gica70 Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Foarte frumos, sa-l folosesti sanatos! Felicitari! Link spre comentariu
popescuion Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Buna ziua. Vreau sa fac un redresor auto dupa aceasta schema. Aici integratul 723 are rol de on/of cind tensiunea pe baterie ajunge la 14,4v. Tensiunea la iesirea redresorului nu e filtrata pentru a functiona tiristorul. As vrea sa inlocuiesc tiristorul daca e posibil cu un mosfet canal N de ex. IRF130 sau 2SK734 si eventual ce modificari mai apar in schema. Daca intrebarea mea tine de sectiunea incepatori se poate muta acolo. Aici am vazut discutia despre redresoare auto , si n-am vrut sa deschid alt topic. Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Daca ai ajuns la mos-uri de ce sa nu folosesti o sursa in comutatie. E un pic mai complicat dar ai randament. Iar schema aceasta nu are si controlul curentului ca cea din Tehnium foarte discutata pe forum. Link spre comentariu
popescuion Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Stiu de acea schema. Pentru aceasta am deja piesele iar mos-urile sint mai usor de prins pe radiator. La sursele in comutatie nu am experienta necesara pentru a le modifica aici incluzind si aparatura necesara pt aceasta treaba ( osciloscop) Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 10, 2017 Partajează Postat Aprilie 10, 2017 Nu ma refeream la ATX modificat ci cu acelasi traf din schema de mai sus, in loc de 723 si mos se pune uc3843 si mos si bobina cu dioda de recuperare. Link spre comentariu
popescuion Postat Aprilie 12, 2017 Partajează Postat Aprilie 12, 2017 Domnul Miticamy puteti pune va rog o schema cu uc3843 si mos , am cautat pe net si in data sheet , nu am gasit nimic apropiat legat de schema initiala. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2017 Partajează Postat Aprilie 12, 2017 Am facut unul intro cutie de alimentator laptop HP de 65w pt o baterie de 6V/ 13Ah. 7V cu 1,2A. Am facut un convertor buck care da 7V din 19-21V si care stabilizeaza fata de plusul alimentarii. Adica bateria si alimentatorul nu au minusul comun care de obicei este masa montajelor. De aceea stabilizarea se face prin optocuplor. Eu am mii de piese recuperate, pt mine nu conteaza complexitatea unui montaj. Dar zic ca in final e o schema ieftina pt ca nu are traf. Montajul si curentul prin mos-am pus irf630 pt ca am 40 bucati recup. L-am facut pe tabla stanata, lucrez mai repede asa. Schema mai tarziu, forumul si FB imi mananca jumatate din timp. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 12, 2017 Partajează Postat Aprilie 12, 2017 Asa l-am gandit, mos-ul comandat de uc3843 (alimentat la 12V) iar pe baterie un tl431 care comanda un opto ce are tranzistorul intre pin 1 si masa de la UC. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2017 Partajează Postat Aprilie 13, 2017 Domnul Miticamy puteti pune va rog o schema cu uc3843 si mos , am cautat pe net si in data sheet , nu am gasit nimic apropiat legat de schema initiala. Schema se face functie si de traf daca este deja bobinat si nu merita desfacut. Daca scoate sub 12vdc schema este BOOST, daca scoate peste 16Vdc schema este BUCK iar daca in functie de retea este pe medie 14Vdc trebuie invertor SEPIC. Link spre comentariu
morocanosul Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Apropo de redresare,se mai gasesc pe undeva acele placi/diode redresoare de aluminiu,format aprox.10 x10 cm ?? Vreau sa zic ca suportul era de aluminiu peste care era depus semiconductorul(seleniu)...am gasit ceva,asemanator in aparate de radio.."de pe vremea lui..bunicul."? Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 Intrebi de curiozitate,sau iti trebuie?Dimensiunea placii era functie de curentul redresat,iar numarul de placi, functie de tensiunea redresata. Link spre comentariu
morocanosul Postat Aprilie 14, 2017 Partajează Postat Aprilie 14, 2017 (editat) Asta stiam,era doar curiozitate de pe vremurile cand eram in...armata..1982...!! Au trecut anii,tehnologia a evoluat,dar curiozitatea ..ramane...mai precis..se mai utilizeaza asa ceva?(Unde?) Daca se mai utilizeaza...in ce tip de aparate? Probabil,redresoare /incarcatoare de acumulatori,productie..made in ...USSR ? Astea erau in "vremea" ..mea..!! Daca puteti sa-mi spuneti in ce "vechituri" se gaseau punti redresoare cu seleniu,am inlocuit si eu dar..a trecut timpul,nu mai imi aduc aminte..din pacate! (desigur, erau de dimensiuni...mult mai mici,intrun radio cu lampi, nu aveai nevoie de...zeci de amperi) ! Editat Aprilie 14, 2017 de morocanosul Link spre comentariu
gica70 Postat Aprilie 15, 2017 Partajează Postat Aprilie 15, 2017 Da, intr-un radio "Pionier" gaseai asa ceva! Pionier S 503A Radio Radio Popular Link spre comentariu
dacos Postat Mai 3, 2017 Partajează Postat Mai 3, 2017 Redac modificat dupa schema din Tehnium. Indicatorul original de AEM nu mai functiona. Am gasit un instrument chinezesc care s-a potrivit la fix, parca ar fi fost copiat dupa cel romanesc. Am facut eu un cadran si l-am tiparit pe hartie. Daca ar fi facut comunistii un asa redresor ar fi fost cei mai smecheri... Mai am un Redac in lucru Imi fac statie de incarcare ) Apropo, am citit oferte aberante pe OLX ale unor oameni care inchiriaza redresoare cu 10 lei... Link spre comentariu
albasete Postat Mai 4, 2017 Partajează Postat Mai 4, 2017 Meserie. Lucrat frumos, ingrijit. Felicitari ! Ce shunt ai folosit la ampermetru ? Am si eu montajul dupa schema din Tehnium sau Montaje electronice de vacanta facut de ceva ani, inca nu am reusit sa-l testez , sa vad daca-i functional . Traf.ul de cati cati V / A este ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum