Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBasp

MifTy

Postări Recomandate

@ bogdan_ am un hex care ocupa 82% din totalul de 8K al lui atmega8, asa zice bascomavr dupa copilare. Programarea si verificarea lui, deci cip sters in prealabil, dureaza 3 secunde.

Link spre comentariu

:sparge: deci io aveam un cuar? de 4 mhz conectat permanent când încercam afurisitele alea de programatoare, ?i nu mi-a mers minunea decât cu funcard programmerul, care NU avea nici un cuar?... primea clock printr-unul din pinii DATA ai portului serial!!!!...asta s? fi fost cauza??? :bataie

Nu stiu ce sa zic, pe placa mea de test am un quartz si vreo 2 condensatori conectati permanent si pot programa un nou MC fara nici o problema! nu stiu daca frecventa a avut un impact asupra programarii deoarece eu foloseam unul de 12Mhz. era conectat corect quartzul? verifica traseele, daca cumva trage la masa pini de quartz nu va functiona(am avut aceasta experienta neplacuta si nu stiam ce are de nu merge :( )dar acuma m-ai facut curios si am sa fac un test, am pe acasa un quartz de 4Mhz + ca mai lucrez la un proiect cu Atmega 8 asa ca am ocazia sa fac testul.
Link spre comentariu

daca fusebitii unui atmega sunt programati in asa fel incat sa foloseasca oscilatorul intern poti sa ai orice quart legat la pinii XTAL1 si XTAL2 ca la programare ISP nu ajuta si nici nu incurca.in schimb daca e setat sa foloseasca oscilator, RC sau quartz extern atunci trebuie sa ai pe ala care e setat in fusebitialtii au incercat sa puna quartz extern cu 4mhz pentru orice setare de quartz extern si cica le-a mers0-1mhz frecvente mici 1-4mhz frecvente medii 4-16+mhz frecvente inalte sunt considerate cele 3 grupe de frecvente... de aici si ideea de a folosi 4mhz pentru compromis. multi s-au laudat cu succes la programare chiar daca fusebitii cereau altceva...

Link spre comentariu

:sparge: deci io aveam un cuar? de 4 mhz conectat permanent când încercam afurisitele alea de programatoare, ?i nu mi-a mers minunea decât cu funcard programmerul, care NU avea nici un cuar?... primea clock printr-unul din pinii DATA ai portului serial!!!!...asta s? fi fost cauza??? :bataie

Nu stiu ce sa zic, pe placa mea de test am un quartz si vreo 2 condensatori conectati permanent si pot programa un nou MC fara nici o problema! nu stiu daca frecventa a avut un impact asupra programarii deoarece eu foloseam unul de 12Mhz. era conectat corect quartzul? verifica traseele, daca cumva trage la masa pini de quartz nu va functiona(am avut aceasta experienta neplacuta si nu stiam ce are de nu merge :( )dar acuma m-ai facut curios si am sa fac un test, am pe acasa un quartz de 4Mhz + ca mai lucrez la un proiect cu Atmega 8 asa ca am ocazia sa fac testul.
poate am "noroc" ?i unul din conzi e în scurt... chiar ?i dac? sunt noi-nou?i se mai întâmpl?... ?i aparatul meu de m?sur? m?soar? de la 20 de nano în sus, iar conzii ?ia sunt între 20 ?i 47 de pico, a?a c?...n-am mai avut vreme de ?urub?rit în ultimele 2 s?pt?mâni, am s? verific...
Link spre comentariu

desi am fost sfatuit sa nu scriu cu ponyprog....am scris cu ala pt ca am vazut setare pt fuse biti undeva pe forum.......totul bine si frumos l-am scris cu interfata stk200 (nici o eroare la scriere, doar ca am incercat sa-l citesc sa vad ce a scris......nu a mai vrut sa-l citeasca, poate imi explica cineva de ce)...........l-am pus in soclul lui....pus cablu.....a aprut ca USBasp in windows....i-am bagat drivere acum apare in regula la divice manager :dans: ledul rosu trebuie sa fie aprins tot timpul?multumesc de indrumari fara de care nu as fi reusit sa-l fac :)

Link spre comentariu

pai scriind fusebiti pentru usbasp, adica pentru cristal de 12mhz, normal ca dupa programare nu l-ai mai putut citi, pentru ca acum, ca sa-l citesti, are nevoie de acel cristal langa el. Dar asta stiai doar daca citeai datasheet.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru ca mi s-a cerut pe privat hex-ul la 16MHz, m-am gandit ca ar fi bine sa recompilez firmware-ul lui USBasp pentru toate cele 6 frecvente (pentru cei care nu au || nu pot || nu vor Linux :nebun: ).[attachment=0]usbasp.2009-02-28.all-6-freq.tar.gz[/attachment]Sper sa fie de folos :)

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

incepand cu versiunea 1.11.9.6, din cate am inteles, BascomAVR suporta si usbasp. Eu am versiunea 1.11.9.8. Am programat mega8-ul din programator cu ultimu firmware, cel 28.02.2009. In bascomavr vede programatorul, vede eventualul controler supus programarii, citeste si scrie ok fusebitii, dar programarea flashului se face aiurea,s crie numa balarii, la verificare da eroare de la adresa 0, in flash aflandu-se tot felu de date, paralele cu realitatea. Ati incercat usbasp pe bascom-ul nou ?

Link spre comentariu

incepand cu versiunea 1.11.9.6, din cate am inteles, BascomAVR suporta si usbasp. Eu am versiunea 1.11.9.8. Am programat mega8-ul din programator cu ultimu firmware, cel 28.02.2009. In bascomavr vede programatorul, vede eventualul controler supus programarii, citeste si scrie ok fusebitii, dar programarea flashului se face aiurea,s crie numa balarii, la verificare da eroare de la adresa 0, in flash aflandu-se tot felu de date, paralele cu realitatea. Ati incercat usbasp pe bascom-ul nou ?

Acum ca am vazut postul tau mi-am adus aminte de programatorul meu. Macar la tine a mers cit de cit, la mine nu vrea sa mearga si basta, nici in Bascom si nici in alt program, m-am nervat si l-am dat deoparte pina la zile mai bune, spune-mi si mie de care firmware vorbesti...
Link spre comentariu

citeste si scrie ok fusebitii, dar programarea flashului se face aiurea,s crie numa balarii, la verificare da eroare de la adresa 0

Incearca sa modifici jumperul Slow-SCK. Eventual incearca si cu avrdude.

Acum ca am vazut postul tau mi-am adus aminte de programatorul meu. Macar la tine a mers cit de cit, la mine nu vrea sa mearga si basta, nici in Bascom si nici in alt program, m-am nervat si l-am dat deoparte pina la zile mai bune, spune-mi si mie de care firmware vorbesti...

Programatorul e vazut de sistemul de operare ?

Vezi pe pagina proiectului USBasp la sectiunea Firmware and circuit, sint listate mai multe arhive .tar.gz. Fiecare arhiva contine o versiune de schema electrica si o versiune de firmware pentru quartz de 12MHz (firmware-ul e fisierul main.hex). Cu versiunile mai vechi am avut si eu probleme in sensul ca dadeau erori de verificare in timpul programarii. De ultima versiune (usbasp.2009-02-28.tar.gz) sint multumit, n-am mai gasit decat probleme minore, rezolvabile din jumperul Slow-SCK.

De fapt am fost atat de multumit de firmware, ca mi-am mai construit un USBasp, pe 16 MHz (primul e pe 12MHz). In arhiva pe care am pus-o cu vreo 3 post-uri mai sus e aceeasi versiune de firmware (usbasp.2009-02-28) dar recompilata in 6 variante pentru cele 6 variante posibile de quartz. Sint 6 directoare pe acolo, cred ca e suficient de intuitiv... (se foloseste fisierul main.hex din directorul potrivit cu frecventa cuartului pe care l-am plantat in programator).

PS: E important ca fuse-bitii sa fie setati corect.

Link spre comentariu

nu am nevoie de avrdude ca eu foloseam si inca folosesc acel soft chinezesc PROGISP la care am mai multe versiuni anume 1,65 1,67 si 1,68. Am observat ca functie de ce firmware bag in Mega8+driverul aferent, nu merge pe toate versiunile de PROGISP. Ieri am bagat ultima versiune, acea din arhiva 2009.02.28 de pe siteul oficial, unde la firmware erau 2 foldere ceva cu lib xxx unde am ales pe cel ami nou. Acum imi merge bine doar in PROGISP 1,68 ceea ce e ok, e cel ami nou. Voi incerca faza cu jumperu in bascom.

Link spre comentariu

Programatorul e vazut de sistemul de operare ?

Vezi pe pagina proiectului USBasp la sectiunea Firmware and circuit, sint listate mai multe arhive .tar.gz. Fiecare arhiva contine o versiune de schema electrica si o versiune de firmware pentru quartz de 12MHz (firmware-ul e fisierul main.hex). Cu versiunile mai vechi am avut si eu probleme in sensul ca dadeau erori de verificare in timpul programarii. De ultima versiune (usbasp.2009-02-28.tar.gz) sint multumit, n-am mai gasit decat probleme minore, rezolvabile din jumperul Slow-SCK.

De fapt am fost atat de multumit de firmware, ca mi-am mai construit un USBasp, pe 16 MHz (primul e pe 12MHz). In arhiva pe care am pus-o cu vreo 3 post-uri mai sus e aceeasi versiune de firmware (usbasp.2009-02-28) dar recompilata in 6 variante pentru cele 6 variante posibile de quartz. Sint 6 directoare pe acolo, cred ca e suficient de intuitiv... (se foloseste fisierul main.hex din directorul potrivit cu frecventa cuartului pe care l-am plantat in programator).

Am incercat inclusiv ultima versiune "2009-02-28.tar.gz" de pe saitul oficial fara rezultate, mai jos dau schema pe care am facut-o poate vedeti vre-o greseala pe care eu nu o vad dar nu cred ca e vre-o greseala pentru ca daca scot cablu USB si fac programarea Mc-urilor de pe programator port paralel merge fara probleme.

eror.jpg[/attachment]

Aici programatorul setat in Bascom:

[attachment=0]tipusb.jpg[/attachment]

Arata-mi si mie programatorul tau te rog, pina la urma o fac si pe asta, fac alt programator si daca merge mai fac inca unul cum vreau eu

PS: E important ca fuse-bitii sa fie setati corect.

Fuse-bitii in Bascom (cu acesta am programat Mc-ul) i-am pus pe 1, corect zic eu, si am cristal de 12Mhz.

Windows-ul i-mi vede programatorul, instalat fiind, atunci cind bag cablul USB i-mi apare in Device Manager "USBasp)

XAN77 de unde descarci progisp ca pe mine ma duce saitul in toate directiile numai de unde sa descarc nu.

Link spre comentariu

nu poti descarca din linkul de sus ! ca de mers merge sigur.Am incercat in bascom si cu acel jumper pus, desi nu l-as folosi niciodata asa fiind prea incet, dar tot nu a mers, scrie bine fusebitii, sterge bine si da blanckceck ok, dar de scris scrie balarii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări