Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema electrica

viospatariu

Postări Recomandate

salut,sunt incepator si as vrea putin ajutor daca se poate...vreau sa stiu cum dintr-o schema electrica sa fac schema PCB :nas: ?Daca stiti niste linkuri pe internet ca sa vad sau daca imi puteti da sfaturi cum sa fac as aprecia foarte mult.Schema elctrica care am atasato este doar un exemplu...dar daca imi veti spune cum se face la modul general voi invata. :smt103: :multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• viospatariu

3

• EmyRulz

2

• SunShine

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator Kilovolt

Eu zic sa incepi cu o schema cat mai simpla si care stii de la unul mai in tema ca e functionala . Faci rost de piese, le plasezi pe o foaie de hartie cu patratele ( mate sau milimetrica ) faci legaturile intre terminalele componentelor schemei conform schemei , incerci sa respecti anumite criterii , ( traseu de masa mai gros decat celelalte trasee, conectorii , bornele , de alimentare , plasate la marginea placii nu in mijlocul cablajului ,componentele care se incalzesc montate la distanta de comp. sensibile la temp , de ex cond electrolitice,) Dupa ce faci desenul , faci rost de o placa de cablaj ...primul cablaj , recomand sa-l faci pe simplu strat. Mai verifici odata corectitudinea desenului , dupa care , tai placa de cablaj la dimensiunea desenului , suprapui desenul pe placa , lipesti cu banda scotch desenul de placa si cu un dorn trasezi gaurile.( terminalele componentelor} Dai jos foaia , gauresti cablajul cu un burghiu potrivit , apoi, cu un ac de seringa in care ai pus o solutie de smoala dizolvata cu diluant, desenezi traseele de circuit. Astepti sa se usuce smoala, pe urma bagi placa la corodat../ Mergi la pravalie si cumperi clorura ferica , sau faci rost de acid azotic pe care il dizolvi cu apa . ATENTIE LA ACIDUL AZOTIC...TOXIC , COROZIV, SE BAGA TARE IN MOALE CAND SE FACE SOLUTIA , DECI ACIDUL SE TOARNA IN APA SI NU INVERS!!!!! Am uitat sa spun ca inainte de a desena placa , aceasta tre sa fie oglinda , deci smirgheluita .Concentratia solutiei de acid azotic este optima in jur de 30 , 40% In urma corodarii ce este vopsit cu smoala ramane , restul mananca acidul. dupa corodare , se cclateste bine placa , cu apa si sapun , apoi numai cu apa , se sterge smoala cu diluant, se sterge apoi cu o solutie de sacaz dizolvat in diluant. Urmeaza stanarea care consta in imprastierea cu letconul a unui strat f subtire de fludor care protejeaza traseele la coroziune , si le intareste un pic...atentie sa nu se astupe gaurile cu fludor la stanare... Se planteaza componentele conform desenului , se mai verifica daca nu e ceva plantat gresit sau neconform cu schema electrica, si gata .... Daca te bazezi alimentezi schema si vezi rezultatele.....Recomand sa incepi cu scheme simple care functioneaza la tensiuni reduse , si care nu contin componente scumpe sau rare. Pe urma , daca ti-a iesit prima smecherie , poti sa incerci sa cauti si alte metode de a face cablaje.... exista softurii free care sa te ajute, dar daca vei face primul cablaj dupa metoda care ti-am spus-o eu nu vei uita toata viata marea realizare! MARI SUCCESE !!!!

Link spre comentariu

Eu zic sa incepi cu o schema cat mai simpla si care stii de la unul mai in tema ca e functionala . Faci rost de piese, le plasezi pe o foaie de hartie cu patratele ( mate sau milimetrica ) faci legaturile intre terminalele componentelor schemei conform schemei , incerci sa respecti anumite criterii , ( traseu de masa mai gros decat celelalte trasee, conectorii , bornele , de alimentare , plasate la marginea placii nu in mijlocul cablajului ,componentele care se incalzesc montate la distanta de comp. sensibile la temp , de ex cond electrolitice,) Dupa ce faci desenul , faci rost de o placa de cablaj ...primul cablaj , recomand sa-l faci pe simplu strat. Mai verifici odata corectitudinea desenului , dupa care , tai placa de cablaj la dimensiunea desenului , suprapui desenul pe placa , lipesti cu banda scotch desenul de placa si cu un dorn trasezi gaurile.( terminalele componentelor} Dai jos foaia , gauresti cablajul cu un burghiu potrivit , apoi, cu un ac de seringa in care ai pus o solutie de smoala dizolvata cu diluant, desenezi traseele de circuit. Astepti sa se usuce smoala, pe urma bagi placa la corodat../ Mergi la pravalie si cumperi clorura ferica , sau faci rost de acid azotic pe care il dizolvi cu apa . ATENTIE LA ACIDUL AZOTIC...TOXIC , COROZIV, SE BAGA TARE IN MOALE CAND SE FACE SOLUTIA , DECI ACIDUL SE TOARNA IN APA SI NU INVERS!!!!! Am uitat sa spun ca inainte de a desena placa , aceasta tre sa fie oglinda , deci smirgheluita .Concentratia solutiei de acid azotic este optima in jur de 30 , 40% In urma corodarii ce este vopsit cu smoala ramane , restul mananca acidul. dupa corodare , se cclateste bine placa , cu apa si sapun , apoi numai cu apa , se sterge smoala cu diluant, se sterge apoi cu o solutie de sacaz dizolvat in diluant. Urmeaza stanarea care consta in imprastierea cu letconul a unui strat f subtire de fludor care protejeaza traseele la coroziune , si le intareste un pic...atentie sa nu se astupe gaurile cu fludor la stanare... Se planteaza componentele conform desenului , se mai verifica daca nu e ceva plantat gresit sau neconform cu schema electrica, si gata .... Daca te bazezi alimentezi schema si vezi rezultatele.....Recomand sa incepi cu scheme simple care functioneaza la tensiuni reduse , si care nu contin componente scumpe sau rare. Pe urma , daca ti-a iesit prima smecherie , poti sa incerci sa cauti si alte metode de a face cablaje.... exista softurii free care sa te ajute, dar daca vei face primul cablaj dupa metoda care ti-am spus-o eu nu vei uita toata viata marea realizare! MARI SUCCESE !!!!

Foarte bine explicat. Doar ca se va chinui putin atunci cand va folosi smoala. Eu ii recomand sa foloseasca un Marker Permanent negru de buna calitate in loc de smoala, cu care deseneaza de 2-3 ori traseele. Asa iese si un design frumos.PS: Atunci cand introduci placa in acid o lasi 3-5 minute dupa care agiti vasul cu acid si cu placa introdusa. Iar mai lasi 3-5 minute dupa care agiti din nou. Dupa 15-20 de minute o poti scoate. :da
Link spre comentariu

dar schema electrica e foarte diferita de schema cablajului :cry: ....si de asta imi e greu cum sa le leg intre ele piesele.pun o schema simpla,ati putea sa imi faceti cablajul doar de exemplu ca sa imi fac o idee despre cum e.

Link spre comentariu

Sfatul meu este sa folosesti un progmam in care poti sa desenszi schema si apoi sa treci la realizarea cablajului. Iti va fi mult mai usor pentru ca softul iti arata care puncte trebuie conectate si asa nu prea ai cum sa faci greseli majore. Pentru circuite simple, de frecventa joasa, nu trebuie sa iti faci prea mari probleme, poti urmari si schema. Nu exista un singur mod corect de a realiza un cablaj, cu toate ca anumite reguli sunt universale. Ideea e sa incepi cu plasarea componentelor si abia apoi sa treci la interconectarea lor propriu-zisa. Te poti folosi de piese, cum sunt rezistorii, ca sa treci trasee printre picioarele lor. In general se incepe cu rutarea masei si a alimentarii(alimentarilor) apoi semnalele critice si apoi restul.Bafta!

Link spre comentariu

Sfatul meu este sa folosesti un progmam in care poti sa desenszi schema si apoi sa treci la realizarea cablajului. Iti va fi mult mai usor pentru ca softul iti arata care puncte trebuie conectate si asa nu prea ai cum sa faci greseli majore.

imi poti recomada un program de genul la cel care mi-ai spus...cum se numeste
Link spre comentariu

Poti folosi Multisim cu Ultiboard(in multisim desenezi si simulezi schema) si apoi transferi totul in Ultiboard unde desenezi cablajul. Iti recomand acesta combinatie pentru ca este usor de folosit si in aceelasi timp este un soft cat de cat profesional. Eu il folosesc destul de des si sunt multumit. Poti incerca si Orcad. Mai sunt si alte variante ca Eagle, dar nu stiu sa iti spun despre ele. Esential este sa ai in aceelasi pachet atat softul de desenat schema cat si cel de facut cablajul, o sa vezi ce util e cand faci modificari la schema dupa ce te-ai apucat de layout.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări