Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Traful nu cred ca da mai mult de 2...2,5 A, dupa conductorii din secundar care nu au mai mult de 1 mm diametru, dar chiar si asa este bine.

Aceeasi impresie am avut si eu,dar nu eram sigur,de asta ma intrebam cat poate duce...toata treaba e sa limiteze deschiderea tiristorului in asa fel incat sa nu se depaseasca valoarea maxima de curent ce o poate debita fara pericol acel traf,altfel,oricat ar fi racit,la un moment dat(chiar si din greseala) poate fi suprasolicitat,si e pacat,jucaria a fost muncita.
Link spre comentariu

acel tip de transformator este dintr-un tv sport alb negru romanesc. are 2x9,5v /3A si o infasurare parca de 7,5v(eu am modificat-o la 12v). m-ai era folosit la alimentarea bunicului calculator cu casete IC FELIX 90 de la care l-am "mostenit" si eu.

Link spre comentariu

Traful de Tv Sport AN, n-a avut infasurari secundare mai multe,doar cele doua pt alimentarea stabilizatorului,asa ca daca ai modificat,probabil ai modificat alt tip de traf.Odata ce totul merge bine,traful se poate schimba oricand in caz de nevoie.Important e in faza asta sa aiba grija sa nu ceara mai mult decat poate da.

Link spre comentariu

Ce parere aveti de asa redresor? Se opreste automat la tensiunea reglata cu R2 (33k)...

Acea rezistenta regleaza nivelul minim al tensiunii de pe intrarea portii nand, care este de aproximativ 3 V. Deoarece este inclusa intr-un divizor de tensiune, variatia ei va duce la cresterea tensiunii debitate pe baterie. Schema este destul de pretentioasa. Singura imbunatatire, mi se pare a fi faptul ca exista un al doilea tiristor, care deconecteaza si masa. In rest, mi se pare mult mai complicata si mai greu de realizat si de reglat de catre un incepator.
Link spre comentariu
Singura imbunatatire, mi se pare a fi faptul ca exista un al doilea tiristor, care deconecteaza si masa.
nu deconecteaza masa. e pursi simplu redresor cu priza mediana.
Schema este destul de pretentioasa. [...]In rest' date=' mi se pare mult mai complicata si mai greu de realizat si de reglat de catre un incepator.[/quote']cu asta sunt deacord.
Link spre comentariu

Diferenta ar fi ca nu mai exista un element serie de reglaj,acesta facandu-se prin redresorul comandat...nu vad ce avantaj ar avea,dar pt cineva care vrea o constructie rapida si fiabila,mi se pare un pic prea stufoasa schema pt scopul propus.Ar fi totusi un argument pro... daca se dispune de un traf cu tensiune mai mica,probabil merita abordata in locul rebobinarii sau cautarii altui traf,care sa permita acele caderi de tensiune de pe elementele serie,in schema de fata nu mai e cazul.

Link spre comentariu
Vizitator EduardB

La incarcare transformatorul reuseste sa scoata 5,5 amperi intradevar se cam incalzeste, eu am incarcat cu el o barerie de 90A si in 2 ore mi-a orpit incarcarea, bateria nu era complet descarcata, nu stiu de unde am transformatorul, are 2 infasurari de 22V cu priza mediana, in seamna ca trebuie sa revin la reglaje si sa limitez curentul de incarcare. Aici va cer ajutorul cum trebuie sa regelz cum se pocedeaza, eu citisem in revisa ca, caderea de tensiune trebuie sa fie minim 1V pe rezistenta de putere, eu am lasat la 1,2V la incarcare si imi opreste incarcare undeva la 1,5A.

Link spre comentariu
Vizitator superman13

Acea rezistenta regleaza nivelul minim al tensiunii de pe intrarea portii nand, care este de aproximativ 3 V. Deoarece este inclusa intr-un divizor de tensiune, variatia ei va duce la cresterea tensiunii debitate pe baterie. Schema este destul de pretentioasa. Singura imbunatatire, mi se pare a fi faptul ca exista un al doilea tiristor, care deconecteaza si masa. In rest, mi se pare mult mai complicata si mai greu de realizat si de reglat de catre un incepator.

anume ca as zice ca e destul de usor de reglat... am unit la o sursa de laborator reglata la 14.4 si am ajustat R2 pina ledul sa aprins... adica sa terminat incarcarea... si gata cu reglajele... unica ce nu ma satisface e ca la o baterie descarcata complet trebuie sa reglez tensiunea de la transformator... deoarece primesc un curent foarte mare la 16-0-16... amperimetrul de 20A zboara la maxim...probabil ca initial in redresoarele de la fabrica aveau ~90W si se primea si ca o limitare de curent... dar la mine din cate se vede pe fotografii tranful e destul de puternic...
Link spre comentariu

are 2 infasurari de 22V cu priza mediana, in seamna ca trebuie sa revin la reglaje si sa limitez curentul de incarcare.

Cel mai usor limitezi curentul modificand rezistenta serie cu potentiometrul de reglaj,desi daca limita e si in acest caz prea mare,va trebui sa maresti si valoarea rezistentei de putere pana la urma.O baterie o incarci in 2 ore doar daca e pe duca(se incarca repede dar nu mai tine in sarcina),sau nu e descarcata,altfel,nu prea merge in timp asa de scurt.Nu stiu cum ai reusit sa storci peste 5A din trafuletul ala,dar cu siguranta daca mai incerci sa-l supui la astfel de cazne va sfarsi prin a scoate putin(mai mult) fum.

...unica ce nu ma satisface e ca la o baterie descarcata complet trebuie sa reglez tensiunea de la transformator... deoarece primesc un curent foarte mare la 16-0-16... amperimetrul de 20A zboara la maxim..

Eu la schema asta n-as folosi un traf care sa dea mai mult de 12...max 13V(desi ideal ar fi fost 10,5...11V).Nu are nici o limitare de curent,reglajul se face doar asupra tensiunii,in sensul ca nu-i da voie sa creasca peste cea reglata initial,dar reglajul de curent cred ca s-ar impune ca o imbunatatire(parca n-ar fi destul de complicata si asa...).
Link spre comentariu
Vizitator EduardB

Pentru inceput am sa cresc rezitenta de putere de la 0,33Ohmi la 0,5 sa vad vad cum se comporta si daca o sa se mai incalzeasca asa de tare transformatorul si daca tot o se incalzeasca transformatorul tare am sa intervin si in schema si am cresc valoare rezistentei de 2,2K cea in serie cu potentiometrul.

Link spre comentariu

Eu la schema asta n-as folosi un traf care sa dea mai mult de 12...max 13V(desi ideal ar fi fost 10,5...11V).Nu are nici o limitare de curent,reglajul se face doar asupra tensiunii,in sensul ca nu-i da voie sa creasca peste cea reglata initial,dar reglajul de curent cred ca s-ar impune ca o imbunatatire(parca n-ar fi destul de complicata si asa...).

sa-i puna un dimmer in fata.
Link spre comentariu

Schema aceasta este acceptabila daca traful este bobinat pt curentul dorit.Poate exista o abatere a trafului de la cel indicat in proiect dar modificarea numai a rezistentei de 0,33 ohm nu este suficienta."redresoarele auto" "simple" cum isi doresc 90% dintre romani se bazeaza pe limitarea curentului de incarcare de elementele "parazite"/reale, adica diferite de cazul ideal din circuit.Adica rezistenta serie a infasurarilor si caderile de tensiune neliniare pe diode.Schema de vacanta este numai o imbunatatire a schemei clasice in sensul ca pot obtine un curent cunoscut, cvasiconstant, independent de tensiunea de retea si oprirea incarcarii la o tensiune dorita.Daca iau prea larg elementele ce ar trebui sa limiteze de fapt curentul voi obtine o functionare mai dificil de stapanit.Daca traful da un curent prea mare pana tranzistorul ce sesizeaza caderea de tensiune de pe 0,33 ohm va bloca tiristorul electroliticul din baza se va incarca prea mult.Asta va conduce la blocarea tiristorului pt cateva semiperioade si ciclul va reincepe iarasi in forta.Este echivalentul unei compensari gresite la sursele in comutatie despre care a scris @marianla modificare ATX.Poate reusiti sa cititi in ce consta reglarea cu tiristori. Ei "ciupesc" din semisinusoide, adica se deschid la o anumita Distanta" de trecerea prin zero anterioara si se blocheaza la urmatoarea trecere prin zero(la sarcini rezistive).Daca aleg bine traful(tensiune/putere) pt o anumita baterie ma plimb in jurul varfului sinusoidei pt un reglaj nu prea larg de curent.Daca aleg tensiuni prea mari dar si putere prea mare tiristorul se va deschide mult dupa varful sinusoidei si impreuna cu constanta de timp a elementelor din baza tranz ce citeste curentul poate duce la un regim instabil cum am descris mai sus.Traful de 2 x 22v am gasit in amplificatorul din miniturnul Electronica din anii 88-90.Am si eu unul de la cineva care a renuntat la vechitura aceea.Pt cei curajosi si harnici sursa in comutatie cu tl494/uc3843/mc34063/lm555 se poate aplica oricarui traf, fie ca are 5v sau 50vPrima sursa in comutatie cu care am intrat in contact obtinea 5v pt calculatoarele IRIS/FELIX (50A sau 100A, erau 2 variante) din 50V cu 4/8 tranz 2n5038 si cate un soc de 1mH pe fiecare tranzistor.V-ati dat seama ca era o sursa coboratoare/buck.Limitarea de curent era cu un sunt de 50/100A la 50mV.Sursa era autooscilanta si folosea un MC1435(sper ca nu l-am incurcat) inlocuit prin 79/80 cu LM1303--preamplificator stereo!!!Iar acum cand avem integrate specializate dorim un tiristor comandat de un zener!!Simplitatea este de dorit dar ai putin spatiu de manevra, dovada toate interventiile de aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări