Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Studiu amplif push-pull Trioda(de preferat si clasa A)

EmyRulz

Postări Recomandate

O alta idee ar fi sa abordezi schema "Williamson" prezentata intr-un topic al lui valderama aici, pe prima pagina "audio".Este o schema clasica, costurile de realizare practica sunt reduse, recomandata ca avand performante deosebite. Practic poti ataca aproape orice final cu ea. :da

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 90
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

36

• Depanatoru

16

• blue

11

• sebi_c

7

Top autori în acest subiect

Amplificatorul Williamson il stiu si intr-adevar este clasic si chiar era o optiune in cazul in care "cautarile" mele se dovedesc a ajunge prin miriste.@blueAm auzit de amplificatorul Murray dar nu am vazut o schema pana acum si nici nu prea gasesc pe net nimic concludent, poti sa pui un link ceva?(Ps este cumva OTL?)

Link spre comentariu

Amplificatorul Williamson il stiu si intr-adevar este clasic si chiar era o optiune in cazul in care "cautarile" mele se dovedesc a ajunge prin miriste.@blueAm auzit de amplificatorul Murray dar nu am vazut o schema pana acum si nici nu prea gasesc pe net nimic concludent, poti sa pui un link ceva?(Ps este cumva OTL?)

Nu este OTL, este un amlificator cu impendanta de iesire foarte scazuta SEPP, in cazul tuburilor PL519 aceasta este de 270 ohm, deci transformatorul este mult mai usor de proiectat si construit, iar alte date le gasesti pe pagina 4 cu faze din constructia practica, topicul fiind "amplificator Murray"
Link spre comentariu

O fi de la mine dar poza e foarte mica, chiar si cea de pe thredul tau si nu pot sa inteleg nimic din ea.Poti da un link cu o poza mai adecvata? Asa la prima vedere pare un etaj compus un tub cu catod comun si celalalt repetor, interesant intr-adevar. Problema e ca in ultima vreme am tot citit impresii si oamenii care au boxe sensibile full-range ca ale mele tind sa favorizeze SET. Stiu ca performantele nu sunt nici pe departe ceea ce vreau eu, dar tind sa incerc mai intai asa ceva deoarece e mai simplu de proiectat si realizat. Plus de asta acum ceva vreme nu eram de acord nici cu difuri de banda larga, dar dupa ce le-am incercat am inceput sa le prind gustul....

Link spre comentariu

Cam asta ar fi schema sa zicem originala cu PL36 . Daca o vrei pe cea cu EL509 o am de asemenea .Se pare ca paginile web unde era prezentat nu mai sunt de gasit .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am revenit dupa o pauza in acest proiect. M-am tot razgandit in privinta tuburilor finale si topologiei, pana la urma cred ca cel mai bine ma coafeza niste kt88 in Ultraliniar. Pot scoate 18W in clasa A si peste 50 in AB. Aceste tuburi merg bine deoarece sunt destul de usor de condus, de asemenea am observat ca reactia globala ajuta f mult la distorsiuni. Din simulare am obtinut in jur de 0.12% la putere maxima in toata banda. Desigur in realitate nu va fi la fel de bine dar cred ca <0.5% se poate obtine, ceea ce e f bine. La volume mici(sub 15W) deja se compara cu SS. Schema este complet balansata si merge conectata si la o sursa nebalansata fara probleme. Singura chestie este ca are impedanta mica de intrare si deci are nevoie neaparat de un buffer in preu. Desigur pentru simplitate poate fi facuta si nebalansata.[attachment=0]tube.PNG[/attachment]Schema este acum mai simpla, cel putin din perspectiva alimentarii si am renuntat la repetor deoarece aici nu mai era necesar. Initial vroiam sa folosesc 6C33C dar consuma prea mult in gol(180W doar pentru heatere) + ca traful este cam ciudat si nu prea as vrea sa il bobinez eu. Ce parere aveti?

Link spre comentariu

În loc de led, nu merg mai bine 2 x 1N4148?De asemenea P1,2 au nevoie de rez între capete ?i cursor ptr orice eventualitate.Ni?te tensiuni pe schem? ar fi folositoare, am impresia c? e for?at? 6SN7.Sper c? sînt separate cele 2 tensiuni de 500V.

Link spre comentariu

Merg diverse referinte de tensiune, fiecare cu ce ii place, oricum nu e extrem de relevant si nu cred ca face o diferenta prea mare. Cu un led e mai simplu si zgomotul este chiar o leaca mai mic. Oricum schema nu este inca completa mai e de bibilit la ea, asta in legatura cu acele potentiometre plus multe alte chestii. Legat de 6sn7, ele au 250V AK cu 7mA deci in jur de 1.75W ceea ce e destul de ok zic eu. 12AX7 au in jur de 3.8mA si 114 Vak, deci 0.4W. KT88 au 60mA deci 30W.Pun si varinata nebalansata:[attachment=0]tube.PNG[/attachment]Later edit:Legat de tensiunile de 500V.... Aici chiar sunt intro mare problema(si dilema). La mine in zona, din varii motive, la priza am intre 195V si 245 V frecvent. La amplifuri SS nu prea e asa grav, dar aici este, deoarece atunci cand tensiunea ar fi spre maxim mi-ar cam praji finalele. De aceea ma gandeam sa stabilizez acesta tensiune, cu marea problema ca as mai disipa in jur de 50W degeaba(pentru ambele canale). In cazul asta nu as mai separa cele doua tensiuni decat printr-un filtru RC. In caz ca totusi nu stabilizez toata tensiunea de 500V(dar nu prea vad alta solutie...), atunci voi stabiliza doar partea pentru tuburile de intrare si driver.

Link spre comentariu

La o variatie de 50V a tensiunii de retea (!) se impune obligatoriu stabilizare. In ce priveste schema, nu ma impac de loc cu reactia aia negativa care cuprinde cam multe etaje. Desi are binecunoscutele avantaje, parca nu mai suna la fel de bine amplificatorul... ma rog, depinde de preferintele fiecaruia.

Link spre comentariu

12AX7 dupa cum se stie e o lampa de 1,2mA curent anodic maxim , nu cred ca e prea fericita la 3,8mA , in nici o schema nu s-a folosit asa .Alimentarea primului etaj ar trebui decuplata printr-un filtru "pi" fata de driver . Nu vad un castig evident sa alimentezi cu 500V + 80V , cu cat sunt distorsiunile mai mici fata de 300V + 80V in simulare ?In datasheet sunt data anumite exemple , e bine sa fie citite , etajul diferential "tipic" cu 82K in catozi are un curent de 0,6mA prin fiecare trioda , iar rezistentele in anozi sunt 150K . Asta la 350 volti tensiune de alimentare din care 90V se pierd pe rezistenta de catod .

Link spre comentariu

Emy : aici se vad limitarile simularii !Te asigur ca 300 V ... 350 V e perfect pentru schema aia care ai simulat-o la 500V !Incearca practic si ai sa vezi surpriza.Cat priveste variatiile tensiunii de alimentare cred ca putem discuta la infinit , dar in final asta e problema pentru care eu folosesc autobiasul si nu o tensiune separat negativa in amplificatoarele cu lampi care le folosesc zi de zi la auditie .Stii si tu vorba din batrani : teoria ca teoria practica ne omoara !

Link spre comentariu

Daca s-ar folosi KT88 ca tetrode , atunci cu grila 2 si negativarea stabilizata nu ar conta ca tensiunea pe anod se modifica ( numai din punct de vedere al puterii maxime ce se poate obtine ) . Si asa ca triode cu piese bine alese la partea de negativare , se poate anula efectul modificarii curentului anodic la modificarea tensiunii anodice . Se observa ca e un mecanism de reactie negativa , daca reteaua creste , creste si alimentarea si tensiunea de negativare , cresterea alimentarii face sa creasca curentul anodic dar negativarea mai mare il micsoreaza . Se poate obtine un echilibru destul de bun , se cunostea efectul asta si in anii tuburilor , de asta nu se alegeau la intamplare valorile pieselor si tensiunile de alimentare si negativare .

Link spre comentariu

@Depanatoru:Aoleu da, multumesc pentru atentionare, am uitat sa schimb psf-ul, ala ramasese de la alte lampi in primul etaj. Postez mai jos schema updatata:psf 12AX7.JPG[/attachment]Dupa cum am mai spus, schema nu e completa si inca nu m-am hotarat la cum voi aborda alimentarile, de aceea nu apare niciun filtru sau cond de decuplare etc. Daca o sa stabilizez tensiunea de 500V atunci nu va mai fi nevoie decat de acel RC care limiteaza tensiunea.Legat de 6sn7, i-am modificat si acesteia modelul cu unul facut prin metoda de curve-fitting(a iesit foarte aproape de curbele date in catalog). Aici nu prea am vazut mari modificari la schimbarea lui. Am vrut sa folosesc tensiunea de 500V din mai multe motive. Primul ar fi fost acela ca acest etaj inital l-am gandit ca conduc tuburi "mai nasoale" si vroiam sa fie destul de liniar. O sa postez mai jos si psf-ul sau: Liniile verzi indica swingul maxim in circuitul actual, pe cand cele mov cele la care l-am proiectat initial sa fie cat de cat liniar. tube.PNG[/attachment]Vreau sa multumesc tuturor pentru sfaturi, au fost binevenite!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări