Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Nu aş paria că schema aia nu intră în oscilaţie la comutarea încărcării.Am încercat şi eu scheme simple similare şi din lipsa unui prag de histerezis suficient de mare, când trebuie să decupleze acumulatorul, intră în oscilaţie releul comutând rapid între cele două stări.Doar privind rapid vezi că cele două leduri sunt desenate invers, mi se pare o greşeală de începător....

Link spre comentariu

Kinderu.Cele mai "sanatoase" scheme de control analogic sunt cu operational comparator cu histerezis.Fie comanda direct elementul forta,fie comanda un releu.

Altfel o comanda cu controler poate face cele mai complexe operatii,sigur.Pe algoritm cunoscut.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Dacă ai destul timp să repeţi toate greşelile altora, succes ! Oricum schema de mai sus n-o recomand...

Bine spus: unii chiar au mult timp liber!

Probabil vîrsta, situația familială, genetica, ş.a.m.d., le permite şi le favorizează o astfel de abordare ,,experimentală", in domenii în care există deja, cărări bătătorite.

Ferice de ei!

Noi ceilalți, am umblat in lung şi în lat, pe acele cărări, şi acum ne grăbim sau mergem la întîlnirea cu noile descoperiri ale ştiinței, şi cu noile tehnologii.

Toată stima şi o seară bună tuturor!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Dacă ai destul timp să repeţi toate greşelile altora, succes ! Oricum schema de mai sus n-o recomand...

va referiti la parte de comada cu releu sau la schema redresorului 

Link spre comentariu

Kinderu.Cred ca validae se refera la prima schema,cu un tranzistor.Aia poate oscila pe langa punctul fixat.De aia iti spuneam de schemele cu control cu hysterezis.

Si la un alimentator de laptop,gen 19-20V si 5-6 A se poate adapta o limitare de curent si un controler.Ma refer la un controler cu op amp si releu pt decuplare la incarcare.Altfel,fara control,alimentatorul laptop cu o rezistenta de limitare poate fi folosit direct.

Link spre comentariu

Dacă lași comutatorul pe poziția din imagine tot nu ai protecție la conectarea inversa a bateriei. 

Cu toate astea, asa cum spune și @validae schema funcționează, ca de altfel majoritatea schemelor prezentate, și asta pt ca acumulatorii Pb nu sint asa sensibili la încărcare și se pot incarcă aproape oricum. 

Dacă vrei o schema care sa meargă asa cum vrei și dealtfel asa cum trebuie, demult am ajuns la concluzia ca trebuie sa ți-o faci singur în majoritatea cazurilor pt ca schemele cele mai bune nu sint la liber pe net, dar binenteles asta este valabil doar pt cei care o pot face. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Există pe Elektor (printre altele) şi o schemă care ţine cont de toate ,,mofturile,, unui acumulator cu Pb, prima etapă de încărcare se face cu un curent mic, până la ,,revenirea,, acumulatorului, apoi se trece la un curent constant de 1/10C şi în final se trece pe ,,trickle charge,, la atingerea tensiunii finale de circa 14,4-15V.Totul cu tranzistor de putere ca element regulator serie şi ceva operaţional.Poate găsesc schema, am şi cărţile  (300 scheme) de la Elektor, dar durează să dau de ele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări