Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ECU Simulator = Legal sau nu ? Sugestii si comentarii !


Vizitator pmar_kpj

Postări Recomandate

Vizitator pmar_kpj

Buna ziua !De curind am reusit sa deslusesc cit de cit protoculul KWP2000 implementat pe Logan,Cielo si Matiz Euro 3, Opel etc..Citind pe diverse forumuri mi-am facut o interfata cu un pic 16f876 si cu ajutorul unui terminal ce permite si comenzi in hexa m-am conectat ECU-uri de la Opel Astra din 2001,Logan si Matiz.Acest tester vreau sa-l conectez cu PC sau telefon ori PDA prin Bluetooth.Totul a plecat de la bordul simplist al Matizului si vreau sa afisez in diverse forme diversi parametri de functionare (viteza, etc ...)Pentru a testa aceste chestii trebuia sa stau conectat pe masina, lucru destul de incomod.Asa ca m-am apucat sa fac un simulator de ECU. Am implementat citeva functii pe el si este testat cu : --- interfata ELM 323 si ScanMaster demo. --- cablu K-line si OP-Com versiunea demo.Problema mea este inainte de a face publica este legalitatea celor implementate.Ce am utilizat pt. asta: --compilator CCS veriunea demo (30 zile si 2k pt 16f877) -- intrare in legalitate 150$ licenta; --KPW2000 -manuale gasite pe net free pe net desi ele costa bani; diverse forumuri auto (desi am cumparat unul care a mers o singura cuplare si apoi pa.. ).Un simulator de ECU KWP2000 am vazut pe net ca costa putin peste 100$.Daca eu am sa postez acest proiect free pt scopuri didactice si el v-a fi utilizat de diverse persoane in scopuri comerciale pot avea eu probleme de legalitate?Multumesc pt orice sugestie si orice comentariu!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MirceaM

    2

  • misuraelectronic

    2

in principiu , lucrurile stau cam asa...orice soft din lumea asta care nu este FREE DECLARAT DE CATRE PRODUCATORUL LUI inseamna evident ca este cu bani...toti producatorii de astfel de softuri isi protejeaza investitia lor --- facuta cu timp , oameni , resurse , rabdare , sudoare si ...evident bani --- acoperindu-si produsul muncii lor cu legea copy-right ului...daca ati instalat orice soft vreodata pe calculatorul dvs , indiferent ca este free sau cu bani , indiferent daca il luati in varianta pirat sau varianta legala... veti vedea ca , invariabil...la inceputul instalarii va apare un protocol , pe numele lui LICENSE AGREEMENT , sau EULA .... pot sa pun pariu ca minim 99 la suta dintre cei ce instaleaza softurile nu citesc niciodata ce scrie acolo , intrucit este o gramada de vorbarie care pare sa fie plicticoasa si inutila...! toata lumea da scroll pina jos si bifeaza victorios I ACCEPT ... :da de fapt si de drept acolo , printre multe altele ...sint specificate si conditiile de utilizare ale respectivului soft...bineinteles ca , in principiu , niciun producator de soft nu este de acord ca o terta persoana sa copie , sa distribuie , sa bla-bla-bla....in general , sa foloseasca uzufructul acelui soft FARA ACORDUL LOR SCRIS , situatie care implica in mod automat si niscaiva gologani ....evident....ca doar nimeni nu face munca voluntara... :rade: ca sa concluzionez , cam in situatia aceasta de terta persoana va aflati dvs , domnule pmar_kpj...dupa parerea mea , e limpede ca nu este legala publicarea acelor softuri...acum , daca altcineva are o alta parere , nu am de ce sa ma supar...este si un forum de idei...!

Link spre comentariu
Vizitator pmar_kpj

multumesc!dupa cum am scris in postul anterior am folosit softuri in versiune DEMO nu alte inginerii. deci problema compilatorului si documentatiei protocolului nu e complicata : cumparate (aproximativ 350 euro ) si totul e ok!Problema e obiectul rezultat ! Aici daca se poate mai multe comentarii!un asemenea produs se vinde destul de scump (100 euro).ce complicatii ar putea sa apara legat de firmele care deja produc si comercializeaza acest produs ? ce s-ar intimpla daca el e postat free ?multumesc inca odata!

Link spre comentariu

stimate domn...legea copy-right ului se aplica nu numai la produsele soft , ci si la unele produse finite ...daca o firma oarecare a scos un produs original ....sa zicem x... si ea considera necesar sa-si inregistreze produsul x ca fiind marca inregistrata internationala ... apai , se duce firma respectiva la organismul aferent din tara respectiva----un fel de echivalent al lui OSIM--- plateste o taxa zdravana anuala , devenind astfel MARCA INREGISTRATA INTERNATIONALA ...bineinteles ca , incepind din acel moment , ABSOLUT NIMENI de pe fata pamintului nu mai are voie sa faca un produs y identic sau cu caracteristici identice ale marcii inregistrate x ...nici dupa aceeasi reteta , nici dupa aceeasi schema , nici cu numele schimbat , nicicum.....evident , DOAR CU ACORDUL SCRIS AL FIRMEI DETINATOARE A MARCII INREGISTRATE...acest acord se obtine doar daca se cumpara , in conditii bine definite din punct de vedere juridic drepturile de autor si/sau licenta de la firma care detine marca inregistrata ...de catre firma interesata ...evident...acum , sa revenim la oile noastre...daca firma care a inventat acest aparat de diagnoza la care va referiti dvs si-a protejat prin inregistrare ca marca inregistrata internationala produsul....atunci sa fiti convins ca firmele care fac acest produs legal , au un agreement cu firma detinatoare a patentului... iar firmele care fac produsul ilegal , evident...nu au acord cu nimeni si fac produsul pe barba lor...ei isi vind produsul si isi vad de treaba lor...toata afacerea merge pina se sesizeaza cineva din forurile competente ...dupa aia...stiti melodia ....VINE POLITIA...SI IMI IA TOATA MARFA...!!! :rade: iar baietii intra la comercializare de produse contrafacute ...cum ar veni , par egzamplu , ia incercati dvs sa imbuteliati acasa la dvs si sa vindeti coca-cola contrafacut...chiar daca il faceti dupa exact aceeasi reteta ....apai...va salta politia de nu va vedeti...!asa ca....mai bine nu imbuteliati nimik...toata faza de mai sus ---cu diagnoza --- depinde de CINE , UNDE , CIND SI CUM se sesizeaza ... :da pe de alta parte , daca firma care a inventat acest aparat de diagnoza nu si-a inregistrat produsul sau schema ca marca inregistrata internationala ---desi , personal , nu prea cred ca sint atit de fraieri --- atunci , s-ar parea ca oricine poate face aparatul pe banda rulanta , fara implicatii legale ... si il poate si vinde , desigur...

Link spre comentariu
Vizitator pmar_kpj

OK.

 

poate nu am enuntat bine problema:

 

Nu vorbeam de un tester de diagnoza ci dupa cum scrie in titlu -Simulator de ECU utilizind protocolul KWP2000 (ISO14230).

Acest protocol este disponibil pe www.iso.org in 4 brosuri la aproximativ 400 CHF.

 

Deci daca eu am cumparat documentatia protocolului de ce sa nu pot implementa o aplicatie care totusi difera de cele de pe piata?

 

Ceea ce am realizat (intr-o prima varianta) nu seamana nici ca schema electronica si nici nu are aceleasi caracteristici.

(cele de pe piata sunt realizate cu microcontrolere Atmel cel facut de mine e cu Microchip).

 

Deci nu se pune problema sa fie o copie sau o clona sau piraterie !!!

 

Dupa cum am observat ati venit doar cu afirmatii de parca ce am facut e ceva furat !

Dar ce am realizat si hard si soft pot spune ca e ca urmare a unei perioade lungi de studiu (cind imi mai aduceam aminte mai citeam cite ceva).

 

Si o alta chestie : am ajuns sa fac acesta chestie pt. ca am cumparat una originala care a mers o singura data si apoi nu a mai raspuns la comenzi . am factura la acest produs. Am scris si la firma distribuitoare si cea producatoare (care se lauda ca are implementate nu stiu cite standarde de calitate ) si nu am primit decit niste raspunsuri ambiguii! Deci eu am ramas cu o gaura in buzunar care mi-ai fi acoperit 30% din banii pt protocol si compilator !

 

Deci... cred ca mai bine daca se poate niste informatii despre : cum poate fi inregistrat un produs la OSIM ( ce documente sunt necesare, cam cit costa , cit dureaza...) .

 

Multam.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu iti mai pune atatea probleme.In Romania procentul de soft utilizat fara licenta este mare (din pacate), chiar si in tari vestice este in jur de 40%. Nimeni nu te poate acuza ca iti practici profesia, ca ai talent, ca descoperi, creezi, ca muncesti. Iar daca o face, este usor sa te aperi, in instante romanesti si internationale. Asa, toti am furat de la Pitagora, de la toti oamenii de stiinta, savantii, si profesorii nostri, nu? Absurd.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator zoomoptic

osim nu e o idee. tata a obtinut un brevet pentru testarea electronica a functionarii rachetelor deabia dupa 12 ani. deci osim e.. decat asa.. pana au aprobat astia de la osim rusii au facut aceeasi chestie si au dat-o si americanilor.. adica nu se merita. parerea mea e sa nu va mai faceti atatea griji in legatura cu legile. dar intr-adevar, dupa ce ati inregistrat sisemele la osim nimeni nu le va mai putea copia si utiliza in scopuri comerciale. asa romanii vor copia tot si vor folosi si vor scoate bani din munca altuia lucru care nu e corect.respect. buna ziua

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator cosminhyper

FOARTE TARE!!! Bravo chestia asta. Ma bucur ca cineva a reusit asa ceva .Sincer as dori programul sursa,documentatie,ca si mie imi plac microcontrolere MICROCHIP.Astept un raspuns. Continua proiectul si actualizarea aici pe forum .Mersi.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Nu trebuie desconsiderat faptul ca de obicei (ca regula!), comportarea autoritatilor romane este exagerata, nedreapta, abuziva si reminiscent_totalitara. Dar exista deja reglementari legale clare in sensul ca daca "opinia" autoritatilor romane se incontreaza cu cea europeana, atunci cea europeana este prioritara si definitiva!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări