Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tektronix 465B probleme cu a doua baza de timp si DM44

Vizitator BogdanI

Postări Recomandate

Vizitator BogdanI

Va salut ! Cand am intrat la facultate (la ETTI ) mi-am cumparat un osciloscop Tektronix 465B cu multimetru DM44 incorporat. La vremea aceea nu stiam eu cum anume se foloseste a doua baza de timp si functiile TIME si 1/TIME alea multimetrului DM44. Intre timp am observat ca...surpriza... nu functioneaza normal. Problema consta in urmatoarele: cand vreau sa vizualizez o parte din semnal la a doua baza de timp in modul ALT sau DYL'D (la HORIZONTAL DISPLAY) nu pot muta punctul de referinta al zonei ingrosate, care ar fi trebuit sa se miste de la pot-ul DELAY TIME POSITION. O alta problema apare cand vreau sa masor frecvente sau perioade folosind DM44 (functia 1/TIME sau TIME ), ar trebui ca lungimea zonei ingrosate pe semnalul original sa se modifice din potentiometrul delta TIME... nu se modifica... dar in schimb se modifica valorile de pe afisajul multimetrului. Mentionez ca nu am foarte multa experienta in depanare, iar osciloscopul asta e destul de incalcit ca parte de cablaj dar mai ales partea mecanica, si nu am facut mai mult decat sa verific daca functioneaza porentiometrele DELAY TIME POSITION si delta TIME si sunt functionale. Intre timp am facut rost de un manual original de service dar, ... ghinion... este pentru modelul 465 NU 465B si nu imi este de foarte mare folos. Am cautat si pe net dar nu am gasit manual pentru 465B sau vreo documentatie pentru DM44. Astept sfaturi de la dumneavoastra legat de depanare sau un manual de service, documentate pentru DM44 ar fi de mare folos . Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

1

Incearca si http://www.ko4bb.com/cgi-bin/manuals.pl ... onix_-_465

Eu am avut modelul 475A cu DM44, dar cu mai mult timp in urma...

Pentru masurarea intervalelor de timp cu DM44, fie 2 markeri (puncte intensificate) apar pe ecran, fie se face asa cum mentionezi tu; in primul caz cu Delta TIME se ajusta largimea intervalului de masurat (deci se deplasa un marker) iar cu potentiometrul DELAY TIME PSITION se deplasau simultan ambii markeri pe forma de unda sau numai cel de referina (conform unei comutari interne).

Am aici foto facute la vremea respectiva.

Sigur am gasit atunci pe web si o documentatie de la DM44, dar era incompleta.

Deci cauta si documentatia de la modelul 475 sau 475A, deoarece si acesea au avut ca optiune DM44.

Link spre comentariu
Vizitator BogdanI

Va multumesc pentru raspunsurile prompte ! M-am apucat de citit manualul de service, si de facut o parte din teste si am ajuns la concluzia ca nu prea functioneaza nici parte de sincronizare pentru a doua baza de timp( B DLY'D). Atata timp cat A este sincronizata si B este sincronizata, iar comutatoarele de trigger pentru B nu au absolut nici un efect asupra semnalului, (nu se schimba panta, nu se desincronizaza indiferent ce trigger level are , nu se desincronizeaza daca pun un semnal de joasa frecventa, si butonul COUPLING il pun pe LF REJECT ). Cred ca trebuie sa incep verificari la B sweep generator si B trigger generator . Dvs ce parere aveti ? Oricum o sa fie cam dificil de testat ca la carte deoarece nu am generatoarele de semnal si de markere.

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsurile prompte ! M-am apucat de citit manualul de service, si de facut o parte din teste si am ajuns la concluzia ca nu prea functioneaza nici parte de sincronizare pentru a doua baza de timp( B DLY'D). Atata timp cat A este sincronizata si B este sincronizata, iar comutatoarele de trigger pentru B nu au absolut nici un efect asupra semnalului, (nu se schimba panta, nu se desincronizaza indiferent ce trigger level are , nu se desincronizeaza daca pun un semnal de joasa frecventa, si butonul COUPLING il pun pe LF REJECT ). Cred ca trebuie sa incep verificari la B sweep generator si B trigger generator . Dvs ce parere aveti ? Oricum o sa fie cam dificil de testat ca la carte deoarece nu am generatoarele de semnal si de markere.

Daca raspunde corespunzator la setarile comutatorului bazei de timp B atunci generatorul bazei de timp B este ok.La modelul 475, cu B intarziata si cu comutatorul ei Source in pozitia Sart after Delay, B se declanseaza dupa intarzierea reglata din potentiometrul Delay Time Position, B nefiind declansata de catre semnal, declansata de catre semnal este numai A.Faptul ca este mereu sincronizata nu este chiar asa de rau, un defect major provoaca de obicei lipsa baleiajului sau lipsa sincronizarii. In plus, filtrul LF rej este destinat sa taie in special fecventele foarte joase iar panta filtrului nu este foarte abrupta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări