Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

e normal?

Vizitator littlea

Postări Recomandate

Vizitator littlea

e normal ca un transformator de la un amp sa se incalzeasca atunci cand ampul e cam la 10-20 % din puterea lui? ca am ascultat vreo 2 ore asa si e chiar cald.... inca nu frige ... dar nici mult nu mai are....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

2

• dj fratisu

1

• Sharky

1

• GigiZ

1

Top autori în acest subiect

depinde de ce tip de statie sau ce ai tu pe acolo....cele mai demult nu faceau asa..acum chinezariile din ziua se azi, si trafurile care le pun prin statii(nu cele toroidale, cele normale care de obicei sunt un fel de galben la exterior) alea se incalzesc trafurile ff mult inainte sa se strice..te frigi tu la mana si ele merg inca bine....oricum depinde de ce sistem ai tu acolo, ce marca e..??oricum ele se incalzesc, da...

Link spre comentariu

Nr. de spire le calculezi la limita..adica pui multe ca sa fii sigur, pui mai putine ca sa ai transfer mai bun de energie.Trebuie facut un compromis...habar nu am ce au facut cei de la atelierul de bobinat...next time try petra...sunt ieftine si sunt toroidale.Poate tensiunea la tine in priza e prea mare.Si eu am un traf artizanal si se incalzeste..dar 2 ani a mers(acum am renuntat la el..dar e functional)Ar fi bine sa pui o siguranta pe el ca sa nu iti ia foc casa in caz ca emailul de pe spire se duce de la temperatura

Link spre comentariu

pai trafurile se mai incalzesc... pe la 20% timp de 2 ore totusi se incalseste..cam cat sa zic eu.. nu frige, dar oricum e caldut..cam asa se intampla la transforrmatoare...un traf facut de mine se incalzea si daca mergea in gol..cel putin tolele se incalzeau ca naiba..dar era izolat ff bine..hartie intre spire, iar sarma era dublu emailata(dinaia aveam atunci) si odata l-am lasat sa functioneze mult timp, si l-am uitat in priza vreo noapte, cu un comnsumator care consuma vreo 20% din cat poate el..sau ceva.. si dimineata cand am vrut sa il ridic de jos m-am ars efectiv de tolele lui.. vred ca oricum tolele erau >100 grade..pt ca dupa ce am turnat apa pe ele apa a inceput sa afaraie..(imi era teama ca sa nu ia fos sau ceva)deci depinde de cat de bine l-au bobinat aia.. si daca au sau nu izolatie intre spire...(intre straturi adica)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Probabil ca nu a fost rebobinat cum trebuie ... Eu am rebobinat un transf in manta de 400w unul de 220w Si unul toroidal de 150w...si am avut probleme cu caldura doar la cel de 400w ca se incalzea cam tot cum zici tu... daca il lasam o noapte in priza frigea urat de tot .Problema era ca nu erau stranse tolele suficient de bine ...si verifica si la tine daca bazaie putin sau daca nu il auzi bazaind Ar trebui sa vibrezeze daca pui mana pe el....dar s-ar putea si tolele sa fie de proasta calitate..si acesta e un motiv .... Incearca sa il strangi mai bine... Subiectul asta e foarte controversat ....nu prea as vrea sa incep sa discut despre el...de exemplu e deajuns ca tola de tip E sa nu faca contact klumea cu tola I si de aici se poate incalzi ca deaqu...Si asta ar insemna ca trebuie sa desfaci traf-ul si sa le aranjezi cum trebuie...Cat despre tensiunea de la priza daca e mai mare nu ar trebui sa fie probleme pt ca de obicei trnsf se calc pt 220v si se mai adauga inca 10% spire (parca asa stiu eu) pt variatii de tensiune ... deci practic un traf bine calculat functioneaza cam pana la 250v max.PS:Eu acasa am la priza o tensiune cuprinsa intre 230-246v :shock: :shock: :shock: Asta am zis-o asa informativ :d

Link spre comentariu
Vizitator valentine146

o problema ar fi ca transf nu este calculat corect, daca se incalzeste in gol, primarul, sau daca se incalzeste in sarcina secundarul. O alta problema ar fi ca tolele sunt de proasta calitate sau nu sunt izolate intre ele [ din fabrica au un strat de lac, vopsea] pe ele.Daca nu sunt izolate bine intre ele apar curentii turbionari, practic circuitul magnetic se inchide in mod normal prin fiecare tola E+I sau manta ,cand sunt izolate tolele, insa cand nu sunt, circuitul se inchide printr-un bloc de tole, acestea incalzindu-se prin efectul Jaule-Lenz, prin inductie in tole apare un curent electric de o anume intensitate functie de puterea transf., tolele comportandu-se ca un scurt circuit.O alta problema ar putea fi un scurt circuit in bobinaj intre spire.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări