Vizitator rickar Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Am facut o statie de 2X100W cu 2N3442 (vreau sa pun 2N3772) si un corector de ton cu TDA1524A.Sunt multumit de calitatea sunetului,zgomotul de fundal este foarte redus aproape inexistent dar ma deranjaza sensitivitatea potentiometrelor,adica:De la 0% la 30% volumul ca si celelalte raman pe 0 (nu se aude nimic),de la 30% la 75-80% ajunge la valoarea maxima,de la 80% la 100% ramane neschimbat.Am schimbat potentiometrele de la 250k la 500k si acelas rezultat.Vreau sa schimb corectorul si daca ati avea o idee doua as fi recunoscator.PS:Pentru corector am o alimentare cu TDA7812 pe care mai am si un led martor. Link spre comentariu
scormonel Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 La TDA1524, potentiometrele au 47 Kohmi.Plusul de la toate potentiometrele trebuieste conectat la pinul 17 al integratului unde trebuie sa fie o tensiune stabilizata de integrat in jur de 3,75 V. Daca potentiometrele sunt de 47-50 K si sunt legate corect dupa schema de aplicatie (http://www.nxp.com/acrobat/datasheets/T ... _CNV_2.pdf) intre masa si pinul 17 si nu ai 3,75V, este posibil sa fie integratul defect (nu ofera tensiune stabilizata de 3,75 V in pinul 17). Link spre comentariu
Vizitator rickar Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 La TDA1524, potentiometrele au 47 Kohmi.Plusul de la toate potentiometrele trebuieste conectat la pinul 17 al integratului unde trebuie sa fie o tensiune stabilizata de integrat in jur de 3,75 V. Daca potentiometrele sunt de 47-50 K si sunt legate corect dupa schema de aplicatie (http://www.nxp.com/acrobat/datasheets/T ... _CNV_2.pdf) intre masa si pinul 17 si nu ai 3,75V, este posibil sa fie integratul defect (nu ofera tensiune stabilizata de 3,75 V in pinul 17).Dupa cum ai spus toate plusurile potentiometrelor sunt legate la pinul 17 pe care am 3.92V,potentiometrele au acum valoarea de 250k iar pe volume de 500k.Am mai primit o sugestie sa pun cate o rezistenta la fiecare potentiometru de 100k pe capete.Pe schema aveau valoarea de 100k la toate. Link spre comentariu
indy666 Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Pune potentiometre de 50k maxim 100k si o sa mearga bine. Bafta! Link spre comentariu
serban279 Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 De curând am realizat ?i eu preampliful cu TDA1524A ?i func?ioneaz? bine. Totu?i cam aceea?i problem? am avut-o ?i eu cu poten?iometrul de volum general.Am pus 50k log. la volum ?i balans ?i 50k lin la corec?ie,în schem? sunt de 47k dar nu se men?ioneaz? dac? log. sau lin. A?a c? am considerat c? la volum de regul? se pune log. dar regula poate fi înc?lcat? în cazul ?sta.L-am alimentat la 12V stabiliza?i.Voi m?sura ?i tensiunile spuse mai sus. ?i am mai auzit pe cineva cu aceea?i problem?. Un coleg tot de pe forum ne-a sf?tuit s? punem poten?iometre liniare la volum nu log ?i va merge bine.S? încerc?m ?i varianta asta. Dac? vrei s? vezi am postat ?i placa deja f?cut?...printre altele...la sec?iunea amplificatoare ?i cu titlul "Sfat amplificator 50W" pagina 4 cred. Dac? g?si?i alt? solu?ie m-ar interesa ?i pe mine s-o aflu.Eram curios dac? înlocuiam cu unul liniar ce se întâmpla...cred c? pe s?pt. viitoare încerc pt. c? trebuie s? plec la ?ar?. Pe curând. Link spre comentariu
zal Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Ptr cine nu a aflat înc?, schemele de corectoare cu comanda în tensiune folosesc numai pu?ometri liniari, în schemele normale se folosesc pu?ometri logaritmici ptr volum ?i liniari ptr balans ?i tonuri. Link spre comentariu
mely17 Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 Degeaba va mai chinuit! Eu am facut montaju cu potetiometre lineare si tot la fel face! Atat poate integratu! Nu se merita, mai bine unu pe operationale sau tranzistoare (este opinia mea, fiecare is face cu ce vrea)Bafta, Link spre comentariu
zal Postat August 5, 2009 Partajează Postat August 5, 2009 B?trînele TCA730-740 nu aveau problema asta. Link spre comentariu
remus68 Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Am facut o statie de 2X100W cu 2N3442 (vreau sa pun 2N3772)2N3772 are Vceo=60V. E mai bun 2N3773 - are Vceo=140V Link spre comentariu
serban279 Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 Am înlocuit "pu?ometrii" din log. în lin. tot a?a face.E clar c? CI-ul în cauz? are o deficien??.Tot b?trânele tranzistoare sunt mai bune dar pân? nu experiment?m nu ne d?m seama. Func?ioneaz? bine totu?i ?i nu deranjeaz? prea tare poten?iometrul ?la,are corec?ie bun? chiar ?i contourul se simte.Am mici distorsiuni dar nu ?tiu de unde,poate de la amplif. dar asta e alt? poveste. Se pot încerca ?i alte CI-uri color=#FF0040]TCA5550,LM1036[/color] Link spre comentariu
remus68 Postat August 6, 2009 Partajează Postat August 6, 2009 De la 0% la 30% volumul ca si celelalte raman pe 0 (nu se aude nimic)Pune potentiometre de 47...50K cu caracteristica liniara. La capatul spre masa, in loc sa conectezi direct terminalul potentiometrului la masa, pune in serie un semireglabil de 25K, conectat ca rezistenta variabila, initial cu valoare zero. La punerea sub tensiune a montajului, fixeaza potentiometrul la care ai operat aceasta modificare, la minim (cursorul la masa). Actioneaza semireglabilul pina la limita cind incepe sa se auda semnalul; acum, potentiometrul de volum va incepe sa lucreze normal, nemaiexistind portiunea "moarta" de la inceput. Inlocuieste semireglabilul cu o rezistenta de acea valoare (usor mai mica). Link spre comentariu
serban279 Postat August 7, 2009 Partajează Postat August 7, 2009 Bravoooo,domnul Remus68!Pentru Rickar ?i cei ce au mai întâmpinat problema mai sus men?ionat? cu TDA1524A solu?ia e a domnului felicitat.Întradev?r am f?cut cum a scris mai înainte ?i prin tatonarea semireglabilului de 25k înseriat între mas? ?i terminalul poten?iometrului de volum am descoperit valoarea de 8k8-9k max. (eu am pus una de 8k2 dar cu toleran?? mare ?i a ie?it 8k6) ?i acum se simte sunetul mult mai înainte.Dac? se pune rezisten?? mai mare nu închide volumul de tot, se mai simte pu?in. Poten?iometrele sunt toate de 50k lin. Am observat aceea?i problem? ?i la celelalte poten?iometre, se poate încerca la fel eu nu am încercat înc?. Baft?! Link spre comentariu
remus68 Postat August 7, 2009 Partajează Postat August 7, 2009 Se poate aplica la toate potentiometrele (volum, ton, balans) de la integratele specializate, cu reglaj in Vcc . Deasemenea se poate face acelasi reglaj si pentru cealalta extrema a potentiometrului , la reglarea maximului de semnal. Pentru finetea reglajului, schema fiind aceasta : rezistenta la masa + potentiometru + rezistenta la linia comuna de alimentare - rezistentele se vor tatona individual la fiecare potentiometru, cu ajutorul a doua semireglabile (in locul lor se vor monta doua rezistente pe pcb).Prin proiectarea judicioasa a pcb se vor prevedea locurile de montaj ale rezistentelor. Link spre comentariu
Neluc Postat August 9, 2009 Partajează Postat August 9, 2009 Salut , am facut si eu acest corector=multumitIn legatura cu potentiometrele,aceasta problema am rezolvato simplu;in magazine acest kit se vinde ,de obicei cu semireglabile care au un ax pe care se fixeaza butonul,aceste semireglabile au o plaja destul de mare , nu sar brusc la valoarea maxima si au o viata destul de lungaAr mai fi o varianta -potentiometrele log si lin sunt notate cu A sau B,cumparati potentiometre de 50k fara A sau B,se gasesc.Ecranati montajul si plasati-l cat mai departe de traf alimentare si nu va produce zgomot de fond. Link spre comentariu
Vizitator danjanne Postat Octombrie 22, 2010 Partajează Postat Octombrie 22, 2010 am facut si eu montajul exact ca in schema cu pont liniar de 50k respectat a iesit impecabil. Problema aceiasi 30% volum si nu se aude nimic si inca ceva mi se pare ca are inalte mai multe decat bass si al doilea lucru pontentiometru de balance nu inchide detot Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum