kinderu56 Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 https://sdelaysam-svoimirukami.ru/4079-avtomaticheskiy-zaryadnoe-ustroystvo-12-v.html https://2shemi.ru/avtomaticheskoe-zaryadnoe-ustroystvo-na-6-a-svoimi-rukami/ astea doua le poti combina sau doar prima daca ai deja partea de incarcare Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 Nu aş paria că schema aia nu intră în oscilaţie la comutarea încărcării.Am încercat şi eu scheme simple similare şi din lipsa unui prag de histerezis suficient de mare, când trebuie să decupleze acumulatorul, intră în oscilaţie releul comutând rapid între cele două stări.Doar privind rapid vezi că cele două leduri sunt desenate invers, mi se pare o greşeală de începător.... Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 (editat) pana nu sunt incercate si testate nu stim cum functioneaza Editat Decembrie 20, 2020 de kinderu56 Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 Dacă ai destul timp să repeţi toate greşelile altora, succes ! Oricum schema de mai sus n-o recomand... Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 Kinderu.Cele mai "sanatoase" scheme de control analogic sunt cu operational comparator cu histerezis.Fie comanda direct elementul forta,fie comanda un releu. Altfel o comanda cu controler poate face cele mai complexe operatii,sigur.Pe algoritm cunoscut. Link spre comentariu
morarul Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 1 oră în urmă, validae a spus: Dacă ai destul timp să repeţi toate greşelile altora, succes ! Oricum schema de mai sus n-o recomand... Bine spus: unii chiar au mult timp liber! Probabil vîrsta, situația familială, genetica, ş.a.m.d., le permite şi le favorizează o astfel de abordare ,,experimentală", in domenii în care există deja, cărări bătătorite. Ferice de ei! Noi ceilalți, am umblat in lung şi în lat, pe acele cărări, şi acum ne grăbim sau mergem la întîlnirea cu noile descoperiri ale ştiinței, şi cu noile tehnologii. Toată stima şi o seară bună tuturor! Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 20, 2020 Partajează Postat Decembrie 20, 2020 Acum 1 oră, validae a spus: Dacă ai destul timp să repeţi toate greşelile altora, succes ! Oricum schema de mai sus n-o recomand... va referiti la parte de comada cu releu sau la schema redresorului Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Kinderu.Cred ca validae se refera la prima schema,cu un tranzistor.Aia poate oscila pe langa punctul fixat.De aia iti spuneam de schemele cu control cu hysterezis. Si la un alimentator de laptop,gen 19-20V si 5-6 A se poate adapta o limitare de curent si un controler.Ma refer la un controler cu op amp si releu pt decuplare la incarcare.Altfel,fara control,alimentatorul laptop cu o rezistenta de limitare poate fi folosit direct. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Exact la aia mă refeream, cu un tranzistor nu poţi avea un histerezis suficient ca să nu intre în oscilaţie. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 ok am inteles ceva de genul acesta http://www.circuitdiagram.org/555-universal-automatic-battery-charger.html https://www.electroschematics.com/automatic-battery-charger/ Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 Niste prostii de scheme. Link spre comentariu
kinderu56 Postat Decembrie 21, 2020 Partajează Postat Decembrie 21, 2020 asta este bna ? https://2shemi.ru/avtomaticheskoe-avtomobilnoe-zaryadnoe-ustrojstvo-na-15a/ Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 22, 2020 Partajează Postat Decembrie 22, 2020 Asta reglează curentul de încărcare şi decuplează la o tensiune reglabilă.Cu tiristori şi diode de putere corespunzătoare, e OK. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 22, 2020 Partajează Postat Decembrie 22, 2020 (editat) Dacă lași comutatorul pe poziția din imagine tot nu ai protecție la conectarea inversa a bateriei. Cu toate astea, asa cum spune și @validae schema funcționează, ca de altfel majoritatea schemelor prezentate, și asta pt ca acumulatorii Pb nu sint asa sensibili la încărcare și se pot incarcă aproape oricum. Dacă vrei o schema care sa meargă asa cum vrei și dealtfel asa cum trebuie, demult am ajuns la concluzia ca trebuie sa ți-o faci singur în majoritatea cazurilor pt ca schemele cele mai bune nu sint la liber pe net, dar binenteles asta este valabil doar pt cei care o pot face. Editat Decembrie 22, 2020 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 22, 2020 Partajează Postat Decembrie 22, 2020 Există pe Elektor (printre altele) şi o schemă care ţine cont de toate ,,mofturile,, unui acumulator cu Pb, prima etapă de încărcare se face cu un curent mic, până la ,,revenirea,, acumulatorului, apoi se trece la un curent constant de 1/10C şi în final se trece pe ,,trickle charge,, la atingerea tensiunii finale de circa 14,4-15V.Totul cu tranzistor de putere ca element regulator serie şi ceva operaţional.Poate găsesc schema, am şi cărţile (300 scheme) de la Elektor, dar durează să dau de ele... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum