Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USBasp

MifTy

Postări Recomandate

la fel pot comfirma functionarea perfecta a programatorului in modul ISP, doar in ISP lucrez si niciodata nu am intampinat probleme cand am respectat:- gnd comun- alimentarea modulului ce urmeaza sa fie programat si DUPA aceea conectat la programator- dupa programare NU se intrerupe alimentarea montajului, daca este in teste si urmeaza din nou reinscris! prima data se deconecteaza cablul intre programator si montajul programat dupa aceea se intrerupe alimentarea!

Link spre comentariu

La programarea avr-urilor care nu sunt în circuit totul e ok. La programarea de avr ce se află în circuit iar dacă acel circuit este alimentat, astfel încît legătura între montajul respectiv și usbasp se face doar pe 5 fire (mosi, miso, sck, rst, gnd) deci fără +Vcc, se întîmplă un fenomen. Respectiv pierde legătura cu avr-ul, dînd erori la orice comandă din softul din windows (Progisp, kazama) și este necesară deconectarea și reconectarea programatorului la usb-ul calculatorului.

Incearca sa respecti specificatia producatorului pentru programarea in circuit, adica montarea unor rezistente de circa 100Ohm pe traseele MOSI, MISO si CLK (vezi figura atasata).

post-40487-139829739195_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din cîte înțeleg din poza aia, rezistențele sunt necesare dacă există un alt dispozitiv pe magistrala SPI, dar la mine nu există nimic altceva.Voi încerca cîte ceva din sugestiile date.

Link spre comentariu

@XAN77: Spuneai in postarea anterioara ca, in circuit, intampini probleme cu programarea. Ce pot intelege este ca pinii de programare sunt conectati la un alt dispozitiv (de ex. LCD) in circuitul tau, caz in care este posibil sa ai probleme cu programatorul. Si ca o observatie, nu este neaparat necesar ca dispozitivul conectat sa fie SPI ca sa montezi rezistentele, vezi foto de mai jos:

post-40487-139829739452_thumb.jpg

Link spre comentariu

@XAN77: Pe vremea cand foloseam USBasp am experimentat si eu aceleasi probleme ca si tine la un montaj ccu ATMega16 la care era cuplat un LCD 128*64. Pentru a programa uC trebuia sa scot LCD-ul dupa ce faceam opratia de scoatere si reintroducere a cuplei USB la programator... dar m-am invatat minte.

Link spre comentariu

După cum ziceam mai sus, reiese că, întîmplător, am acele rezistențe serie în circuit.

”Am la MOSI un led printr-o rezistență spre masă iar la MISO un pull-up extern și un puș-buton spre masă.”

Ledul are rezistență de 330 ohm, iar acel pullup e de 4k7, pușbutonu e normal deschis. La fel și resetul are o rezistență la + de 4k7. Pinii de ISP vin direct la mcu. E posibil să am alte probleme, nu prea am filtraj bun la montajul target, doar un 100uF înainte de 78.

Firele între usbasp-montaj target sunt de 20cm, deci scurte zic eu.

Recunosc că de cîteva zile vorbesc discuții, nu am mai avut timp să fac mici modificări și încercări sugerate, sper pe sfîrșitu de săptămînă.

Link spre comentariu

Azi m-a scos din sărite.Să rectific o eroare, probabil foarte importantă. Nu legătura usbasp-mcu target se pierde, ci legătura laptop-usbasp, erorile constînd în ”Programmer can not be found”. Deci îmi pare rău de greșeala mea.Acum, am eliminat rezistența de pull-up de la MISO, activînd pull-up intern în programul meu pentru acel pin. Am înlocuit filtrajul de 100uF cu un 470 și am adăugat un 100n la pinii mcu target. Însă legătura PC-USBASP se pierde în continuare, nici nu cred că are legătură cu target-ul.Menționez că montajul programatorului e făcut de mine după schema de la fischl.de, cu zenerele montate pe D+/D-. Există condensator de filtraj electrolitic de 47uF și clasicul 100nF; hex clasic, cristal 12MHz.

Link spre comentariu

Mai mult ca sigur ai joc mare in mufa USB a PC-ului si se misca si nu face contact bun. Cand pierde comunicatia USB este necesara scoaterea si introducerea din nou a mufei pentru a reface conexiunea USB. Asta e!

Link spre comentariu

Tot acest mesaj il primesti cand se intrerupe alimentarea pe modulul programat! cand mai uit sa deconectez pini de la spi si intrerup alimentarea pe modulul programat atunci primesc acest mesaj si trebuie sa-l reintroduc in portul usb pt asi revine.

Alimentarea o am de la o sursa profesionala liniara(12V) iar pe modulul de test am un 7805 cu un condensator de 100nF langa pini de alimentare ai uCului. pt pull-up pinului reset folosesc o rezistenta de 10k (in general acesta il am la mana), dar 4.7k este bun si functioneaza fara probleme.

si al meu este cu cele 2 diode (altfel nu a mers pe dell), ce versiune de drivere folosesti?

daca imi amintesc bine aceasta schema am folosito Atmega8 + am pus cele 2 diode, quartzul este de 12Mhz, doua condensatoare 4.7uF si 100nF, nu mai imi aduc minte de ce fw m-am folosit .... undeva prin acest topic cred ca am explicat dar nu mai imi amintesc unde.

http://www.fischl.de/usbasp/usbasp_gr.rar

AVR Burn-O-Mat + Winavr 20100110 + libusb_1.2.4.0 driver folosesc... pe w7 ultimate, 32bit.

ps. cred ca ai problem cu programatorul...

Link spre comentariu

Foloseam 0.1.12.1 / 20.03.2007. Am pus acum 1.2.4.0 / 08.04.2011. Calculatorul este un laptop HP-Compaq 6720s cu win7/32biți.Eu mi-am construit programatorul în 2007, pe atunci fără acele zenere pe usb, avam un PC desktop. Cînd în același an am luat acest laptop nu mai vroia deloc să meargă și a trebuit să pun zenerele. Driverul binențeles că nu e de atunci instalat, s-au făcut ceva reinstalări de windows în aproape 7 ani. Nu mai țin minte de ce aveam acum acel driver vechi, e posibil să fie fersiunea de hex-driver cu care puteam programa cu Progisp mcu tip 89s52 că am vrut să programez odată așa ceva.Acum nu o să mai am cum testa dacă mai primesc vrun sfat că montajul la care lucram e finit și va trebui să-l montez la...tavan, de unde e incomod să-l mai scot.Dar trebuie să rezolv treaba asta pe viitor că e taaare enervantă.Mufa usb nu pare a avea joc, cablul usb folosit este unu mai moale ca unu de imprimantă, mai scurt, fără bulbu cu ferită.

Link spre comentariu

Stiu ca am mai pus pe forum, la un moment dat, atat firmware-ul cat si driverul pentru USBasp pe care le-am folosit cu succes. Le mai postez odata poate va folosesc.Nu tot ce e nou este si bun.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări