BRANCA Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 Onose.Nostalgic ti-a recomandat o rezistenta de limitare.Nu mai supravolta bateria ca se duce... Cel mai simplu scapai cu o sursa in comutatie 12V 6-10A.Model care are ajustare tensiune.Multe din ele permit ajustare la 14-14,4V.Ajustai tensiunea si gata! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 25, 2020 Partajează Postat Decembrie 25, 2020 Eu aşa folosesc de ceva ani, am o sursă Mean Well de 12V/22A şi reglată la 14,5V.Când ajunge acumulatorul la tensiunea sursei, curentul e minim, ceva pe la 100mA...şi astfel poţi încărca acumulatorul rapid, fiindcă sursei nu-i scade tensiunea când acumulatorul cere curent mare la început.Practic încarci ca pe maşină. Curent practic nelimitat, limitare în tensiune.. Link spre comentariu
laur82 Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 M-a duc sa ii pun apa distilata In acest moment pentru acel redresor i-ar mai trebui decat rezistenta de limitare ? Parca aveam si sursa o sa caut dar din cate stiu am numai de 24v. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 Acum 50 minute, onoselaurentiu a spus: M-a duc sa ii pun apa distilata In acest moment pentru acel redresor i-ar mai trebui decat rezistenta de limitare ? Parca aveam si sursa o sa caut dar din cate stiu am numai de 24v. Ce bine ar fi daca s-ar vorbi romaneste pe forum......... O limitare de curent realizata din citeva becuri de far puse in paralel este cea mai simpla si in acelasi timp eficienta metoda datorita caracteristicei neliniare pe care o prezinta: La curent mare ii creste rezistenta iar pe masura ce scade curentul rezistenta scade si ea si creaza un efect similar unei surse cu iesire in curent constant. Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 Onose.Poti utiliza si sursa de 24v dar cu becurile recomandate de Sesebe. Sursa in comutatie de 12v,ajustata la 14,2-14,4V,se foloseste fara rezistenta limitare.Incarcarea se face la tensiune constanta,similar incarcarii pe automobil. Link spre comentariu
laur82 Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 (editat) Asa am sa fac. II pun becuri auto si gata! Revin cu rezultatul. Daca nu da rezultate bune trec pe sursa in comutatie ,gasesc si una de 12. Editat Decembrie 26, 2020 de onoselaurentiu Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 26, 2020 Partajează Postat Decembrie 26, 2020 Daca folosesti sursa de 24V sau oricum de valoare mai mare de 14.5-15V musai trebuie decuplare automata la atingerea tensiunii de 14.4-14.6V, altfel distrugi acumulatorul. Link spre comentariu
marianvld Postat Decembrie 27, 2020 Partajează Postat Decembrie 27, 2020 ce parere aveti? Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 27, 2020 Partajează Postat Decembrie 27, 2020 Mariane.Partea din stanga a montajului e similara cu schema pusa de mine.Partea dreapta e circuitul de control simplist.Si schema asta cere rezistenta de limitare pe traseu forta. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 27, 2020 Partajează Postat Decembrie 27, 2020 Are reglaj de curent şi decuplare la o tensiune reglabilă.Doar realizându-l poţi vedea cât de bine lucrează... Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 Ca sa ai reglaj de curent trebui sa ai un senzor de curent ( shunt ), nu exista asa ceva in schema aia, asa cum deci nu exista reglaj de curent ci doar de prag al tensiunii de incarcare. Ma frapeaza tenacitatea de a insista pe tampenii cand pe forum exista deja variante de scheme decente ce pot fi usor adaptate pentru redresor auto... Cam tot ce s-a postat pe aici sunt porcarii ori struto-camile, dar asta se intampla atunci cand nu stii ce vrei si nici ce trebui sa faca un redresor auto, unde ai nevoie de 2 lucruri, stabilizare de tensiune ( sau eventual decuplare ) la 14,4V si limitare de curent. Un banal generator de curent constant facut cu 2 tranzistori ( un TIP35 si un BD139 spre exemplu ), eventual cel de putere dublat pentru SOA mai bun, si asistat de cel mai banal comparator cu histeresis care sa comande fie direct tranzistorii de putere, fie un releu. E cea mai simpla schema de redresor care are strictul necesar, oprire incarcare si limitare activa de curent. E suta la suta functionala si sigura, ieftina si usor de realizat de orice incepator. Dar cand habar n-ai despre teorie, toate sunt grele si tot cauti cai verzi pe pereti... Link spre comentariu
armand Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Marian...daca imi aaduc aminte bine era vorba de un redresor care functioneaza in impulsuri...ce spui tu face asa ceva ??? P.S. La multi ani !!!...ce mai e prin Fierbinti, de acolo era mama...familia Raducanu...mai am un prieten acolo Raducanu Marian. Editat Ianuarie 2, 2021 de armand Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 În pulsuri lucrează şi tiristorul.Încărcătoarele compacte,cu microcontroler,au toate ca alimentator o sursă in comutaţie.Multe sunt cât palma la 10A!Uite un exemplu. https://www.defa.com/product/smartcharge-10a/ Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) E cat se poate de simplu sa faci si incarcare in pulsuri ( desi mi se pare irelevanta ). Un mosfet canal N spre masa, sursa comuna, comandat de un oscilator dreptunghi ( un 555 spre exemplu ). Se poate chiar implementa un reglaj al frecventei pulsurilor. Se mai poate renunta la releu, si comparatorul poate comanda chiar blocarea mosfetului spre masa, se face astfel simplu si fiabil oprirea incarcarii. Editat Ianuarie 2, 2021 de Marian Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 2, 2021 Partajează Postat Ianuarie 2, 2021 (editat) Acum 5 ore, Marian a spus: E cat se poate de simplu sa faci si incarcare in pulsuri ( desi mi se pare irelevanta ). Un mosfet canal N spre masa, sursa comuna, comandat de un oscilator dreptunghi ( un 555 spre exemplu ). Se poate chiar implementa un reglaj al frecventei pulsurilor. Se mai poate renunta la releu, si comparatorul poate comanda chiar blocarea mosfetului spre masa, se face astfel simplu si fiabil oprirea incarcarii. Asta implica sa redresezi si sa filtrezi (destul de serios) iesirea din traf ...........si apoi sa o tot intrerupi cu un MOS-fet? Nu ca n-ar merge, e chiar singura cale cind folosesti o sursa in comutatie, dar cind folosesti un traf normal e ca si cum te-ai scarpina la urechea stinga cu mina dreapta. Si apoi experienta mea personala de acum 2-3 ani cind am readus la viata un acumulator cu numai 1V la borne si l-am mai folosit inca mai bine de jumate de an si inca mai mergea (dar venea iarna si mi-a fost frica) si am folosit o sursa de laborator cu iesire DC stabilizata si am incarcat bateria la diferiti curenti pina la 20A (baterie de 45Ah), descarcind-o intre incarcari cu un load electronic la diferiti curenti, unii foarte mari (cred ca pina pe la 50-60A descarcare) imi spune ca nu-i asa esentiala incarcarea in impulsuri. Dece nu folositi o redresare cu o punte semicomandata cu tiristori? Ceva in genul folosit in schema de aici? Obtineti si incarcare in impulsuri si scapati si de puntea redresoare care trebuie racita, trebuie sa raciti doar 2 diode si 2 tiristori. Citeva scheme de aiurea de pe net: Si descrierea ei aici. Pare o schema universala care are tot ce-i trebuie. Ceva mai simplu dar fara reglaj de curent: Si descrierea ei aici. O alta ruseasca, tot fara reglaj de curent: Si ceva descriere si explicatii aici. O colectie de idei de incarcatoare, nu toate bune dar merita totusi studiate, aici. Sint gasite in doar citeva minute pe net. Editat Ianuarie 2, 2021 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum