Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

start amplif

FIXVID

Postări Recomandate

miam facut amplif ul p3a al lui eliot http://www.sound.westhost.com/project3a.htm . problema e urmatoarea: prima oara cand am pus ampliful sub tensiune cred ca la iesirea pt boxe am avut 0V. iam si pus o sursa audio si a mers. io ca prostu nam lipit cu cositor firele de tensiune la amplif ci numai leam bagat prin gauri (pe site zice sa punem rezistoare in loc de siguranta temporar si de aia nu leam lipit) si masa nu a facut bine contact si miam ars finalii --cred--apoi a iesit fum dintrun rezistor.

a doua zi mam dus sa cumpar finali noi si rezistorul afumat :) iam legat si tot na mers :( la iesirea pt boxe imi arata 31-32V. ce nui bine?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• csl1131

8

• FIXVID

7

• Muzyk_ant

1

stii cum se masoara un tranzistor (eventual direct pe placa,fara sa il mai scoti, ca sa nu iti strici cablaju)..cred ca ai - pe iesire..adica tensiune negativa la iesire..corect? si fum probabil a iesit din R 14..sau..gresesc..?apuca-te si masoara tranzistorii , pt ca eu cred ca e dus un tranzistor...daca inainte ziceai ca mergea, nu poate sa fie contact defect...cel mai probabil q9 sau q4 sau q3 ,in oricunea cum am scrisdaca ziceai ca la ineput ti-o mers, atunci inseamna ca nuai vreun tranzistor invers pus... totusi verifica...

Link spre comentariu

uite un sfat care m-i l-a dat sortech, la un amplif anume, ....sa pun pe fiecare ramura de alimentare cate un bec de 24V 21W, ...acu nu stiu la ce tensiune se alim. p3-ul dar ideea e destul de misto ...adica , daca e vre-o problema...filamentul becului se aprinde , rezistenta creste...curentul scade si tu nu arzi nimic in amplif ...sincer..nu pot sa te ajut mai mult , ...poate iti spun altii mai priceputi despre ce e vorba.

Link spre comentariu

becul ala e numai in loc de rezistente....in loc de rezistentele alea care le pui in loc de sugurnta..ca daca e ceva gresit nu se arde nimic, ci iese fum din rezistente...si iti dai seama ca e ceva gresit... :d totusi nu vad cum ai ars tu finalii daca aveai rezistentele alea in loc de sigurante..trebuia sa se incinga rezistentele, si sa nu se ard nimic...p.s. rezistentele ma gandesc ca erau > 80 ohmi..minim 80..cam asa

Link spre comentariu

nu stiu exact cum se masoara un tranzistor.. cred ca se masoara conductibilitatea baza-colector si baza emitor si nau voie sa fie aceleasi adika una sa conduca , cealalta nu. e corect?la iesire.. nam tensiune negativa .. masa - si esire pt boxe + daca pun voltmetrul imi arata polariattea corecta .......la astea te refereai?fum a iesit din r12finalii iam schimbat dar restu a ramas rezistentele de siguranta erau de 22ohm 5Wacuma nu mai stiu ce sa fac ......ar fi mai sigur daca as schimba si restu tranzistorilor (in afara de finali pe care iam schimbat odata // sper sa nu fi ars si astia daca e ceva defect in afara de ei pe placa cami tau venele :lol: ) sau numa q9, q4, q3? acuma e in stadiu de mono si oricum ar trebui sami mai iau inca o data toate piesele pt un stereo da ar fi bine sa stiu cum se masoara daca nus arse

Link spre comentariu

When you are satisfied that all is well, set the bias current. Connect a multimeter between the collectors of Q7 and Q8 - you are measuring the voltage drop across the two 0.33 ohm resistors. The most desirable quiescent current is 75mA, so the voltage you measure across the resistors should be set to 50mV ?5mV. The setting is not overly critical, but at lower currents, there is less dissipation in the output transistors. Current is approximately 1.5mA / mV, so 50mV will represent 75mA quiescent current.

da...da..tot am inteles ar putea cineva sami explice cu ce vrea sami bata capul autorul :) ?pun un multimetru intre colectorii finalilor si rotesc de potentiometru multi. pana imi arata 50mv? cam asa ceva?ce vrea sa reprezinte tensiunea asta intre colectori?
Link spre comentariu
nu stiu exact cum se masoara un tranzistor.. cred ca se masoara conductibilitatea baza-colector si baza emitor si nau voie sa fie aceleasi adika una sa conduca , cealalta nu. e corect?

pai daca am inteles eu bine ce ai zis tu atunci nu e asa..

trebuie sa conduca doar B-E si B-C(si asta intr-un singus sens..nu in ambele sensuri) iar C-E trebuie sa nu conduca oricum ai pune testerele(in ambele variante)

iar daca ai intre oricare picioruse aproape 0, nu totdeauda e 0 ,dar aproape,atunci ala e clar dus

la fel daca ai 1 intre b-e sau b-c in AMBELE sensuri( adica inversezi testerele )

si cel mai mbien e sa nu testezi cu un ohmetru normal...adica sa nu pui pe ohmetru..majoritatea au un semn unde arata o dioda..acolo sa il pui...nu pe ohmetru..ca te poate insela

fum a iesit din r12

finalii iam schimbat dar restu a ramas

ciudat.. daca o iesit fum de acolo, verifica q6 ca el s-ar putea sa se fi scurtcrcuitat intre c-e

rezistentele de siguranta erau de 22ohm 5W

pai la 22 ohmi si 35V ai aproape 1.5A la maxim adica daca e un scurt pe undeva...

deci nu prea protejeaza....

pune niste rez de MINIM 80 ohmi... undeva intre 80-160 ohmi eu te sfatuiesc sa pui...

ceva ce ai pe acasa,ca sa nu mai cumperi...merge si de 3W minim..

Link spre comentariu

When you are satisfied that all is well, set the bias current. Connect a multimeter between the collectors of Q7 and Q8 - you are measuring the voltage drop across the two 0.33 ohm resistors. The most desirable quiescent current is 75mA, so the voltage you measure across the resistors should be set to 50mV ?5mV. The setting is not overly critical, but at lower currents, there is less dissipation in the output transistors. Current is approximately 1.5mA / mV, so 50mV will represent 75mA quiescent current.

da...da..tot am inteles ar putea cineva sami explice cu ce vrea sami bata capul autorul :) ?pun un multimetru intre colectorii finalilor si rotesc de potentiometru multi. pana imi arata 50mv? cam asa ceva?ce vrea sa reprezinte tensiunea asta intre colectori?
ce vrea sa isi bata capul e ceea ce tu trebuei sa faci cu ff mar griga..daca nu vrei sa iti frigi finalii(pe bune), pt ca nu cred ca data trecuta ti-ai fript finalii, sau orocum nu amandoi..masoara-i dar eu cred ca sunt buniadica sa faci cum zicea el..masori tens intre c-c si tre sa fie cam de 50mV, oricum nu peste 55,poate sa fie si mai putin,dar o sa se auda putin mai prost...ff putin mai prost , dar oricum...a... si pot ala tre sa aiba valoarea maxima... adica daca masori cu un ohmetru intre B-E la q9 tre sa ai cam 2k ,oricum sa NU aiba aproape de 0 a..si q9 stii ca tre pus pe radiatorul cel mare,adica pe langa finali..pe undea..prins de radiator
Link spre comentariu

nu mii clara idea asta:

..si q9 stii ca tre pus pe radiatorul cel mare,adica pe langa finali..pe undea..prins de radiator

ii tranzistor de mica putere cu design to-92 (bc639 ca nu era pe stoc bc 546) nai cum sal montezi pe radiator
Link spre comentariu

pai si bc639 si 546 sunt ceva de genul :

Posted Image

si totusi ,oricum ai tranzistorul ala. q9 tre sa il pui in contact termic cu radiatorul principal, pt ca ala regleaza curentul de mers in gol...

adica daca nu ai asa ceva risti sa iti futi finalii cand se incalzeste radiatorul principal..asa ca iti sugerez sa faci cumva si sa il pui sa faca contact termic cat mai bine cu radiatorul principal(ala de la finali)

Link spre comentariu

ma gandeam ca nu ai ars finalii...la fel a facut cineva(nu mai stiu cine) si zicea ca i se tot ard finalii...si a aruncat nu mai stiu catti..si pana la urma nu era de la finali..si aia erau buni..si ii aruncase gunoi degeaba....

Link spre comentariu

ce zici as putea sa fac un traf toroid dintrun alternator?o sa fac un topic nou si o sa pun si poze numai ca tre sa fac rost de baterii in camera foto ca sau cam terminat :d

Link spre comentariu

inca nu lam facut da cred ca am gasit problema : am un bd140 "q4 mai exact" care conduce in ambele sensuri la b-e (intrun sens imi arata 533 si in celalat 560 cu multimetrul pus pe diode) aici ar trebui sa fie buba :? hmmoricum maine ma duc simi cumpar piese ca sami mai fac unul si o sa vad ce rezolv cu ala...... si o sa ma asigur ca face masa klumea

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări