Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Sper sa nu se considere reclama. Se poate realiza cablajul, dar trebuie verificat si umblat la zoomul unui copiator pentru a fi realizat la scara 1:1. Eu asa am procedat cu un cablaj prezentat tot de ei. 

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mikado.ro%2F&ei=e2ySVcPBDaT_ygOJ8ofADQ&usg=AFQjCNEMkRVFRjdAwQ5o5R20mgSvHjRD_A&bvm=bv.96783405,d.bGQ

Editat de albasete
Link spre comentariu

Parerea mea--iar vor sari unii, de ce ai aceasta parere; uite,d-aia--o mizerie antica. Punct.

In mileniul 3, cand se stie ca in comutatie se poate obtine usor orice tensiune sau curent, noi mai avem putin si trecem pe lampi.

Poate si apropo de numele meu pe forum, imi plac schemele antice, nu zic ca nu am construit si scheme moderne, dar as fi vrut sa experimentez aceasta schema  de aia am cerut unele pareri paralel cu schema asta,dar am ajuns sa concluzionez ca nu a fost construita de catre cineva acesta schema.

Link spre comentariu

Pe lampi inca suntem...cel putin cativa au mai ramas in lume care prefera borcanele,si nu-i gasesc de condamnat...e pofta lor,asta e.Mai rau e de cei care traiesc in sec XXI si n-au vazut bransament electric pe locuinta lor....chiar daca nu e vina lor,dar asa stau lucrurile fie ca ne place fie ca nu,tot in mileniul 3.Nu e rau ca se recomanda si alte variante,tocmai asta e rolul unui astfel de forum,sa promoveze discutii constructive,,insa daca am face-o la locul potrivit,ar fi evitate toate discutiile astea sterile.Topicul are un tiltu general,si tocmai de asta a iesit tocana asta de postari.Daca se pastra discutia pe o schema(buna sau rea) toti cei care intrau aici aveau sa se lamureasca,si eventual sa acceseze si alte variante in alt topic deschis pe seama unei alte scheme.Ori aici vine unul cu pofta de sarmale,intreaba ce si cum si i se raspunde "ce sarmale frate,pe ce lume traiesti,ia o saorma"..."Da,dar eu as fi avut pofta de o sarma"..."fii serios frate,cine mai face sarmale in ziua de azi?saorma e la moda."Si n-am nimic impotriva saormei,cui ii place,s-o manance sanatos,nu vad care ar fi problema.

Link spre comentariu

Iar te bagi la contre? Unii va hraniti numai cu asta. I-am interzis eu expres sa faca acea schema? I-am spus ce puncte slabe are dupa aprecierea mea, ca s-ar putea sa aibe multe probleme la reglaje avand in vedere ca nu va avea componentele cu parametrii din varianta proiectantului. Asta nu se poate numi o forma de ajutor? E mai utila interventia dumitale cu sarmale si saorme?

Am pus aici: http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/page-41   o varianta in comutatie unde am recunoscut (mai ales pt puteri mici) ca descurajeaza prin nr de piese, dar un tanar harnic poate face usor un cablaj daca considera ca merita avantajul reglajului si al adaptabilitatii la un traf ce nu mai poate fi rebobinat.

A fost cazul unui tanar care a distrus pachetul de tole incercand sa rebobineze traful. Cu o schema in comutatie se poate folosi orice traf de retea, cu traf pe ferita poate fi si unul din amplif audio cu 30-50V in secundar.

Posted Image

Link spre comentariu

De la pagina 3 a acestui topic,userul @iulian 2233 a postat schema redresorului auto din "Montaje de vacanta"

Aceasta schema a fost cel mai mult si cel mai bine descrisa si dezvoltata de userul  @doru 3160 precum si de altii(multe multumiri si lor)

Restul e "polologhie".....ce ma uimeste e ca se intinde pe 60 de pagini....!!!

Link spre comentariu

Am mai spus si inainte. A sosit timpul incarcatoarelor inteligente. Cooptati cativa programatori de microcontrolere, un electronist, discutati ce ar trebui sa faca montajul si rtealizati ceva destept complet automatizat.

Asta ar fi ceva util si pt cei care au autoturisme si pt cei care folosesc bateriile pt stocarea energiei. Nu va mai invartiti in juruvechiturilor. Chiar si denumirea de redresor este deja neconforma. Redresor e montajul care transforma curentul alternativ in curent continuu.  Nu o sa va vina sa credeti cat de sigure si cat de simple (relativ) suntaceste montaje. Nici eu nu credeam pana nu am facut primul..

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Da,eu sunt electronist si stiu si programare microcontrollere Pic,Atmel,etc....(pe partea de hardware adica numai cu fisierul .hex dat)  am facut  "Universal Battery Charger" si redresorul din "Montaje de vacanta"....am dat si detalii constructive (armand-winston)pt. "Universal Battery Charger" de la "proiecte complexe"

Revenim la subiect...nu se compara nici pe departe "redresorul auto" din montaje de vacanta cu "universal battery charger"..principalele atuuri sunt:incarcare in impulsuri..limitarea dorita a curentului de incarcare si tensiune reglabile...

Asa ca sunt doua chestii total diferite la capitolul constructie redresor auto.."oldies but.. goldies" cum ar zice cineva....sfatul meu:faceti redresorul auto din "montaje de vacanta" si nu o sa regretatii....chiar daca are "100 de ani vechime".... :aplauze

Editat de armand
Link spre comentariu

D-le electronist, stii cu adevarat cum functioneaza incarcatorul "de vacanta" cu tiristor? Cat trebuie sa rebobinezi pt a obtine un curent maxim dorit? Ai citit ca si @doru a fost nevoit sa creasca tensiunea de la (din amintiri...) 17v din schema la 22v? Ca de fapt traful functioneaza intr-un scurt moderat pt ca el are ca sarcina numai 0,33ohm la diferenta dintre tens din secundar si tens bateriei?

Limitarea de curent este facuta de fapt de rezistenta infasurarilor si diode, rez de 0,33 fiind senzorul de curent. Curentul ramane relativ constant prin modificarea unghiului de deschidere a tiristorului. Datorita faptului ca puterea este livrata intr-un timp mai scurt va duce la un curent instantaneu mai mare si pierderea inutila pe infasurari a energiei.

La sursa in comutatie traful este solicitat uniform la incarcarea condensatorului de filtraj iar curentul spre iesire este mediat de o inductanta prin care poate stabili exact ce valoare sa treaca. Si nu ma opreste nimeni sa fac o sincronizare cu reteaua si sa dau spre iesire tot rafale de 10milisec cu durata cat vreau eu.

Iar citirea tensiunii pe baterie este o banalitate, un tl431 si un optocuplor pot transmite oriunde informatia de incarcare a bateriei.

CITAT: doru3160

ElForum staff

Postat 08 februarie 2012 - 04:01
Daca vrei o treaba gospodareasca,si comoda,faci montajul al carui circuit e deja proiectat si prezentat mai sus(mai e si o varianta in Tehnium,o sa revin cu nr si anul de aparitie),si atunci nu ai probleme cu tensiunea trafului,poate fi 15 sau 16 sau 18V.Daca faci varianta simpla,ori gasesti un bimetal similar cu cel din REDAC,care are rol de protectie a trafului cand curentul de incarcare e mare,dar daca traf-ul nu e dimensionat cum trebuie,in mod sigur curentul nu va fi tocmai 10% din capacitatea acumulatorului ci cat poate da traf-ul (pana se incalzeste dracovenia aia)sau la cat il limitezi prin rezistente de putere sau bec de far sau orice alta metoda.
La varianta simpla,e critica tensiunea trafului,la varianta cu tiristor,avand reglaj automat de curent(limitare la o valoare prestabilita),nu mai e asa critica tensiunea trafului,de aici si parerile multiple aparute privind valoarea tensiunii.
Trebuie avut in vedere sa acoperi caderea de tensiune pe punte, shunt si tiristor.Personal am realizat schema cu tiristor cu un traf ce ducea bine in curent,dar fiind tensiunea de doar 18V in sec,nu am reusit sa cresc curentul maxim debitat pe acumulator decat pana pe la 4...5A,(trebuia modificata valoarea suntului,in sensul micsorarii,si din cauza asta reglajul la curent mic mai greu de facut)in rest,nu am nici un repros,schema functioneaza corect.Am reluat schema,si am pus de data asta un traf cu 22V in secundar,si pot regla curentul initial pana la 10A,varianta in care am fost multumit si cu care merg si acum(cand e nevoie)
Link spre comentariu

Nu intru cu nimeni in polemica...uneori si constructiva...fiecare face ce vrea si cum vrea...ma refer la montajele electronice,eu am facut acel montaj de redresor cred ca acum 15 ani aproape...si am avut un trf de 17v c.a. si 10A,restul sunt amanunte.... nu-mi sta in fire sa dau explicatii asupra montajelor care le fac(pierdere de timp ...multi vad putini pricep...si cu asta basta..va salut pe totii..

P.S.-"D-le electronist, stii cu adevarat cum functioneaza incarcatorul "de vacanta" cu tiristor?"...ce poti sa raspunzi la o astfel de abordare???....maine,poimaine o sa ma intrebe si daca stiu sa tin pistolul de lipit in mana....no comments...

Editat de armand
Link spre comentariu

Iar te bagi la contre? Unii va hraniti numai cu asta. I-am interzis eu expres sa faca acea schema?

Nu i-ai interzis,doar i-ai spus ca e o mizerie antica si nu are rost sa o reproduca...ai dreptate,nu i-ai interzis si nici n-am sustinut asta.Pana apare o schema finita,de la cineva capabil sa dea si explicatii celor care vor sa o reproduca,restul comentariilor le consider doar samanta de scandal si n-o sa le bag in seama,pt ca nu merita.Grozavi care cand ii intrebi ceva te trimit dupa documentatie s-au vazut destui,mai putini insa sunt cei nascuti cu rabdarea si generozitatea de a impartasi cu ceilalti ceea ce stiu...de regula pe cei din prima categorie ii ignor,si ii las sa traiasca cu impresia ca au descoperit apa calda...eu am avut alte principii.Explica-i celui de langa tine ce stii,pt ca daca e destept,va descoperi si singur si chiar te va depasi,iar daca e prost,poti sa-i spui orice,oricum nu va pricepe,si va uita in secunda 2 ce i-a fost explicat.Insa marele castig e ca daca dai peste un tip destept caruia ii explici cate ceva din ce stii,acel individ nu va mai pierde timpul sa afle ce deja tu ai aflat,si ai satisfactia ca ai facut un bine cuiva.Opusul inseamna egoism.Mai mult n-o sa intervin,pt ca discutia s-a transformat intr-o polemica privind cea mai buna schema,si a deviat de la sfaturi practice pt realizare.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Doresc sa construiesc un incarcator pt baterie deepcicle de UPS/motocicleta de 5Ah din o sursa de alimentare de laptop 19 v 80w. Intrebarea mea este ce putere ar trebui sa aiba rezistentele divizorului rezistiv ca sa coboare tensiunea la 14,1-14,5v? Tinand cont ca ar trebui un curent 0,5 A cred ca ar fi posibila folosirea unui divizor rezistiv sau daca nu vor rezista se pa putea incarca direct monitorizand tensiunea la borne. Vroiam sa aflu parerea celor cu experienta daca e fiabila solutia. Acumulatorul va alimenta o cositoare electrica mica. Daca va functiona divizorul incarcarea va fi efectuata prin montajul prevazut din fabricatie. daca nu -direct si supraveghere tensiune

Link spre comentariu

Eu cred că se poate încerca modificarea sursei de laptop, astfel ca tensiunea ei de ieșire să fie exact de 14,5V. Dacă nu se dorește totuși această metodă, se poate limita curentul printr-un simplu bec de poziții auto înseriat cu sursa, eventual se poate asigura decuplarea sursei printr-un releu la atingerea tensiunii finale cu o schemă foarte simplă.

Link spre comentariu

Ce am observat eu de-a lungul timpului.Vine unul, dornic sa construiasca un incarcator de acumulatori bun ,verificat..I se recomanda diferite  scheme de incarcatoare,ba mai multi ii recomanda o anumita schema construita de mai multi,verificata si rasverificata.Brusc,cel care cerea o schema buna, vrea o alta schema mai complicata, mai performanta,daca se poate, in comutatie.Ma intreb:oare chiar atit de priceput intr-ale electronicii este? Considera ca schema, recomandata de mai multi binevoitori,este mult sub pretentiile  si pregatirea lui? Daca e asa, de ce nu se apuca singur sa proiecteze si sa construiasca  o schema, care sa-i satisfaca pretentiile.Una e sa incerci prin forte proprii sa faci asta si alta e sa ceri ajutorul altora pentru a construi un incarcator foarte performant.

Scuze de off topic.

Link spre comentariu

Solutia cea mai simpla la ultima problema pusa,e normal,cea cu limitare prin rezistenta,fie bec,fie una bobinata de putere modesta,avand in vedere valoarea mica a curentului necesar.Evident nu e cea mai buna dintre solutii,dar e o optiune....daca se vrea o solutie mai eleganta,se poate folosi o sursa step down de cativa firfirei(sunt si pe forum de vanzare,nu dau link pt ca nu vreau sa se spuna ca fac reclama cuiva anume...sunt mai multe oferte),alimentata cu tensiunea  sursei de laptop(care se presupune ca nu se vrea modificata),si pe iesire,reglata valoarea dorita,atat de curent,in cazul de fata 0,5A,cat si de tensiune,14,5V.

Didactic,se poate incerca si o schema cu tranzistor serie,cu stabilizare de tensiune si limitare de curent...e mai mult de munca,dar si satisfactia e mai mare,daca se doreste un lucru facut in regie proprie(am banuit ca o sursa in comutatie e mai greu abordabila,avand in vedere intrebarea initiala despre rezistente).

Daca se urmareste doar rezolvarea problemei,recomand varianta a doua,cu o sursa step down tampon  intre acumulator si sursa de laptop.Volum redus,versatilitate mare,si pret acceptabil,efort minim de punere in opera...daca legarea a 4 sarme nu e o treaba prea complicata.

Link spre comentariu

Am o problema suparatoare legata de un incarcator de acumulatori constuit dupa aceasta schema :

Posted Image

Problema este ca ledul care semnalizeaza incarcarea "LED2", se arde frecvent ; am marit valoarea lui R2 dar problema ramane ; schema folosita este putin modificata fata de cea postata ,cu sensul ca valoarea lui R12 este de 0.5 Ohmi pentru ca acumulatorii pe care ii incarc sunt de doar 20Ah .

Are cineva idee despre ce modificari as putea face ca sa previn deteriorarea acestui led ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări