Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

construire redresor auto

iulian_2233

Postări Recomandate

Am incercat sa ajut tranzistorul punind in serie cu colectorul doua rezistente in paralel de 1 Ohm/16W, intr-adevar mai preia din sarcina tranzistorului dar nu cu mult.

Poate sa incerci sa "ajuti" tranzistorul ala sa nu mai fie singur la "povara"ar fi o idee mai buna decat cu acea rezistenta,desi disipatia va fi mare la acest tip de schema,indiferent ce vei face.Numai daca te uiti la indicatia pt traf,15V c.a. inseamna in gol o tensiune de cca 21V c.c.Diferenta de 9V la 6A(daca doar atat vei voi la maxim) trebuie s-o disipi,ca n-ai de ales,si nu-s decat 54W.... Schema asta e mai mult o sursa liniara decat un redresor pt baterii cu plumb,dar daca lasi la o parte toate inconvenientele,probabil ca in final,isi va face treaba.
Link spre comentariu

salut!imi puteri indica o schema de comparator cu releu care sa deconecteze bateria la o tensiune stabilita?din cautarea pe google am gasit mai multe, dar as dori o schema testata care nu se balbaie in apropierea pragului.Multumesc!

Link spre comentariu

nu reusesc, imi vine sa il arunc la gunoi :sparge: am alimentat dintr-un transformator separat montajul, cu 7812 pe alimentare, 1000uF.singura legatura cu tensiunea nefiltrata este minusul comun si tensiunea supravegheata.am folosit 1/4 lm324.daca folosesc o sursa reglabila pentru a testa montajul merge perfect, la 14,3v, clantz.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

as vrea sa imi fac un redresor pt bateria auto si v-as ruga sa imi dati cateva sfaturi.  Am citit o parte din topic, dar fiind gigantic (42 de pagini), evident nu am cuprins tot.

Am un transformator care scoate 12V si 24V cu priza mediana. Scrie pe el 60Va.

Pana acum l-am folosit tot pt incarcat baterii dar nu are decat o punte facuta din diode legata pe o iesire de 12V. Incarca satisfacator dar ma gandesc ca se poate mai mult.

1. Am vazut ca tensiunea trasformatorului tb sa fie un pic mai mare decat 12V si din cate stiu , si alternatorul incarca  la vreo 14.4V. Pot ridica tensiunea de la transformator in vreun fel ca sa evit rebobinarea? Probabil apare o cadere de tensiune si pe punte, deci din 12V probabil raman mai putini. Daca folosesc iesirea de 24V probabil amperajul nu va mai fi deloc satisfacator.

2. Are vreun rost sa folosesc un stabilizator de genul LM338 sau ceva cu putere mai mare pt a stabiliza tensiunea  cu care incarc acumulatorul? Intentia mea era sa il fac reglabil, sa poata debita tensiuni variabile de incarcare.

multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vineri am finalizat acest montaj. Functioneaza impecabil, testat cu o sursa reglabila.

post-199853-0-99405200-1414412044_thumb.png

Ma gandesc sa realizez si acest redresor. A mai fost realizat de cineva ? Este tot in almanah Tehnium '87 la pagina 168. Multumesc.

Posted Image

Editat de albasete
Link spre comentariu

"o simpla punte redresoare pe iesirea de 12Vca, nu ai nevoie de condensator, acumulatorul insasi poate fi considerat un condensator imens."

Are dreptate marian, acumulatorului chiar ii "plac" impulsurile.

Editat de gica70
Link spre comentariu

payty acei 12Vca sunt o valoare efectiva/rms, valoarea Vcc corespondenta este de 16,9V...

Mariane, valoarea ta de 16,9(7) reprezinta amplitudinea tensiunii alternative. Tensiunea de curent continuu (Vcc) depinde de cat de descarcat este acumulatorul. Ea nu este de acest ordin de marime, decat atunci cand curentul prin circuit este practic nul. In cazul acumulatorului, care reprezinta pentru circuit o capacitate imensa, curentul de impulsuri, variaza de la o valoare destul de mare (10% din capacitatea acestuia, atunci cand este practic descarcat) si pana la zero, atunci cand tensiunea a atins la borne aceasta valoare de 17 V. In momentul in care insa tensiunea a atins aceasta valoare, fi sigur ca acumulatorul este distrus, deoarece fenomenele chimice care au loc in electrolit, se desfasoara cu reactii exotermice incepand de la o tensiune la borne de aproximativ 14,4 V. Deci, daca intre timp nu a explodat acumulatorul, atunci in mod sigur s-a deteriorat si a cazut pe fundul cuvei, intreaga cantitate de pasta de dioxid de plumb depusa pe gratarele acumulatorului si care catalizeaza reactiile. Cu alte cuvinte, incarcarea unei baterii de acumulatoare se incheie practic la valoarea de 14,4 V a tensiunii la borne. De aceea toate sistemele de protectie ale incarcatorului, se fac pentru aceasta valoare a tensiunii la borne. Pe autoturism, aceasta valoare limita, este asigurata de acel releu specific de protectie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări