESET pentru scurt timp (am un programel care ruleaza in microcontroller). Semnalele par in regula pe MOSI, MISO si SCK. Totusi nu recunoaste semnatura microcontrollerului, sau altceva se intampla. Reset-ul este bine setat pentru ca l-am vizionat si poate fi ales convenabil din Progisp (normal sau negat).

Am observat pe internet ca unii au facut update la firmware pentru ca USBasp sa poata opera pe astfel de microcontrollere. Stie cineva sau a mai facut cineva aceasta operatiune? 

Daca e offtopic scuze . usbasp cu ce program merge pe windows 10 x64 ? ca am incercat variante si variante de pe net si tot nu functioneaza chiar daca il am instalat OK in device manager . Pe windows 7 acelasi hardware functioneaza perfect , dar na.. vrem sa compilam si noi mai repede .

Am  incercat cu

- Khzama care vede ID-ul si cam atat ,

- SinaProg care nu mai vede nimic ,

- AVRPal la care flicare programatoru' in interfata si nimic....

Aceleasi softuri lucreaza ok pe win7. 

Multumesc si scuze de topic off .

Ruleaza programul asta http://zadig.akeo.ie/ .

Eu am folosit acest driver installer si a mers, bineinteles dupa ceva erori umane. Atentie, sa fii atent pentru ce device-uri USB il asignezi! Eu am gresit si am ramas fara tastatura wireless care pana la urma este tot pe USB.

In lista Device Manager trebuie sa apara Atmel USB Devices/ USB ASP cu driver libusb-win32.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări