Vizitator Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Eu aveam prostul obicei sa pun oscilograme.Am fost luat peste picior si am renuntat.Acest tip de comanda este folosit la invertoarele din UPS dar frecventa acolo este 50hz.Sincer, nu am vazut-o la 30-60khz, dar ar trebui si un link sa vedem ce comenteaza cel ce a propus schema.==Am facut schema cu tl494, dar asa cum am spus, la comanda mosfeturilor este semnal puternic diminuat fata de colectorul 2N222==Aceasta fraza nu-mi spune nimic fara foto sau desen semnal. Link spre comentariu
amudsen Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Ok, dar acum sunt la servici......... incerc sa fac poza dupa ce ajung acasa (asa cum am mai scris). Ceea ce fac eu la servici difera puternic de ceea ce fac eu ca hobby acasa, dar, caut sa bag si eu la cap. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 De unde se preia tensiunea de comanda pentru mosfet la varianta cu canal N? Ca sa folosesti un astfel de mosfet trebuie driver cu flotanta altfel e risipa de energie. Caut acum topicul ala si-l pun aici sa va lamuriti. Daca vreti mosfet canal N atunci puneti stabilizarea pe minus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) Exact asta este schema: driver cu flotanta cu 3 tranz. https://engineering.purdue.edu/Courses/ECE433/exp5_5th~6thweek_.pdf Editat Septembrie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
amudsen Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Tensiunea de comanda cam asa ar trebui pentru N pentru P asa cum "arata" in schema cu 494 Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Miticamy, doar cei 3 tranzistori nu fac comanda una flotanta, si nu vad legatura cu printul Dvs. LE; Asta este topicul, in sfarsit l-am gasit: http://www.elforum.info/topic/71309-proiect-buck-converter-cu-uc3843/ Link spre comentariu
amudsen Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Inainte de a ma apuca de citit (cu multumiri d-lui Marian), e posibil sa adaptam si la igbt-uri? Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) E posibil orice ... fa mai intai un redresor ( incarcator ) simplu ... " baza " e un transformator potent , cu ceva rezerva de tensiune ... eu as incerca mai intai ceva cu un tiristor , au fost ceva scheme prin topicuri . E simplu si robust . Dupa ce ai deja un redresor functional , cu care sa - ti incarci ce ai nevoie , te poti gandi si la imbunatatiri sau alte scheme . E o parere personala . Montaje pentru incarcat acumulatori sant foarte multe ... nu stiu cate eficiente sau macar functionale . Daca vrei neaparat din start ceva sofisticat , gen comutatie , sau sa " alergi " dupa " n " scheme intr - o zi , e o alta abordare . Si ce am scris eu e inutil . Poti " munci " mult la o schema seducatoare pe hartie , si sa constati ca lucrurile in practica stau diferit . Depinde ce urmaresti cu exactitate . Daca vrei experimentari , e camp larg . In fine ... sigur vei beneficia de indrumari ( daca sant necesare si le soliciti ) , in oricare ipostaza . Editat Septembrie 28, 2015 de gauss Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Pai ai pus mai sus o varianta de comanda mosfet canal N corecta, ce te opreste sa pui in locul IRF540 un IGBT? Nu-ti mai ramane decat sa alegi unul cu capacitati cat mai mici si eventual sa asiguri un curent de varf corespunzator de la comanda. Sa lamurim o chestie, nu-mi sta in obicei sa il contrazic pe Dl Miticamy, ma consider inferior dumnealui si de aceea citesc si incerc sa inteleg cat mai mult din contributiile dumnealui. Totusi in cazul de fata dansul a pus un print care desi releva o comanda flotanta functionala, nu are prea multe legaturi cu schema prezentata aici de @Amudsen. printul pus de Dl Miticamy ne indica o comanda inversoare care la Ton de la PWM activeaza un NPN ce blocheaza mosfetul serie canal N, tot in acest moment se activeaza un alt mosfet N care trage condul flotantei catre masa si faciliteaza incarcarea acestuia prin dioda de bootstrap de sus. La Toff al PWM atat NPN-ul cat si mosfetul M2 se blocheaza, si R2 deschide mosfetul serie, alimentandu-i poarta din condul Cbs. In schema de aici insa nu vad prea multe asemanari, probabil s-ar putea spune ca dioda de recuperare care oricum se deschide la Toff ( la momentul cand mosfetul serie se blocheaza ), trage si condul de 47u pus in paralel pe totem poll, inspre masa, astfel incarcandu-l, altfel nu vad ce face schema aia una flotanta. Link spre comentariu
amudsen Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Cred ca asa am sa fac pe un cablaj de test saptamana asta, sper. Redresorul cu tiristor l-am facut, dar cum este un hobby, incerc si altceva, sa mai invat ceva..... P.S. Am citit topicul ........... mult par alb a iesit acolo . Pana la urma a fost cablajul? Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Miticamy, doar cei 3 tranzistori nu fac comanda una flotanta,Poate intelegem diferit notiunea de comanda flotanta.Comanda am gasit-o la UPS cu baterii de 48V. In loc de 2n2222 era un mos, 2sk7000.Explica de ce nu poate fi comandat un mos N asa. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Am editat anterior, probabil nu ati apucat sa cititi, mai multe nu vad ce as mai putea spune. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Nu cred ca cineva a pus schema pe net fara sa fi experimentat. Deci link-ul de unde a luat schema este necesar.Cand mos-ul de forta este blocat se deschide dioda de recuperare si avem -0,6V la minusul lui 47micro.Problema este cand nu avem sarcina, timpul de conductie foarte mic deci si timpul de recuperare mic = riscul de a nu se incarca cond de 47micro.De aceea in documentatia pusa este nevoie de mos-ul paralel pe dioda.Incarcatorul nostru merge in plin din prima pt ca este generator de curent.Numai proiectantul poate spune limitarile schemei pt ca a testat-o, noi deocamdata crosetam de pe margine. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 Cand mos-ul de forta este blocat se deschide dioda de recuperare si avem -0,6V la minusul lui 47micro. Tocmai asta am spus si eu mai sus. probabil s-ar putea spune ca dioda de recuperare care oricum se deschide la Toff ( la momentul cand mosfetul serie se blocheaza ), trage si condul de 47u pus in paralel pe totem poll, inspre masa, astfel incarcandu-l. Topicul catre care am pus eu trimitere il consider a fi unul foarte util, motiv pentru care l-am si adaugat in index-ul de la alimentatoare ( foarte buna ideea lui @Dr.L ). Si ca sa-ti raspund la intrebare Amudsen, n-as putea spune cu certitudine 100% ca pcb-ul meu a fost problema, pentru ca nu l-am realizat si pe celalalt ca sa pot compara, presupun ca acesta este motivul pentru ca exista unul mult mai ok conceput in mare parte de Smilex, si desenat de mine in eagle, dar nu am mai apucat sa-l reproduc si practic, intre timp am dezvoltat kiturile mele de la vanzari, si printre ele si varianta de redresor de 8A, de care multumit fiind, nu am mai insistat in realizarea aceleia cu UC, dar oricum si varianta realizata cu cablajul meu este functionala, doar ca in anumite conditii apare ceva zgomot in inductanta, am si acum acea placa si este ok. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 amudsen; Vad ca ai construit si tu acea sursa in comutatie pentru masina de gaurit cu accu; o poti configura si pentru a incarca acumulatori (pana la cca 100Ah). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum