nico_2010 Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 Asigura-te ca programatorul este conectat corect la microcontroller, ca acesta este alimentat si ca are o rezistenta de circa 10k intre RESET si Vcc, altfel ai parte de erori Link spre comentariu
Feretech Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 Multumesc pentru Sinaprog, GeoMar si pentru sfaturi nico2010, exista acel rezistor in montaj.Am descarcat programul Sinaprog 2 si ma avertizeaza ca nu poate seta perioada "sck" si sa verific daca este incarcat firemware in Usbasp.Despre usbasp.2011-05-28.tar.gz este vorba si cum se poate incarca? Link spre comentariu
Feretech Postat Decembrie 10, 2014 Partajează Postat Decembrie 10, 2014 Anul trecut m-am apucat sa fac un programator PIC (Suky) cu multe "bete in roate" am finalizat proiectul si ca sa nu bag iar mina in rahat am decis sa cumpar pentru AVR,unul de a gata cu numai 3 $, acest inegalabil si fenomenal Usbasp 2.0.Acum ce trebuie sa fac sa functioneze? Un alt programator cu care programez programatorul cumparat, aici am ajuns! Acum cred ca o sa fac proiectul realizat de GanMark, deoarece este "multilateral dezvoltat" :-) Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 @Feretech: construiesti acest programator: https://www.olimex.com/Products/AVR/Programmers/AVR-PG1B/resources/AVR-PG1B-sch.gif si folosesti PonyProg sau ProgISP (http://www.electrodragon.com/w/index.php?title=ProgISP sau din arhiva atasata). Faci update la firmware si il poti folosi. Nu uita sa iti lipesti si cele trei jumpere (JP1, JP2 si JP3). JP2 va fi scurtcircuitat pentru programarea ATMEGA8 de pe placa programatorului. Succes USB_ASP_files.rar Link spre comentariu
rlodina Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Salut. Programarea cu USBasp 2.0 ar trebui sa mearga fara probleme. 1. Verica daca USBasp este corect instalat in sistem - Device Manager: My Computer (click dreapta) -> Manage -> Device Manager Daca nu este corect instalat vezi : http://www.protostack.com/blog/2011/05/usbasp-driver-for-windows-7-and-windows-vista-x64/ 2. Instaleaza WinAVR: http://sourceforge.net/projects/winavr/files/ WinAVR-20100110-install.exe (28.8 MB) Acesta instaleaza cam tot de ce ai nevoie pentru comilare (AVR-GCC - compilator) si deployment: avrdude 3. Verifica legatura dintre programator si microcontroller: Uitate in datasheet-ul de la mc-ul tau pt. pini care ne intereseaza (banuiesc ca pe un breadboard lucrezi). AVRDUDE - acesta ne intereseaza. Este un program ce se lanseza din linia de comanda (cmd.exe) cu o sintaxa relativ simpla ex: Interogare mc: avrdude -c USBasp -p m238p unde parametri: -c stabileste tipul programatorului (USBasp in cazul nostru) -p tipul microcontrolerului - codul m238p corespunde la ATMEGA328P, m8 = ATMEGA8 ruleaza doar: avrdude -c USBasp pentru a obtine codurile de corespondenta cunoscute de avrdude Upload (flash) hex: avrdude -c USBasp -p m8 -U flash:w:myApp.hex:i unde myApp.hex este programul pe care doresti sa-l scrii in mc (pune-i in fata calea daca nu este in directorul curent). 3. Modificare fuse biti: - vezi documentatie In mod normal configurezi un fisier pt. make care sa-ti permita sa faci toate aceste operatii: build, fuse, deployment. Am si o recomandare - cartea: Make: AVR Programming de Elliot Williams - este extrem de bine scrisa: pt.un incepator + gasesti pe net si codul sursa de la exemplele din carte. Daca nu o gasesti da-mi un semn si ti-o "imprumut" eu pe a mea. Succes Radu Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Merge f bine cu Sinaprog de exemplu , nu stiu de ce va chinuiti sa tot scrieti comenzi manual cu Avrdude Link spre comentariu
Liviu M Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Daca nu ma insel eu de tot, problema de fata are de-a face cu firmwareul din usbasp. Unele programatoare de-astea vin cu un firmware mai vechi si trebuie actualizate (cel putin asa a fost la mine). Firmware mai nou se poate descarca de la www.fischl.de, dar ii trebuie un alt programator ca sa faca update-ul. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Userul s-a plans de mesajul "usbasp cannot set sck period" si de faptul ca, desi USBasp ar fi recunoscut de Windows nu pate face programarea unui microcontroller. Solutia este reprogramarea firmware-ului in ATMEGA8 al progtamatorului cu versiunea actualizata si asta se poate face fie cu un programator de genul celui de la Olimex, fie cu Arduino, fie cu un alt programator similar si functional. Softul folosit poate fi oricare dintre cele care suporta USBasp (progISP, Khazama, ExtremeBurner, AVRdude s.a.) Link spre comentariu
rlodina Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Da - ar trebui facut un update de firmware - dar se poate folosi si asa: si : eu incercam sa-i spun ca merge direct cu avrdude. Probabil ca aplicatiile UI gen Sinaprog ( Sinaprog apeleaza in cele din urma tot avrdude) interpreteaza acest mesaj (warning) returnat de avrdude ca fiind o eroare si abandoneaza procesul de scriere. Acum cateva luni am incercat sa fac un update la un USBasp 2.0 - din pacate nu am reusit (setat jumper J2 parca, upload noul firmware ok - dar ... nu-l mai recunoaste sistemul de operare : mi-am facut prog. STK500V2 (din postul lui Daniel de aici de pe site) merge ok si nu m-am mai interesat de update-ul de firmare la USBasp-urile care le mai am. PS: @depanatoru Merge f bine cu Sinaprog de exemplu , nu stiu de ce va chinuiti sa tot scrieti comenzi manual cu Avrdude te asigur ca nu suntem masochisti. Succes Link spre comentariu
Feretech Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 Multumesc, pentru raspunsurile date, precizez ca nu ma pricep la scris programe vreau sa folosesc acest dispozitiv numai pentru programarea MCU cu ajutorul unui software grafic cit mai usor de controlat (la care sa adaug hexul si sa setez fusebitii).Am cautat pe net un adaptor ZIF multiplu cu care poti sa programezi majoritatea controlerele Atmel dar am vazut ca inca nu sa inventat asa ceva. Pina acum am apelat la bunavointa colegilor electronisti pentru a programa aceste procesoare dar vad ca devin indispensabile si trebuie sa detii macar una din fiecare programator PIC si AVR ca sa faci treaba.Oricum incerc sa incarc firemware dupa instructiunile date de voi, sau ma las pagubas si fac un programator "home made" strict pentru portul USB. Link spre comentariu
GeoMar Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 M-am lovit si eu de acest impediment si mi-am proiectat/desenat un adaptor AVR pentru capsule DIP, nu stiu daca te ajuta pentru ca este conceput sa fie conectat la mufa de la USBasp. Daca consideri ca iti este de folos astept un PM. Link spre comentariu
Vizitator superman13 Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 (editat) Salutare! am realizat si eu acest programator... smd pe un singur strat. JP sunt jumperi 0R 1206 prog.PDF prog_pcb.PDF Editat Decembrie 13, 2014 de superman13 Link spre comentariu
adicontakt Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 arata foarte bine pune te rog si poze cu montajul facut Link spre comentariu
Vizitator superman13 Postat Decembrie 13, 2014 Partajează Postat Decembrie 13, 2014 (editat) Versiunea de mai sus e un update cu unele modificari in cablaj... Aceasta e prima versiune realizata si corectata deoarece din graba am facut cateva greseli http://i.imgur.com/0NSDaAm.jpg Editat Decembrie 13, 2014 de superman13 Link spre comentariu
Feretech Postat Decembrie 20, 2014 Partajează Postat Decembrie 20, 2014 Am finalizat proiectul, un coleg a facut upgrade cu noul firemware si acum Usbasp lucreaza frumos.Am facut o placa cu 2 buc ZIF de 40 pini si astfel am acces la o gama mai larga de procesoare Atmel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum