Yo4You Postat Mai 9, 2010 Partajează Postat Mai 9, 2010 Pun si eu aici o schema un transceiver pentru 2m ssb care mie mi se pare usor de reprodus cu ce avem prin tara.Problema nasoala la asemenea frecvente este chiar oscilatorul local , insa daca stam si ne gandim se poate adopta o solutie un VXO in care se selecteaza o armonica. Link spre comentariu
mester strica Postat Mai 24, 2010 Partajează Postat Mai 24, 2010 Daca va hotariti la constructia unui trscv. VHF particip si eu. Sa auzim de bine. Link spre comentariu
yo3dbm Postat Iunie 11, 2010 Partajează Postat Iunie 11, 2010 ai mai ,construit vreun transceiver.te intreb pt ca caut persoana interesata cu exp pt a construi un tr ff avansat. Link spre comentariu
florinnn22 Postat Iulie 4, 2010 Partajează Postat Iulie 4, 2010 cat de avansat sa fie trx-ul? Link spre comentariu
mester strica Postat Iulie 8, 2010 Partajează Postat Iulie 8, 2010 Uite ca prins cu alte probleme,am cam tras chiulul,da am construit 2 transceivere,gen A412,dar cu EMF500-3B si 2 liniare(unul cu GU29 si unul cu 4xGU50).Tin sa precizez ca nu sunt electronist,sau cu pregatire in domeniu.Sunt radioamator.YO3FYI.Oricum m-am apucat de un trscv.Media frecventa pe 9MHz,deoarece dispun de un XF9.Filtrele de banda larga,comutate cu relee,demodulatorul cu MC1496,iar piesa de baza VFO-ul,oscilez intre DDS sau FLL.Ar mai fi multe de spus dar deocamdata ma opresc aici.Cochetez sau mai bine zis"imprumut" idei din trscv. unguresc LUCA-88 si un trscv. made in USA-publicat intr-un Handbook mai vechi. Sa auzim de bine Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 23, 2010 Partajează Postat Iulie 23, 2010 In numarul 6-7/93 pg. 21 din revista Radioamatorul este o schema de transceiver mf pt banda de 2m a lui OK2PCH. Acolo gasiti tot ce trebuie pt a-l construi. Eu l-am construit si a functionat bine. Link spre comentariu
Vizitator Nea Gogu Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Transceivere home made s-au tot facut,dar in general prin urmarirea schemelor consacrate.Pe langa lipsa de originalitate,costul final nu e prea mult sub cel de fabrica,deci efortul depus nu prea se justifica.As vrea sa construiesc ceva diferit atat ca principiu de functionare,dar mai ales ca solutie tehnica,schema in sine.In mare,ar trebui sa iasa cam asa:Receptorul,asta fiind partea mai originala,construit pe baza unui aparat chinezesc de taraba,cu afisaj digital.Se folosesc toate componentele acestuia,dezavantajul fiind ca frecventa va fi afisata doar cu una,maxim 2 zecimale.In rest nu este deloc o "gluma tehnica",performantele asteptate fiind comparabile cu ale unuia "de fabrica" in ce priveste stabilitatea/selectivitatea si MAI BUNE la sensibilitate."Inima" receptorului este integratul CXA1191,prezent deja in aparatul original.Acesta asigura a 2-a schimbare de frecventa(oscilator,amplif,mixer),ampl/limitare FI,demodulare si iesirea audio in difuzor.Asta pt FM/NBFM/CW.Partea frumoasa aici este ca in tot acest lant nu se foloseste nici o bobina.Amplificatorul de intrare si mixerul strica putin din ideea de chinezarie,aici si doar aici fiind nevoie de tranzistoare speciale cu zgomot extrem de redus-NF 0.3db la 150 Mhz,si aprox 0.35 in banda de 432.Nu le am inca,dar am gasit de unde sa le iau si in scurt timp sper sa...Pt VFO apelam din nou la tarabe sau la magazinele de 38.Pare ciudat nu?Principiul de functionare e mult diferit de clasic.Pot spune deocamdata doar ca desi se bazeaza pe un quartz de circa 10MHZ lucreaza direct in 2m si nu este oscilator sincronizat sau PLL desi are ceva din amandoaua.Acet modul nu e inca in totalitate experimentat,nu stiu sigur daca poate sa acopere in totalitate banda 144-146.Constructia lui finala si reglajul va dura cel mult o ora.Partea de emisie are VFO asemanator,in rest e destul de clasic,3-4 etaje fiind suficiente pt un Pout de circa 100W.De altfel e deja construit in mare parte,mai putin oscilatorul.Si acum spor la treaba...in limita timpului disponibil,ca asta-i o mare problema.Daca cineva este interesat de acest hai sa-i zic proiect,putem vorbi,cu cea mai mare placere. Link spre comentariu
Vizitator Xplicit Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Ne poti arata si noua schema acelui VFO? Pare interesanta abordarea.Poti posta o schema? Link spre comentariu
Vizitator Nea Gogu Postat August 1, 2010 Partajează Postat August 1, 2010 Salutare!Nu vreau sa par secretos,dar asa vrea sa-l experimentez inainte de a da un verdict.Cu multi ani in urma facusem asa ceva,cu rezultate excelente dar era vorba de banda 88-108,unde pretentiile sunt mult mai mici.M-ar fi ajutat enorm sa regasesc montajul,pana nu cu mult timp in urma il vazusem aruncat pe undeva....dar acum pur si simplu nu mai e.O sa-l refac probabil in seara asta sau maine.In postul de mai sus am comis o eroare,pentru banda de 2m nu e nevoie de un quartz de circa 10Mhz,asa cum am zis,ci de unul de fix 7.2Mhz,gasibil in radiocas-urile mai vechi cu frecventzmetru pe leduri (probabil si in comert).Evident ca nici macar pe asta nu-l gasesc deocamdata....multa vreme am stat departe de pistolul de lipit,dar problema asta se rezolva.Stay tunned! Link spre comentariu
gica70 Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 "Partea frumoasa aici este ca in tot acest lant nu se foloseste nici o bobina" zise nea gogu.E frumoasa, nimic de zis dar..stii f. bine ca in benzile radiamatorilor e nevoie de selectivitate mareee! Pune osul la treaba si fa bobine . Mare minune sa faca fata azi acel CXA1191 in aglomerarea asta de radio FM! Link spre comentariu
gica70 Postat August 3, 2010 Partajează Postat August 3, 2010 Pun si eu aici o schema un transceiver pentru 2m ssb care mie mi se pare usor de reprodus cu ce avem prin tara.Problema nasoala la asemenea frecvente este chiar oscilatorul local , insa daca stam si ne gandim se poate adopta o solutie un VXO in care se selecteaza o armonica.Primele impresii; schema e curata, curgatoare si-mi inspira incredere. E clasica si ..cam scumputa cu atatea fet-uri!. Cred ca merita, mai ales ca in SSB n-am construit nimic pana acum. Am o multime de cristale din filtrele de 10,7 de RTM-uri si m-as baga..Am sa mai ma gandesc. Cu LO o rezolv cu sinteza clasica pe care am experimentat-o cu succes.Daca ar merge bine merita si o adaugare NBFM. Link spre comentariu
Vizitator Nea Gogu Postat August 7, 2010 Partajează Postat August 7, 2010 "Partea frumoasa aici este ca in tot acest lant nu se foloseste nici o bobina" zise nea gogu. E frumoasa, nimic de zis dar..stii f. bine ca in benzile radiamatorilor e nevoie de selectivitate mareee! Pune osul la treaba si fa bobine . Mare minune sa faca fata azi acel CXA1191 in aglomerarea asta de radio FM!" Ma asteptam ca cineva sa se "ia" de partea cu CXA1191 (sau CXA1019).Din pacate exact unde nu ma asteptam....Argumente: 1.http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... XA1191.pdf 2.Am zis ca el are treaba la A DOUA schimbare de frecventa.Desi cele 2 freqv intrermediare se pot lua de orice valoare,pastrez ideea cu folositul aproape exclusiv a componentelor din aparatura de taraba.Deci prima FI va fi 10.7,iar a doua 455.In concluzie CXA1191 va converti 10.7 in 455 etc pana la iesirea audio. Aici ma asteptam la remarci,pt ca in datasheet-ul din pct1 nu scrie ca acest cxa ar fi capabil sa lucreze in HF(partea de tuner) si cu atat mai putin sa suporte 455khz la FI in sectiunea FM. Experienta a aratat ca partea de tuner lucreaza bine si peste 200Mhz,iar partea de FI la fel in 10.7/6.5/5.5mega,chiar si in 455khz. 3.Desi merge peste 200Mhz,nu folosesc la intrare "tunerul" lui.Motivul e simplu-lipsa de stabilitate in primul rand.Second time,partea de intrare se alimenteaza la doar 1.28V printr-un stabilizator intern,implicit o tensiune prea mica de iesire a oscilatorului.Macar din acest considerent se deduce ca poate fi "inecat" de statii radio puternice,lucru confirmat dealtfel in practica. 4.In partea de Fi nu au loc bobinele din motive de stabilitate si simplitate.Pe de alta parte folosesc filtre (re)active.Filtre ceramice obisnuite,nu quartzuri(sa nu stricam chinezaria) puse intr-un amplif cu reactie.Selectivitatea e mult superioara schemelor obisnuite. 5.Tot ce am zis mai sus nu are valoare pana nu va fi confirmat in practica. Link spre comentariu
gica70 Postat August 8, 2010 Partajează Postat August 8, 2010 "cele 2 freqv intrermediare se pot lua de orice valoare" Nu este chiar asa. Multi radioamatori au schimbat frecventele intermediare impinsi de nevoi. Aceste frecvente intermediare nu sunt alese intamplator. In revista Radio si radioamatorism din nr. 6/1996 pg.16 este o sinteza a mixarii frecventelor (suma si diferenta). Link spre comentariu
Vizitator Nea Gogu Postat August 14, 2010 Partajează Postat August 14, 2010 Bine punctat,nea gica!Receiverul e gata...functioneaza cred eu ff bine,pacat ca in Buzau si imprejurimi traficul in 2m e ca si inexistent,mai ales cand sunt eu acasa.Ca observatie care sper sa nu deranjeze pe nimeni,mult mai activi sunt taximetristii din Braila,Galati si Focsani,a caror "activitate in eter" e mult mai prezenta.Locuiesc la et 3 al unui bloc care nu-mi permite sa receptionez partea geografica opusa...si putine sanse de a monta o antena pe bloc.Sa revin la subiect,nu detin din pacate acea revista,de fapt nu mai am nici una de la schimbarea de domiciliu.Nu stiu exact despre ce e vorba.Concret,azi o experienta ti-a dat dreptate.Din 10.7 am convertit in 6.5,cu filtre clasice tv si...surpriza!Desi banda de trecere s-a ingustat la aprox 15khz,frecv imagine e la fel de prezenta :cry: Am incercat atat suma cat si diferenta-4.2 si 17.2Mhz frecventa osc-cu rezultate cam aceleasi.Aici iti dau dreptate in ce priveste "frecventa intermediara se poate lua de orice valoare".Intradevar nu e asa,probabil la asta te refereai.Cheers!Si sa ne-auzim de bine! Link spre comentariu
Vizitator Nea Gogu Postat August 14, 2010 Partajează Postat August 14, 2010 Ne poti arata si noua schema acelui VFO? Pare interesanta abordarea.Poti posta o schema? Acum da. VFO e un TDA7088T,gasibil la toate tarabele ca "radio cu autoscan".Sub diverse forme estetice.O mica provocare...cum poate fi folosit ca VFO in 2m,elemente aditionale fiind 1 BC107,2 rezistente,un quartz pe 7.2Mhz-sau un LC pe aceesi frecventa,pt o banda mai larga? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum