Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

e un zenner de 9,1V, am facut si eu montajul si merge super, cam nasol cu disiparea pe rezistenta aia sunt dar...O sa postez si eu ceva poze cand termin incarcatorul , m-a cam luat valul si am exagerat cu el.

Link spre comentariu

Mai scoate din infasurarea de 36 pana ajungi la 20-22V si atunci o sa reusesti sa folosesti schema aia cu mici ajustari.Disipatia pe R12 de 0,33 ohmi va fi prea mare in cazul alimentarii cu 36V ,si vei produce mai multa caldura decat ai nevoie.Si in varianta cu 22V disipa destul de mult,si e problema de amplasare in caseta,deci ideea de a folosi asemenea tensiune pe acea schema nu mi se pare tocmai inspirata.

Link spre comentariu
Vizitator superman13

Mai scoate din infasurarea de 36 pana ajungi la 20-22V si atunci o sa reusesti sa folosesti schema aia cu mici ajustari.Disipatia pe R12 de 0,33 ohmi va fi prea mare in cazul alimentarii cu 36V ,si vei produce mai multa caldura decat ai nevoie.Si in varianta cu 22V disipa destul de mult,si e problema de amplasare in caseta,deci ideea de a folosi asemenea tensiune pe acea schema nu mi se pare tocmai inspirata.

mmm... nu prea vroiam eu sa desfac traful... dar am sa ma apuc de el :freaza: ... pentru un experiment mic am bobinat pe el 31 de inele cu sirma ~0.8-1mm si am primit 22.3V dar din cate am inteles p/u 10A am nevoie de ~2mm...din partea la rezistenta ceia, cred ca am sa pun de 20W deoarece de 15W nu am gasit...+daca reusesc sa fac montajul si totul o sa lucreze... am sa pun cateva coolere, pe puntea de diode si pe acea rezistenta... (coolere de la PC)
Link spre comentariu

sursele in comutatie rezolva problema disiparii si in plus se poate folosi orice transformator daca se doreste o izolare buna de reteaasta in cazul in care modificarea unei surse ATX pare o solutie neagreata

Link spre comentariu
Vizitator 64xgeo

salut pe toata lumea...m-am apucat si eu sa modernizez un redresor folosind schema de aici: http://dl.dropbox.com/u/21319851/monatj%202.png .

In momentul de fata sunt la stadiul de probe si am o nelamurire...la functionare in gol, fara a fi conectat la acumulator, am la iesire o tensiune masurata la instrument, aproximativ egala cu cea redresata iar la conectarea unui bec de 12v acesta se aprinde slab, masurand un curent de cca. 100mA. Este normala existenta acestei tensiuni ca, din cate am inteles, la mersul in gol nu ar trebui sa existe tensiune la bornele de iesire.

Link spre comentariu

Exclus varianta re-armarii manuale!...

Contactul declansat termic, este acolo in scop de protectie. Daca din greseala legi bateria invers, este foarte important ca aceasta protectie sa fie permanenta. Becul de semnalizare a fost prevazut acolo, tocmai pentru atentionarea operatorului. Daca vrei o schema cu protectii automate, inclusiv la conectarea inversa a bornelor, atunci nu aceasta trebuie aleasa. Schema pe care ai atasat-o este o schema exceland prin simplitate si doar atat. Poti in schimb sa adaugi schemei un intrerupator manual cu revenire - de tipul celor cu ciuperca spre exemplu - legat in paralel cu contactul protectiei termice. Atunci cand bateria este foarte descarcata si cere un curent mare, vei actiona manual acest intrerupator, strapand protctia, dupa ce te convingi ca bornele au fost corect conectate. Urmaresti indicatia ampermetrului, pana cand curentul scade sub valoarea celui care declanseaza protectia, apoi eliberezi butonul contactului de strapare si lasi schema sa functioneze dupa ciclul obisnuit.
Link spre comentariu

mmm... nu prea vroiam eu sa desfac traful... dar am sa ma apuc de el :freaza: ... pentru un experiment mic am bobinat pe el 31 de inele cu sirma ~0.8-1mm si am primit 22.3V dar din cate am inteles p/u 10A am nevoie de ~2mm...din partea la rezistenta ceia, cred ca am sa pun de 20W deoarece de 15W nu am gasit...+daca reusesc sa fac montajul si totul o sa lucreze... am sa pun cateva coolere, pe puntea de diode si pe acea rezistenta... (coolere de la PC)

Daca o sa privesti pozele de la al meu,o sa poti vedea ca rezistenta aia am facut-o din bara de kantal 3 x 0,2(3,66 ohmi/m) si nu are nici o legatura cu ceea ce se spune in documentatie,in sensul ca e mult mai mare ca putere,si fara suport,bobinata in aer,in felul asta neavand nici un fel de probleme chiar la 10A pe baterie de 100Ah(probat,nu din calcule),toate elementele sunt supradimensionate in limita bunului simt,in asa fel incat sa nu necesite racire suplimentara deosebita,de fapt in afara de acea rezistenta,nu se infierbanta nimic chiar dupa multe ore de functionare,deci coolerele de care vorbesti le gasesc utile doar ca sursa de zgomot...cat despre traf,nu cred ca e mare lucru sa-i ajustezi prima bobina de putere care o ai la suprafata, in sensul de a scoate spire pana ajungi la valoarea care iti trebuie,fara sa demontezi tolele.Dupa cate ai spus,si incercand sa estimez marimea trafului,cred ca este undeva pe la 35cmp sectiunea miezului,deci in jur de 1200-1300W,cam mare,dar daca asta il ai la indemana,nu e problema.Eu am cautat sa fac un compromis intre puterea trafului si greutatea finala a jucariei,daca iese prea greu,e incomod de utilizat,deci ce ai in plus ca putere nu te ajuta prea mult,decat satisfactia unui lucru trainic...sovietic :rade:

... din cate am inteles, la mersul in gol nu ar trebui sa existe tensiune la bornele de iesire.

Pai chiar asa si trebuie,fara acumulator,tensiunea e zero pe iesire,mai mult ca sigur ceva nu e cum trebuie in ceea ce ai facut acolo...
Link spre comentariu
Vizitator 64xgeo

@doru3160: multumesc de raspuns...cum ajung acasa iau montajul la verificat...cred ca e ceva aiurea pe ramura cu T1..T2 caci am uitat sa zic, daca deconectez poarta tiristorului tensiunea la borne dispare, de unde concluzia ca acesta isi face treaba insa e comandat aiurea de T4, respectiv T1...

Link spre comentariu
Vizitator superman13

...cat despre traf,nu cred ca e mare lucru sa-i ajustezi prima bobina de putere care o ai la suprafata, in sensul de a scoate spire pana ajungi la valoarea care iti trebuie,fara sa demontezi tolele.Dupa cate ai spus,si incercand sa estimez marimea trafului,cred ca este undeva pe la 35cmp sectiunea miezului,deci in jur de 1200-1300W,cam mare,dar daca asta il ai la indemana,nu e problema.Eu am cautat sa fac un compromis intre puterea trafului si greutatea finala a jucariei,daca iese prea greu,e incomod de utilizat,deci ce ai in plus ca putere nu te ajuta prea mult,decat satisfactia unui lucru trainic...sovietic :rade:

Asa m-am gandit si eu :d

Cateva poze cu traful:

http://dl.dropbox.com/u/21319851/DSC04060.JPG

http://dl.dropbox.com/u/21319851/DSC04061.JPG

Din partea la rezistenta... deja am comandat una de 20W, dar am sa ma gandesc si la varianta cum ai facut tu... deoarece vreau sa incarc un acumulator destul de mare ~100ah...

puntea de diode e de 1000V 50A

Am sa monitorizez un timp acest redresor, sa vad cum o sa stea cu temperatura... si am sa vad daca face de pus coolere sau nu.... iar daca le pun am sa le pun cu Speed Fan Control cu sensor de temperatura pe radiatoare.... :)

doru3160 as fi foarte recunoscator daca mi-ai transmite niste fotografii la o rezolutie mai mare cu acel redresor al tau :) sa ma inspir un pic de pe el... sa vad ce si cum sa fac... :)

Link spre comentariu

Pe traf vad ca scrie 0,4KVA,e drept nu e miez E+I,dar totusi esti sigur ca ai numarat spirele alea bine si masurat tensiunea?parca ceva nu se potriveste...dar ca putere e bun 400VA,cam asa are si al meu,si nu se incalzeste deloc.Pot sa-ti trimit poze,mai ales daca imi spui si unde :rade:

Link spre comentariu
Vizitator superman13

Pe traf vad ca scrie 0,4KVA,e drept nu e miez E+I,dar totusi esti sigur ca ai numarat spirele alea bine si masurat tensiunea?parca ceva nu se potriveste...dar ca putere e bun 400VA,cam asa are si al meu,si nu se incalzeste deloc.Pot sa-ti trimit poze,mai ales daca imi spui si unde :rade:

pai am bobinat pentru experiment 31 de inele (pe bobina aceasta mare) adica fara ca sa modific transul... am infasurat 31 de inele de sirma ~0.8mm... si am primit 22.3V :)
Link spre comentariu
Vizitator 64xgeo

... din cate am inteles, la mersul in gol nu ar trebui sa existe tensiune la bornele de iesire.

Pai chiar asa si trebuie,fara acumulator,tensiunea e zero pe iesire,mai mult ca sigur ceva nu e cum trebuie in ceea ce ai facut acolo...
REZOLVAT!...tiristorul pus de-a-ndoaselea!... :bataie Trec la reglaje!
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vad ca e cu punte comandata,nu e cu element de reglaj serie,poate poti pune o poza cu placa din spatele tiristorilor,nu ca ar ajuta la ceva,dar ne puteam face o idee despre modul de comanda,in mare.Schema doar daca o are cineva,sau pe la rusi,dar e pericol sa zburzi pe site-urile lor,cu tot antivirusul am muscat-o de cateva ori si m-am lecuit.O alta solutie ar fi sa folosesti ce ai ca infrastructura(daca jucaria e defecta) si sa schimbi partea de reglaj,in felul asta o sa ai tot timpul schema la ce e inauntru.Interesant e instrumentul de masura cu zero la mijloc,in afara de faptul ca n-au avut altceva,nu-mi inchipui de ce l-au folosit...dar asta mai putin conteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări