Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Din 0.01 nu poti face 0.33. O poti face doar mai mica, niciodata mai mare.Ce combinatie ai folosit (ce rezistente si cum sunt legate) ca 4 x 5W in legare serie paralel, ar trebui sa fie suficient.Atentie si la reglajul de curent. Daca pot e dus pe capat nu mai ai reglaj de curent si bateria trage cat poate. Atunci e normal sa se incalzeasca, ca pot fi si peste 10A.

Link spre comentariu

"Din 0.01 nu poti face 0.33. O poti face doar mai mica, niciodata mai mare." - sunteti destul de categoric.... se poate mari rezistivitatea dar in detrimerul puterii suportate, mai demult cand nu aveam rezistori de o anume valoare mai polizam din ei, inclusiv la OMLT-urile rusesti.Alea 4 de 5w nu sunt suficiente, trebuiesc dublate ca putere, sau o solutie mai ok e sa se aplice legile lui Ohm ca tot sa chinuit sa le inventeze. Circuitul respectiv presupunem ca are Uca trafo- 18v deci varf de 25Vvv, rezistenta acumulator cca 150mohm, tensiune acumulator 12V descarcat(presupunem, findca aici e maximul de putere cerut), se vara in circuit si rezistenta R13 si se calculeaza caderea de tensiune max 3Vvv si puterea pe care trebuie sa o suporte, in general 30-40w e ok.

Link spre comentariu

Ce combinatie ai folosit (ce rezistente si cum sunt legate) ?

Am pus in paralel 2 serii de 0.47 + 0.22 ohmi

Atentie si la reglajul de curent. Daca pot e dus pe capat nu mai ai reglaj de curent si bateria trage cat poate. Atunci e normal sa se incalzeasca, ca pot fi si peste 10A.

Potentiometrul este la capat in dreapta, adica nu pot regla curentul sub 3.3A (masurat), iar tensiunea la bornele rezistentelor albe este de 1.15V.Tensiunea din secundarul trafului este de 24Vca, pe care am trecut-o printr-o punte din 4 diode BBC 295 solide si-mi raman dupa redresare cam 22.5 - 23 Vcc.
Link spre comentariu

Masuratorile arata ca legea lui Ohm este corecta,

Pe rezistenta rezultata din combinatia celor 4, care este de 0.345ohm (teoretic, dar sa nu uitam ca si rezistentele au o anumita toleranta a valorii),avem o cadere de tensiune de 1.15V care inseamna ca prin ele circula un curent de 3.33A.

Asta inseamna ca prin fiecare serie (0.47+0.22) circula un curent de 1.66A. Ceea ce nu e tocmai bine, este ca rezistentele din serie nu sunt de valori egale si atunci si puterea disipata de serie va fi repartizata inegal pe cele doua.

Din calcul, puterea disipata de cele doua resistente din fiecare serie va fi:

pt R=0.22 => P disipat = R x Ipatrat = 0.22 x 3.3patrat = 0.6W

similar calculam pt R=0.47 => P disipat = 1.3W

Pt curent minim reglat de 3A, cea care se va incalzi destul de tare va fi cea de 0.47, dar va rezista puterii disipate, avand in vedere ca are o putere de 4 ori mai mare decat puterea care trebuie sa o transforme in caldura.

Dar rezistentele trebuie calculate (ca putere) la curentul maxim care va trece prin ele.

De exemplu, la un curent de 8A reglat din potentiometru, prin fiecare serie va trece un curent de 4A.

Calculand din nou prin metoda de mai sus, puterea care trebuie sa o disipe fiecare rezistenta din serie, gasim urmatoarele rezultate:

R=0.47 => P disipat = 7.5W

R=0.22 => P disipat = 3.5W

Nu va rezista nici una.

Un alt aspect foarte important:

Valoare puterii inscrise pe rezistenta este ceea ce poate ea disipa, daca se mentine temperatura ei la 25*C. Cu cat temperatura capsulei creste, cu atat valoarea disipata real scade. Astfel, dupa datele inscrise in cataloage de catre diversi producatori, la o temperatura de 100*C la suprafata capsulei, puterea disipata scade la ~50% din valoarea nominala (pt o rezistenta de 5W). Pt o temperatura de 50*C, care este o temperatura acceptabila, valoare disipata scade la ~ 25% din valoarea nominala. Cu cat puterea nominala a unei rezistente creste (10-20-50W) cu atat mai mult, pe aceiasi temperatura a carcasei ea poate disipa un coeficient mai mare din valoarea nominala.

Problema nr 2, posibilitatea regalarii curentului la mai putin de 3 A.

Precum scrie si in articolul publicat in Tehnium, pt a obtine un curent mai mic de 3A trebuie marita valoarea rezistentei de putere, pt a obtine cel putin 1V la bornele ei, necesare deschiderii ferme a tranzistorului.

Tot din legea lui Ohm calculam ca R=U/I. Deci pt obtinerea unui curent minim reglat de 2A

R=1V/2A = 0.5 ohm

Puterea rezistentei insa, va trebui calculata la curentul maxim care il vrem de la redresor.

Pt un curent maxim de 8A (de exemplu), puterea disipata va fi de (8x8x0.5) 32W, si in acest caz, conform cu ceea ce am scris mai sus, trebuie folosita o rezistenta cam de 3-4 ori mai mare ca putere decat puterea nominala calculata. Deci ne va trebui o rezistenta de 0.5 ohm la ~100-120W, ca sa mentinem temperatura capsulei la o valoare acceptabila.

Ideal in cazul combinatiilor serie-paralel este ca rezistentele sa aiba valori egale, pt a disipa in mod egal puterea.

@ mystery

1. cei drept la treaba cu polizarea din diametrul ei nu m-am gandit. M-am gandit doar ca se poate scurta.

2. imi permit o mica rectificare, si anume ca la o tensiune alternativa (Uca, care este de fapt Urms) de 18V, valoare varf-varf (Uvv) este de 50V si valoarea de varf (Uv) este de 25V.

Nu am intales exact ce ai calculat tu, dar dupa redresare nu mai avem valori varf-varf.

Sper ca de data asta nu am gresit in ceea ce am spus, dar daca am facut-o, astept sa fiu corectat.

Link spre comentariu

La rezistentele legate in paralel, comuna este tensiunea. Asta inseamna ca puterea disipata este de P=U^2/R. Ai pentru cea de 0,22: P22=1,66^2/0,22=12,53 W, iar pentru cea de 0,47: P47=1,66^2/0,47=5,86 W. Deoarece aceste puteri se disipa sub forma de caldura, trebuie sa alegi rezistente de putere supra-dimensionate. Spre exemplu iei P22=16...20 W si P47=10 W.

Link spre comentariu

Am pus in paralel 2 serii de 0.47 + 0.22 ohmi

si la inceput...

... Eu am facut-o din 4 rezistente ceramice (albe) de 5w (puse serie-paralel incat sa obtin ce trebuie), ....

Dar in cazul folosirii a doar doua rezistente in paralel de valori inegale, aveti dreptate, calculul se face dupa tensiunea de la bornele lor.PS Vad ca ati modificat ceva valori de tensiune fata de prima dvs afirmatie, dar nu intaleg de unde apare 1.66.Multumesc
Link spre comentariu

Inseamna ca nu te-ai exprimat corect, sau nu am citit suficient de atent. Asta este ceea ce am inteles eu.PS: Nu! Asta a fost prima varianta, pe care am modificat-o pentru ca m-a derutat faptul ca ai luat in calcul doua cazuri distincte. Am revenit apoi la prima. Daca se face 0,22 serie cu 0,47, atunci evident ca nu mai este corect calculul.

Link spre comentariu

Inseamna ca nu te-ai exprimat corect, sau nu am citit suficient de atent. Asta este ceea ce am inteles eu.

Cine nu s-a exprimat corect si de ce, va rog.Si poate nu ati observat ca in ceea ce va priveste, va vorbesc cu 'dvs'. Astept aceiasi adresare (tin sa mentionez ca este vorba numai de persoana dvs, de la cere am aceasta pretentie de respect). StimaPS Am citit ce ati scris si este in regula, dar va rog insistent sa cititi atent ce se scrie de catre colegii dvs, ca de aici apar mereu confuzii si afirmatii eronate.
Link spre comentariu

Am specificat ca vina poate fi impartita de tipul sau/sau. In ceea ce priveste adresarea, hai sa nu ne formalizam. Suntem doua persoane "virtuale". Nu ne cunoastem in particular. Nu cred sa sufere prin nimic respectul reciproc, daca nu folosim formulele de politete. Asemenea formule se folosesc atunci cand trecem unul pe langa altul si ne lovim accidental. Chiar si atunci nu este decat o simpla formalitate.PS: Alt aspect poate insa trece ca lipsa de politete. Si anume ca in timp ce eu sunt logat si figurez ca fiind online, interlocutorul imi raspunde figurand ca neconectat, adica "absent".

Link spre comentariu

A fi logat sau nu nu are nici o legatura cu cele de mai sus. Daca nu sunt logat nu inseamna ca sunt 'absent'. Si daca exista optiunea in setari de a afisa starea de logare sau nu, inseamna ca se poate folosi si nu are nici o legatura cu respectul fata de ceilalti colegi. Dar v-ati gandit ca poate nu stau online pe Elforum si ca de fiecare data dupa ce dau un raspuns inchid browser-ul. Iar atentionarile ca a mai fost ceva adaugat la un subiect, le primesc pe mail?In ceea ce priveste vina, de ce trebuie sa o impartiti neaparat cu cineva?Nu puteti sa va asumati faptul ca nu ati citit atent. Este cumva rusinos? Nici macar nu este ceva neobisnuit. 80% dintre cei care posteaza, nu citesc atent tot subiectul si toate afirmatiile facute de catre ceilalti useri si din acest motiv vin cu diverse afirmatii care sunt neadevarate. Tocmai din acest motiv, valoarea 'tehnica' a acestui forum a scazut drastic in ultimii ani. Din pacate cei care au cel mai mult de suferit, sunt cei la inceput de drum, care la multitudinea afirmatiilor facute de ceilalti useri, de cele mai multe ori fara nici un fel de explicatie justificativa (a se citi 'tehnica'), nu stiu pe cine sa creada sau ce anume este corect si ce nu.

Link spre comentariu
...Nu puteti sa va asumati faptul ca nu ati citit atent...

Raspunsul este simplu. Nu! Atunci cand am acceptat sa impartim o "vina", am fost dupa parerea mea chiar elegant. La cursul de "bazele electrotehnicii" am invatat ca acel mod de a lega mai multe rezistente in serie si/sau in paralel, poarta o denumire specifica: legarea mixta, serie-paralel. Atunci cand inlocuiesti termeni consacrati cu "licente personale", sau cand simplifici din comoditate, se pot naste confuzii. Ca de pilda in exprimarea:

...prin fiecare serie (0.47+0.22) circula un curent de 1.66A...
Aceasta exprimare corelata cu ceea ce s-a afirmat anterior:
...Am pus in paralel 2 serii de 0.47 + 0.22 ohmi...
poate duce la confuzii de tipul celei pe care am facut-o eu. A pune in paralel doua serii a cate doua rezistente, nu spune absolut nimic despre modul cum sunt legate. Deci pericolul de a crea stari de confuzie in randul cititorilor neavizati are ca sursa exact acest tip de exprimare. In ceea ce priveste faptul ca poti fi politicos discutand cu cineva, dar fiind in acelasi timp absent, nu imi modific concluzia. Atunci cand din motive personale, nu poti fi logat in forum, renunti la raspuns, pana cand poti apare ca fiind logat. Absenta din forum este scuzbila pentru oricine, doar prezumand ca in acel interval de timp utilizatorul este ocupat cu chestiunile zilnice. Altminteri, consider subiectul incheiat. El nu ar fi fost atat de "antagonic", daca nu i-ai fi dat acest aspect.
Link spre comentariu

@radusa

Recunosc ca am scris Uvv si e corect Uv,

restul cred ca se cunoaste, adica cum afli valoarea tensiunii varf la varf inainte de redresare sau de varf dupa redresare, inclusiv caderea de tensiune pe diodele din punte, asta fara filtrare, etc.

La problema cu rezistorul ma gandeam la ceva util si simplu, fara lecturi inutile, de altfel cred ca e ceva caracteristic sa discutam pe marginea unui subiect pana se uita esentialul.

Ma gandesc ca in general conteaza ideea si cum se plica.... restul e munca.

Probabil ati inteles destul de bine ce am calculat....

NO offense!

Link spre comentariu

Buna ziua! Poate cam tarziu, dar ca sa clarific, am legat rezistentele (4 la numar) in felul urmator :Din cate vad, nu prea se preteaza astfel de rezistente la cerintele de curent / putere disipata necesare, deci o sa caut alta modalitate de realizare (manganina, nichelina sau alt aliaj).

post-22650-139829644023_thumb.jpg

Link spre comentariu

Intr-o interventie anterioara chiar recomandam solutia cu rezistenta din conductor de inalta rezistivitate. Imi pare rau ca au fost implicati atat de multi in discutie. Daca @radusa nu ar fi fost atat de "nervos", nimeni nu s-ar fi simtit ofensat. Eu de obicei citesc postarile in fuga si intervin doar atunci cand cred ca ceva nu este bine. De aceea am fost de acord sa impart vina confuziei. Asta nu inseamna ca trebuie sa accept si atitudinile gen @radusa.

Link spre comentariu

@madnoob2009Se preteaza si acelea dar trebuiesc cam multe la numar pentru acoperirea maximului de putere, sa poti regla lejer curentul tensiunea la bornele rezistorului la un curent de incarcare de 1A trebuie sa fie de 0,65mV, daca curentul cerut de sarcina e de max. 10A tensiunea de la bornele rezistorului e mai mare dar aici intervine potentiometrul care limiteaza tensiunea de deschidere a tranzistorului si implicit curentul pe sarcina, oricum reglajul de curent nu are o plaja prea mare. Despre reglajul asta se mai poate discuta si imbunatatii dar pentru ceva simplu si eficient e de ajuns ce exista.Nu prea ma pricep la vorbe.....

post-24642-139829644057_thumb.jpg

post-24642-139829644067_thumb.jpg

post-24642-139829644084_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări