Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema amplficator - da afara protectia.

paul14

Postări Recomandate

Am realizat o schema asemanatoare cu cea de jos, dar are ceva modificari: tranz finali sunt BD911, are condesatorul de pe iesire scos, protectie cu releu..

http://it.tinypic.com/r/8zh839/3

Curentul de mers in gol este 30 mA. cum aplic semnal mai puternic incepe sa intre protectia. Sensibilitatea la intrare am inteles ca ar fi de 300-500 mV(schema a fost bibilita de cineva din familie). Tensiunea de alimentare este de +/- 25V.

Cam asa arata si cablajul cu piesele montate. Finalii i-am montat doar pe canalul din stanga si l-am izolat doar pe unul singur momentan. Pentru teste am pus o coaja de difuzor ca sa nu-mi para rau in caz ca se strica ceva si intra cc pe dif.

http://tinypic.com/r/2iqz8gk/3

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• paul14

6

• remus68

6

• djd2

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

Amplificatorul este in clasa A .... :nebunrau: Nu mai modifica la intimplare ! Alimenteaza-l asimetric, asa cum e schema si pune condensatorul la iesire. Va functiona foarte bine daca il vei realiza EXACT cum e schema lui Nea Elliott. Atentie ! Curentul se regleaza la 1,7A (nu are curent de mers in gol !!!) din P2 iar P1 regleaza simetria .

Link spre comentariu

Se pare ca am facut o grseala mare :jytuiyu nu prea seamana deloc cu schema de sus.Am mai facut cateva teste mai la risc, am pus diful fara protectie si fara condesator si se aude destul de bine pt inceput; nici diful nu e mare bijuterie.Problema pare a fi undeva la protectie. Maine o sa desenez schema din nou, mai frumos si o s-o postez. Poate reusim sa-i dam de cap. Am o banuiala asupra unei rezistente si o sa incerc prin tatonari; poate aia e problema.Multumesc de ajutor.

Link spre comentariu

Uitati schema amplifului fara partea de protectie. Un canal l-am facut sa mearga aproape perfect si am obtinut 25W sinus, iar la celalalt canal tot ce obtin sunt 24 de volti cc pe iesire :nebunrau: :cry: . Am masurat aproape toti tranz si tot nu vrea; cand scoate +24 cand -24.

http://it.tinypic.com/r/6edo43/3

Aveti vreo sugetie?

Link spre comentariu

Rezistenta de 6k8 din emitorul diferentialului de la intrare fixeaza prin acesta un curent de 3,6mA. Prin rezistenta de sarccina de 3k3 trece 1/2 din acest curent, fapt ce ar produce o cadere de tensiune de 6V pe aceasta rezistenta ! E exagerat de mare si poate arde driverul BD140! Rezistenta de 3k3 fixeaza simetria etajului final si cred ca in jurul valorii de 380 ohmi ar fi optim de inlocuit aceasta rezistenta. Verifica toate tranzistoarele daca mai sint bune, inlocuiestele pe cele care sint defecte si in locul 3k3 pune un semireglabil de 1k (preferabil multitura pentru finetea reglajului) fixat initial pe la 380 ohmi. Semireglabilul din superdioda fixeaza-l la valoarea maxima si alimenteaza amplificatorul. Din semireglabilul de 1K reglezi 0V pe iesire (masurat fata de masa sa nu depaseasca +/- 5...15mV) apoi din semireglabilul din superdioda vei regla pina masori 14...30mV pe oricare din rezistentele de 0,47 ohmi. In baza prefinalului BD140 (de la minusul alimentarii) ar fi bine daca ai monta o dioda 1N4148, cu anodul spre baza si catodul spre 5k6 din reteaua bootstrap - va realiza o simetrizare a tensiunii de deschidere a celor doua dublete finale.

Link spre comentariu

La cîte scheme verificate în practic? exist? pe net, înc? mai fac unii experien?e... Diferen?ialul e polarizat aiurea, m?car o tensiune stabilizat? avea nevoie, re?eaua bootstrap are valorile puse aiurea, ptr o tensiune de alimentare cel pu?in dubl?. Se poate refolosi cablajul cu o alt? schem?, mai bine proiectat?, sînt destule mai sus.

Link spre comentariu

Cand am inceput lucrul la acest amplif nu aveam nici macar pc, iar de net nu mai zic. Schema aia scoate 60W la tensiuni mai mari si finali mai puternici.Am incercat si cum a zis Remus, sa pun o rez de 380 in locul celei de 3k3, dar nu am rezolvat nimic, poate chiar mai rau. Am schimbat bd139 care era ars si am mai inlocui si 2n2905 si un tranz de pe intrare pt siguranta. Reparatiile le-am facut la canalul care nu mergea, la celalalt nu am schimbat nimic.Am rezolvat si cu protectia care era prea sensibila si am avut noroc ca nu au mai trebuit alte gauri.Acum trebuie sa cumpar sigurante calibrate pt. ca am niste litze momentan si mai departe trebuie sa proiectez cablajul la preamplif si corector. Mi-ar mai trebuii si un radiator mai gros "in carne", dar daca nu gasesc o sa-l racesc pe acesta cu 2 coolere comandate de puterea de iesire.Multumesc pt. ajutor.

Link spre comentariu

Daca ai face un calcul static, elementar si sumar al valorii componentelor din schema ai fi ajuns la urmatorul rezultat:-curentul de colector prin driver e de 25V/(5k6+510R) = 4mA.-caderea pe rezistenta de emitor a driverului (aia de 10R sau 22R) e de 4mV respectiv 8,8mV.-considerind Ube driver = 0,65V, rezulta ca pe rezistenta din colectorul primului tranzistor din diferential, trebuie sa fie o cadere de tensiune de 0,65+0,04V respectiv 0,65+0,088V (in functie de R=10R sau 22R) , deci aproximativ 0,7V.-tranzistoarele din diferential functioneaza cu potentialul bazei la 0V si al emitoarelor la -0,65V, deci rezistenta de 6k8 din emitoarele diferentialului fixeaza prin acestia un curent total de 24,4V/6k8 , adica 3,57mA.-curentul de colector al fiecarui tranzistor din diferential e 50% din aceasta valoare, adica 1,78mA (am neglijat Ib al driverului, fiind foarte mic).-rezistenta din colectorul primului tranzistor din diferential va avea valoarea de 0,7V/1,78mA = 393 ohmi. QED :sparge:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări