Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Multi propun trafuri diferite sau tensiuni diferite daca au traful gata bobinat dar nimeni nu s-a atins de rez de 0,33 ohm.Ea a rezultat din calculul aferent unui anume traf si interval de curenti.Cand modifici traful automat va fi o alta valoare optima pt noile conditii.Dar asta inseamna sa ai osciloscop,sa faci masuratori si sa optimizezi.Am obosit.....

Am folosit de-a lungul timpului trafuri care dadeau in secundar de la 17,5V la 24V si normal ca ajustarea pe valoare o faceam din rezistenta de 0,33.N-am spus asta pt ca n-am vrut sa complic lucrurile mai mult decat sunt acum...cine stie ce trebuie sa obtina,va obtine,indiferent ce traf are la dispozitie.Schema in discutie e destul de "elastica" si permite folosirea oricarui traf vrei...prin absurd,pot spune ca daca am un traf care scoate 30Vca,si tine bine in curent,pot scoate fara probleme un redresor care sa lucreze in parametrii doriti.Ce pierderi vor fi prin incalzirea acelei rezistente,e alta discutie,dar e posibil,si banuiesc stii bine asta,altii poate nu.Am intalnit si eu cu diverse ocazii valoarea de 16,5V si voiam sa lamurim odata treaba asta,dar se pare ca nu se prea poate,si sincer,nu prea imi vine sa modific referinta doar pt ca asa e la moda,sau ca da bine pe diverse site-uri.Cand se pleaca la drum pt constructia unui astfel de dispozitiv,indiferent daca e cu reglaj electronic sau manual,cu comutator in trepte pe prize la traf sau rezistente,trebuie plecat de la ce anume vrei sa obtii.Acum,daca nu e clara valoarea de final(curent-tensiune),aproape ca orice dispozitiv de incarcare ai face,nu ai nici o sansa sa finalizezi ceva. :rade:
Link spre comentariu

...am tras concluzia ca incarcatorul meu nu este bun, daca la sfarsitul incarcarii am 16.5V...

Tensiunea recomandata pentru sfarsitul procesului de incarcare, este in jur de 14,4 V. Asta nu inseamna ca s-a grsit cu ceva schema. Undeva in schema, exista un semireglabil din care se regleaza aceasta tensiune. Se procedeaza in felul urmator. Se pune la incarcat acumulatorul si se urmareste cand a ajuns la tensiunea de 14,4V. In acest moment se regleaza semireglabilul, pana ce tiristorul se inchide. Mi se pare (nu am schema in fata) ca exista un led, care delimiteaza acest moment. In consecinta, acorda atentie mai multa reglajului.
Link spre comentariu
Vizitator christian78

Multumesc de raspuns ola_nicolas!

Asa cum am mai spus, redresorul nu este construit de mine, este primit acum mai bine de 35 de ani si il folosea tatal meu, rar, o data pe an (maxim) pentru acumulatorul masinii lui. (de obicei iarna). Nu este construit dupa schema/schemele prezentata(e) aici, este foarte simplu, dar are conectat si un V-A, trecerea realizandu-se printr-un comutator. Aparatul indica bine valoarea, verificandu-l si cu un multimetru digital.

Concret: Acumulator descarcat si indica U=10.83V pus la incarcat. Pe V-A, dupa conectare, avem U=13V si I=8A. Dupa 3 ore U=15.36V si I=5A .....si tot asa tensiunea creste si I scade. Dupa 12 ore avem U=16.58V si I=3.25A.(si a fost deconectat). Mi-am dat seama ca nu este in ordine. Acumulatorul este din 2003 (deci uzat, avand rezistenta interna mare si de aici U mare- multumesc @gabiunu pentru edificare). Nu mai stiu capacitatea acumulatorului. Eu observand tensiunea mare am tras concluzia ca redresorul nu este bun si am inceput documentarea pentru construirea unuia mai "destept" cu limitarea curentului si decuplarea la sfarsitul incarcarii. Doream sa am cand bateria era incarcata 14.4V si curent 0 (teoretic). Stiu ca se incarca cu Imax 10% din capacitatea acumulatorului. Cautand pe mai multe siteuri am observat tensiunea aceea de 16.5V (care a niscat atatea discutii). Cunosc cat de periculoasa este o tensiune mare aplicata unui acumulator si de aceea doream sa realizez unul cu Umax=14.4V. Dar s-a inteles gresit. Oricum acel redresor nu mai este folosit in prezent de tatal meu.

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Pai uite de ce s-a inteles asa...ai postat prima data

Totusi, aici, se spune ca trebuie sa fie intre 13,5 - 16,5, iar la sfarsitul incarcarii, tensiunea de pe acumulator are valoareaa de 15,80….16,50 [V] la temperatura de 25°C. La aceasta tensiune nu se sulfateaza?

Ai primit un raspuns,dar n-a fost pe plac si insisti iar cu acea tensiune

Totusi, in materialul prezentat de mine se specifica "Spre finalul incarcarii tensiunea la bornele bateriei atinge valorea de 15,80….16,50 [V] la temperatura de 25°C (atentie! in regim de functionare redresor)."

Si de aici toata povestea.Puteai f bine sa nu insisti pe acea valoare ca e posibil sa fie de incredere,si purtam discutia strict pe ceea ce te doare,adica un redresor.In situatia actuala,ai cateva variante,ori mai scoti din spire,si il aduci la o tensiune in secundar in asa fel ca la sfarsit de ciclu de incarcare sa ai 14,4V,ori il lasi asa si montezi un comutator cu cateva rezistente de putere,in asa fel incat sa poti limita dupa bunul plac valoarea finala,ori mai bagi cateva spire(daca mai e loc),si il aduci pe la 17...18V macar in secundar si abordezi schema asta,sau oricare alta cu element de reglaj serie.Pt ca e adevarat,ca un acumulator uzat va permite cresterea tensiunii peste 14,4 fara cresterea corespunzatoare a curentului,dar un acumulator potent,nu va inghiti nimic peste 15V fara sa creasca corespunzator si curentul,oricat ai incerca sa-l limitezi...de asta eram nelamurit de unde naiba a aparut si valoarea asta,pt ca nu esti primul care o aminteste,dar de fiecare data s-a dovedit a fi folclor,nu am gasit niciodata argumente solide de ce ar fi benefica aceasta tensiune la sfarsit de ciclu de incarcare...dar de fiecare data era bagata in seama.
Link spre comentariu

De multe ori aud aceasta intrebare.Eu nu cred ca producatorii se gandesc sa faca ceva echivalent cu alte produse.Ei trebuie sa produca o gama cat mai larga pt a acoperi o multitudine de aplicatii.Aceste aplicatii dau un fel de denumire gamei:de inalta sau joasa frecventa,de comutatie,de zgomot mic etc.Daca aplicatia nu este pretentioasa se pot pune f multe tipuri in locul celui indicat in schema.Invatati niste trucuri:nu cred ca este un pdf in care sa nu se specifice aplicatiile recomandate.Se intra la 2n2222 si se vede ca este pt aplicatii in comutatie si are o anumita tens si curent.Daca in schema ta folosesti acele caracteristici speciale nu este bine sa pui altceva.Daca este o schema banala la care initiatorul a pus 2n2222 pt ca pe asta il avea in casa,trebuie singur sa-ti dai seama si sa pui unul mai putin pretentios.Dar asta te obliga ca activist pe forum sa faci un mic efort si sa inveti care sant cele mai uzulte tranz si cativa dintre parametrii lor.Nimeni nu va cere sa stiti ca unul cu experienta/batrani ca mine de la cele rusesti--P401 sau EFT317,322,353,AC180,AC181........dar cateva BC-uri,BD-uri si foarte uzualele 2N2222 SI 2N2907 nu strica.Si cineva ce raspunde rapid si nu este plicticos ca mine va propune un model.Daca nu dai detalii despre aplicatie s-ar putea ca sa te incurce putin raspunsul,sa-l gasesti si mai greu.Asa ca in general este bine sa puneti schema si veti primi mai multe variante sau solutii mai bune.Am scris asa mult sa uit de frig,ne-au pus la congelat azi.Partea buna este ca mi-a adus aminte de anii 80 cand insa rezistam mai bine.

Link spre comentariu
:jytuiyu Ups, se pare ca am calcat pe bec, dar nu ma supar, accept "admonestatia" D-lui. Miticamy. Desigur , am cautat in foaia de catalog la 2N2222A , dar nu am cautat si la alte tranzistoare si am prin cutia cu piese destule "clasice". Caut prin ceva foi de catalog... Multumesc.
Link spre comentariu

Postarea mea era adresata user-ului "eter",adica pt toti cei ce au o doleanta ca a dumitale.Jos scrie numele a trei forumisti si 30 vizitatori.Asa ca speranta ca interventia mea va avea un ecou este intemeiata chiar daca dumneata intamplator ai fost un "cobai".Si chiar daca dai cautare pe google pt o echivalenta,ce crezi ca vei obtine?Parerea unor alti electronisti despre acea problema si nu raspunsul unei autoritati.Nu prea este ca la medicamente sa fie cu acelasi efect/compozitie dar cu nume diferite ca sa diferentieze firmele.Dar in acelasi timp fizica tranzistorului este aceeasi,producatorii diferiti lucrand la fineturi tehnologice pt a obtine parametrii cat mai controlabili,reproductibili.Unii obtin chiar rezultate remarcabile ce se reflecta insa in pretul de cost.Dar intorcandu-ne la problema noastra,pt aplicatii minore se pot folosi multi inlocuitori.Un BC va fi eventual la limita,dar nu in afara parametrilor iar un BD va avea o mare rezerva.Dar cand conteaza ce ai in sertar cele 2 solutii sant la fel de acceptabile.

Link spre comentariu

sal.am tot cautat dar nu am gasit (poate nu am fost atent).ma interesa o schema pt un redresor din care sa pot regla si tensiunea la 14.5V si curentul intre 600mA - 6A .daca se poate sa si opreasca si incarcarea automat eventual si 1-2-3 leduri de supraveghere.reglarea curentului as dori sa se faca in trepte dintr-un selector daca se poate.il vreau sa pot incarca si acc auto (12v-60A) cat si acc de la barcuta de pescuitcat (12v-7,2A).este ceva mai compact dar sper sa ma ajutatimultumesc anticipat

Link spre comentariu

Stai pe el, da-te mai inapoi ca sa-l vezi...L.E.Vezi pe la pagina 24 am repostat eu schema electrica pcb-ul si layout-ul pentru acest redresor, sunt intr-o arhiva rar.Succes!

Link spre comentariu

Dar cand conteaza ce ai in sertar cele 2 solutii sant la fel de acceptabile.

Perfect real si la obiect: aseara , cautand prin cutia cu piese am gasit 4 bucati 2N2219 A, noi noute, (cred ca le am de mai bine de 15 ani) neutilizate, si functionale. Diseara urmeaza PCB-ul , si celelalte...
Link spre comentariu

Am facut rost si de traf. dar... in secundar am 14Vca/2A si 9Vca/4A. Pentru partea de 9Vca/4A pot folosi dublorul de tensiune atasat ? Multumesc. (Nu am posibilitatea modificarii transformatorului, asta presupune distrugerea acestuia, tolele sun lipite.)

redresor.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări