Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Asa este, 3 amperi nu este curent putin... sunt multi wati de disipat... cum spuneam mai sus, eu am folosit un tiristor mare, incastrat intr-un radiator puternic si vreau sa va zic ca te cam dezgheti la maini iarna langa el. Trebuie acordata atentie si rezistentei R12, care trebuie sa fie montata "in aer", adica in momentul in care se monteaza pe pcb, sa nu fie lipita de pcb. Eu am pus una de 10W dar mergea si mai mare.

Link spre comentariu

Clar cu radiator mare si eventual si un cooler. Ma gandeam ca tiristorul (BT151 800R) fiind amplasat in margine sa il lipesc pe cablaj iar radiatorul sa "pice" perpendicular pe PCB.Am terminat de vopsit cablajul (cu oja :da ). Stima, LE: R12 cred ca o prind de cablaj cu niste suruburi.

Link spre comentariu

Am preferat racirea pasiva,daca stai la bloc,si o lasi (bateria)peste noapte in hol,te bazaie ventilatorul ala ca vrei sau nu...daca ai garaj sau alt loc unde nu deranjeaza,nu e problema,dar de regula cu un radiator de procesor vechi e rezolvata treaba,si nu ocupa ca gabarit prea mult spatiu...la 10A pe perioada mare de timp(ore),trebuie luate masuri pt racire si dimensionare corespunzatoare,altfel il poti folosi pe post de sursa de caldura(pana ia foc) :rade:

Link spre comentariu

buna seara...ce modificari trebuiesc facute la acest montaj pentru a putea folosi un incarcator de laptop de 19v/4.2a in loc de transformator......va multumesc......

Link spre comentariu

La montajul asta cu siguranta nu vei putea face nimic,daca nu poti convinge tiristorul sa lucreze decat cu tensiune pulsatorie(nefiltrata)...poate convingi alimentatorul de laptop sa furnizeze asa ceva(desi am oarece indoieli,mai mult ca sigur nu e cu traf)) si atunci nici o problema...citeste din urma si vezi ca a mai incercat careva,tot fara succes,dar poti aborda alte scheme,cu element serie diferit.

Link spre comentariu

Am inteles ca merge cu succes thy. BT 151 - 800R. M-am uitat in foaia de catalog a thy.-lui si am vazut ca merge peste 6 A. Rezistenta "magica" de 0,33 R/15w este confectionata sau cumparata? Inca nu am cautat pe la magazine sa vad daca au, in caz contrar trebuie sa fac un artificiu din mai multe rezistente.Cablajul desenat si postat de Bercioiu se poate face asa cum este prin transfer de toner, este "vazut" prin transparenta. Thyristorul va fi montat pe radiator si voi trage fire cat mai scurte si groase la PCB.Multumiri pentru cablaj !

Link spre comentariu

Da,cablajul este corect,si merita multumiri pt timpul scutit la conceptie,pt cei care il vor reproduce.Nu mai stiu ce chinezarii sunt acum pe piata,dar eu am folosit la asa ceva,doar "resturi" ramase de inainte vreme,pe care daca nu le foloseam,oricum nu vad ce alta destinatie le puteam da,cu tiristoare in general nu se mai lucreaza mult.Am avut in capsula metalica de 16A si 22A(tensiunea nu mai are importanta atata vreme cat e mai mare de 50V).Ce am constatat,si m-a cam nedumerit putin,e ca am incercat sa folosesc punte de generatie mai noua,de 20A,si chiar de 50A am avut,dar la toate(si am probat cateva) caderea de tensiune in sarcina se duce peste 3,5V.Ori eu am nimerit mai proaste ori asa sunt toate,asa ca am folosit diode de putere,de 10A sau de 20A,si chiar daca montajul impune manopera mai mare(mai multe gauri,izolatori termici),am fost mai multumit de felul cum se comporta,caderea de tensiune fiind semnificativ mai mica,implicit caldura disipata mai mica.Rezistenta de 0,33 am facut-o din fir Cr-Ni,si la varianta de 10A l-am pus dublu,pt ca la curent maxim se inrosea daca era doar un singur fir de 0,7mm.Asa,se incalzeste,dar se vede doar pe intuneric complet,o tenta visinie.Montajul l-am facut in exteriorul cutiei(la prima varianta l-am facut la interior,si am constatat ca nu are rost),ca sa nu am probleme cu disipatia in interior,si oricum,rar il folosesc la maxim cat poate da...am un prieten columbofil,si are un camion special amenajat pt asa ceva,la el am mai bagat 10A la incarcare,are acumulator de 100Ah,in rest merge lejer cu doar 7...7,5A si chiar mai putin.

Link spre comentariu

Acum sunt lamurit si in privinta rezistentei. Nu am probat asemenea punti redresoare, insa am 4 diode RA 120, puse deja pe radiator. Domnule Doru, citind postarile anterioare am vazut redresorul facut de Dvs. Ce sunt a-ti folosit la uA ? Am si eu un uA tot pana la 100 si ma gandeam sa-l transform pentru acest redresor. Nu stiu ce rezistenta interna are.

Link spre comentariu

In paralel de pe rezistenta de 0,33 printr-un divizor rezistiv unde am montat si un semireglabil,si ceva filtrare,ca sa nu bataie acul prea tare,iar calibrarea am facut-o cu un clampmetru pt 10A...scala fiind liniara,se cam pastreaza valorile indicate fata de cele reale,dar pana la urma,nu e asa mofturoasa treaba,nu necesita calibrare la a doua zecimala,si important e sa nu indice mai putin decat e curentul real,dar am admis o oarecare abatere,desi in general e pe valoare din ce-am verificat,si n-am avut probleme.

Link spre comentariu
La montajul asta cu siguranta nu vei putea face nimic,daca nu poti convinge tiristorul sa lucreze decat cu tensiune pulsatorie(nefiltrata)...poate convingi alimentatorul de laptop sa furnizeze asa ceva(desi am oarece indoieli,mai mult ca sigur nu e cu traf)) si atunci nici o problema...citeste din urma si vezi ca a mai incercat careva,tot fara succes,dar poti aborda alte scheme,cu element serie diferit.

o schema care poate fi legata la un incarcator de laptop aveti?.....incarcatorul nu este cu traf..

Link spre comentariu

Banuiesc daca luam la scormonit netul,e imposibil sa nu se gaseasca.Schema la modul concret(testata) nu am,pt ca nu m-a preocupat subiectul,iar schema asta am folosit-o pt ca in acea vreme nici nu se visa la surse cat un pachet de tigari capabile sa debiteze 4A la 19V...si daca tot il am,il folosesc pe asta,nu ma deraneaza ca e mai voluminos,ca nu plec in concediu cu el in portbagaj :rade: Mai era un topic legat de subiectul asta,si parca acolo am vazut cateva adrese unde erau fel de fel de scheme cu element serie tranzistor,ca de fapt asta iti trebuie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări