Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Pentru @gabitzu8 si nu numai :da , atasez schema incarcatorului si cablajul realizat de mine in format PDF. :aplauze

Te-am citat pentru a-ti pune urmatoarea intrebare. Desenul cablajului din fisierul pdf este la scara 1:1?
Salut.

Scuze ca raspund mai tarziu, DA, cablajul din pdf este la scara 1:1, facut direct din Sprint Layout 5 cu NitroPDF.

Partea slaba la cablaj, este realizat prea inghesuit si la tranzistori trebuie sa treci baza printre E si C [desenati mirror din graba].

Am sa incerc si eu, la fel ca si d-nul Miron, sa redesenez cablajul un pic mai aerisit si eventual prevazut cu semireglabili in loc de potentiometri.

Cine vrea pune semireglabili, cine nu, pune potentiometri.

Numai bine.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Totusi asa dupa cum spuneam, vroiam sa evit reproiectarea cablajului tocmai fiindca problema este urgenta. De fapt eu insumi folosesc ExpressPCB-ul la proiectarea circuitelor, dar fiind foarte exigent cu propriile mele lucrari pierd intotdeauna foarte mult timp cu aceasta faza a proiectarii. Intre timp am gasit impreuna cu colegul miron1947 o solutie care cred ca ma va scoate din impas. Multumesc inca odata pentru intentiile bune.

Link spre comentariu

ca solutie f simpla va recomand sa cumparati placutze de textolot gata gaurite (sunt la magazin) care au si trasee placate, ulele le puteti folosi, altele le taiati cu bisturiul pt a le intrerupe si nu mai aveti nevoie de desenare, proiectare et. faceti plantare si legaturi in in jumatate de ora e gata montajul, mai greu e de facut cutia, panoul frontal....

Link spre comentariu

Dupa cum spuneam, problema urgentei am rezolvat-o deja si cred ca ma voi pune pe treaba in sensul reproiectarii pe indelete al PCB-ului respectiv. Am retinut insa sugestia pentru alta ocazie.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator costyq

salutare,pentru cei interesati am o schema care ajuta foarte mult la incarcarea si regenerarea bateriei auto,este foarte ieftina de realizat,eu folosesc aceasta schema de mult timp,are un randament si o fiabilitate extraordinara.Amperajul se regleaza automat in functie de consumator,deci poti sa ai un transformator pe care sa il folosesti si la incarcat baterii de tractor(de amperaj mult mai mare decat o baterie auto),iar daca il folosesti la incarcare de baterie auto amperajul se regleaza in functie de consumator.Am gasit aceasta shema intr-un redresor auto original nemptesc.Iar pentru a vedea modul de incarcare avea montat un ampermetru iar cand era incarcata arta0 amp,dar la o baterie care era mai uzata nu reusea sa ajunga la 0 amp,doar dupa ceam schimbat acidul in ea a reusit sa o regenereze si atunci a ajuns la 0 amp cand era incarcata.Deci cadere de tensiune ramane pe bornele bateriei dar amperajul se diminueaza in functie de cum si cat de incarcata este bateria,se observa acest lucru si dupa cum se incalzea radiatorul de racire al tranzistorilor.Am sa revin cu poze pt cei interesati in zilele urmatoare.Salutari

Link spre comentariu

salutare,pentru cei interesati am o schema care ajuta foarte mult la incarcarea si regenerarea bateriei auto,este foarte ieftina de realizat,eu folosesc aceasta schema de mult timp,are un randament si o fiabilitate extraordinara.Amperajul se regleaza automat in functie de consumator,deci poti sa ai un transformator pe care sa il folosesti si la incarcat baterii de tractor(de amperaj mult mai mare decat o baterie auto),iar daca il folosesti la incarcare de baterie auto amperajul se regleaza in functie de consumator.Am gasit aceasta shema intr-un redresor auto original nemptesc.Iar pentru a vedea modul de incarcare avea montat un ampermetru iar cand era incarcata arta0 amp,dar la o baterie care era mai uzata nu reusea sa ajunga la 0 amp,doar dupa ceam schimbat acidul in ea a reusit sa o regenereze si atunci a ajuns la 0 amp cand era incarcata.Deci cadere de tensiune ramane pe bornele bateriei dar amperajul se diminueaza in functie de cum si cat de incarcata este bateria,se observa acest lucru si dupa cum se incalzea radiatorul de racire al tranzistorilor.Am sa revin cu poze pt cei interesati in zilele urmatoare.Salutari

Schema?
Link spre comentariu
Vizitator costyq

Va rog sa ma scuzati dar nu am timp o sa o fac intro zi sapt asta,fac o poza la o schema facuta manual pe caiet,nu am chef de editat pb,si ii mult mai simpla un lm317;2 buc bd140;2 buc tip35si ceva rezistoare si o dioda de amperaj,puntea si condesatorul de filtrare fara nelipsitul ampermetru.

Link spre comentariu

Nu te aştepta ca un integrat să fie strict destinat unui redresor auto. Bateriile au tensiuni şi capacităţi diferite şi n-o să producă nimeni câte un tip separat de circuit integrat pentru motocicletă, altul pentru autoturisme şi altul pentru camioane. Asta ca să nu mai discutăm de camere video, laptopuri, surse VRM pentru procesoare etc. etc. Integratul e versatil, iar diferenţa între diversele tipuri de baterii o face schema montajului, nu integratul propriu-zis.

Am găsit o schemă destul de simplă, cu două integrate, într-o notă de aplicaţie de la Maxim. Pentru baterii auto de 12V. Integratele MAX 773 şi MAX 471 nu sunt special dedicate încărcătoarelor de baterii, dar asta nu le împiedică să-şi facă bine treaba.

http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/621

Interesant este că MAX 773, fiind step-up converter, poate fi alimentat şi la 5V, fără ca asta să-l împiedice să încarce corect o baterie auto de 12V. :aplauze

Maxim are în producţie vreo 64 de integrate destinate încărcătoarelor de baterii, dar numai vreo 5-6 dintre ele merg şi pentru baterii plumb-acid. Şi chiar şi din acelea 5-6 , unele sunt controlate prin SM Bus, deci nu merg folosite pentru redresoare auto.

http://para.maxim-ic.com/en/results.mvp?fam=batt_chrg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări