Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TAURUS Transceiver

yo9hrb

Postări Recomandate

• Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

29

• Yo4You

22

• SirRoger

22

• Marele Savant

14

Top autori în acest subiect

Salut baieti, Vad ca e o adevarata isterie cu acest transceiver "Tauras". Toata lumea s-a apucat sa-l construiasca de zici ca toate DX-urile numai cu el s-au facut de cand e lumea. Dar l-a construit cineva din YO sa zica macar ce stie sa faca si ce performante are? Sau numai unul a aruncat o piatra in balta si acuma toti se minuneaza ce-o fi acolo de face bulbuci. Are cineva vreun trcv din asta sa-l arate aici si sa expuna performantele sale? Uite, "Forty", "A412", "Bitx" si altele facute care merg frumos si au performante bune, si nu da nimeni buluc pe ele sa le reproduca. Ce-o fi avand asta de a inebunit lumea de tot? Ma intreb si eu asa... Lamuriti-ma va rog si pe mine. Toate bune, Ovidiu.

Link spre comentariu

Pai, de exemplu eu, A412 si BitX le-am facut, merg frumos. Asa ca tre' sa construiesc si altceva. Si mi s-a pus pata pe Taurus. Mai ales ca nu prea l-a construit multa lume pe aici.

Link spre comentariu
Vizitator yo9hnh

Pai, de exemplu eu, A412 si BitX le-am facut, merg frumos. Asa ca tre' sa construiesc si altceva. Si mi s-a pus pata pe Taurus. Mai ales ca nu prea l-a construit multa lume pe aici.

Am si eu un Bitx in constructie,numai ca vreau sa ii pun vfo cu ad9850 si cand am vazut cat costa(90 de lei)am zis ca mai asteapta.Vfo-ul va fi constructie proprie,ad9850 va fi comandat de un pic16f876,afisarea frecventei pe un lcd.Cand il voi termina(daca voi apuca sa il termin)voi posta detalii ca nu e frumos sa pastrez numai pentru mine :)
Link spre comentariu

A412 e o scula serioasa pentru vremea cand a fost proiectat si chiar face fata si in traficul actual.Referitor la Forty si BITX, ambele sunt inferioare lui A412 - Forty pentru solutia cu SA612 in pozitiade prim mixer iar BITX in ciuda folosirii ARF are un singur tranzistor in lantul de FI si nici macar un singur circuit acordat inaintea detectorului de produs. BITX, cu exceptia posibilitatii de a receptiona SSB neinterferat, este chiar mai prost decat un bunreceptor sincrodina, in opinia mea, si in plus este lipsit de AGC. Nici Taurus nu este mai breaz, nune putem astepta la rezultate fantastice de la primul mixer din MC3362, dar are AGC derivat din AFaplicat ARF. Media frecventa de la A412 este net superioara solutiilor prezentate de oricare alt RTXdin cele de mai sus. Nu vreau sa fiu patriot cu orice chip, asta este realitatea.Consideratii de genul "eu am facut, merge si am lucrat nu stiu ce statie" nu isi au rostul. Nu maderanjeaza cand cineva spune ca a lucrat cu astfel de scule, dar e aberant sa le atribuim calitatipe care aceste aparate simple nu le pot avea. Cati din cei care aveti BITX in 20m puteti spune careceptionati in miezul zilei o statie din W care vine cu S3 receptionata de un FT de generatie veche?

Link spre comentariu

Eu pot spune ca receptionez ziua in amiaza mare statii si din america, ideea este sa fie totusi cata propagare.

Ca venii vorba chiar cu o simpla sincordina se poate receptiona statii DX, nu conteaza ce scula ai cat depinde de antena si propagare.

Inca ceva BITX nu este inferior unei sincrodine insa fata de A412 are calitati mai slabe.

Ca venii vorba, nici taurus nici bitx nici a412 nu au ALC, pe mine nu ma incanta atat de mult AGC-ul, in schimb mi-ar place ca si pe lantul de emisie semnalul sa fie constant pe toate etajele. (sa nu uitam se poate rezolva cu un compresor dar nu asta e ideea)

Taurus are AGC derivat din audio aplicat pe ARF de la intrare si sa nu uitam de AGC intern a lui MC3362.

Mai sus citisem de unde cumparam MC3362?

Eu am cumparat de la "a d e l e c t r o c o m" la pret de 7 lei parca, integratul este original motorola la prima vedere asa pare, nu l-am masurat cu sublerul sa vad cat este capsula de lunga lata etc. :nebun:

In ciuda simplitatii sale BITX-20 a fost contruit in diverse variante (merge pe toate benziile eu l-am facut multiband), la fel si taurus totul este din filtre si oscilator.

Si ca sa nu mai laudam noi atat de mult A412, taurus si bitx va prezint o schema care ar da performante bune si la emisie si receptie. http://www.saunalahti.fi/~hohtola/ham/80_TRCVR-1988/

Link spre comentariu

Salut baieti, O-i fi eu mai greu de cap de nu inteleg, dar tot nu am primit raspuns la intrebarea mea:L-A FACUT CINEVA PANA ACUMA SI NI-L POATE PREZENTA SI NOUA, SA VEDEM REALIZAREA?Vreau sa zic in afara autorului, cineva de aici sau din YO. Puneti pe masa, aratati domnilor si expuneti sa vedem si noi ce si cum. Totul se rezuma la vorbe si nimic real. De aceea nu inteleg isteria asta. Pana la urma sigur o sa va treaca, sau ma molipsiti si pe mine si-l fac si eu sa ma conving ce e cu jucaria asta minune. Pe de alta parte, ca tot se fac comparatii intre transceivere H-M, din cunostinta de cauza, vreau sa va zic ca A412 le da clasa la celelalte enumerate mai sus: Bitx, Forty. Si are si AGC! Inca se tine bine batranul printre astia micii. Daca la vremea aceea erau circuite integrate pe scara larga si microprocesoare, cum sunt azi, la preturi derizorii, va spun eu ca multi radioamatori din YO nu dadeau un sac de bani pe scule industriale, cum dau azi, si se lauda cu ele in trafic. Toate bune va doresc, 73! de YO6PIR.

Link spre comentariu

...L-A FACUT CINEVA PANA ACUMA SI NI-L POATE PREZENTA SI NOUA, SA VEDEM REALIZAREA?....

Inca nu, urmeaza :da In fond, cineva trebuie sa fie primul la fabricarea Taurus-ului in YO, nu?Si nu fac Taurus pentru ca-s nemultumit de A412. Ci pentru ca se poate construi.
Link spre comentariu

Eu pot spune ca receptionez ziua in amiaza mare statii si din america, ideea este sa fie totusi cata propagare.

Ca venii vorba chiar cu o simpla sincordina se poate receptiona statii DX, nu conteaza ce scula ai cat depinde de antena si propagare.

[...]

Si ca sa nu mai laudam noi atat de mult A412, taurus si bitx va prezint o schema care ar da performante bune si la emisie si receptie. http://www.saunalahti.fi/~hohtola/ham/80_TRCVR-1988/

Ideea este sa poti receptiona si in conditii grele de propagare. Cand este propagare si Gigel de la

Casa Pionerilor poate face receptie. Aparatele sus-pomenite sunt funny, insa doar atat. Un receptor

se testeaza in conditii de trafic intens (IARU, CQ WW, WPX, CQ-MIR) si nu poti afirma ca "aude" tot

ce "aude" un FT-1000. Cei care detineti pe masa si o scula industriala (sau un batran A412) fiti cinstiti

si recunoasteti ca nu veti folosi in conditii grele de trafic o asemenea jucarie.

In privinta RTX-ului din link eu chiar nu vad vreo diferenta intre 80_TRCVR-1988 si BITX. E acelasi

lucru. Sau alta Marie cu alta palarie.

Intr-un fel lucrurile sunt de inteles, si eu am fost pe vremea TV-DX partizanul antenei minune si mi-am

inchipuit ca se pot obtine rezultate exceptionale cu montaje simple. Timpul trece si ne dam seama ca

fizica si radiocomunicatiile au legi si reguli ce nu pot fi incalcate oricat am dori. Solutia sta fie intr-o

scula industriala fie intr-o constructie HM gen CDG2000. Ma intreb de ce nimeni nu incearca sa

reproduca K2. Schema este stufoasa, de acord, dar daca este studiata si se pastreaza esentialul

iese un receptor care surclaseaza de la distanta orice BITX-uri. Aici sunt de acord cu @simnakovi.

Chiar nu este logic sa construiesti doar pentru ca schema este simpla si ai piesele in sertare.

Apropos, mie imi place mai mult modulatia batranului RTP fata de un handy Yaesu.

Nu neg ca se poate face trafic frumos si cu aceste aparate simple. Ceea ce ne da satisfactii este

utilizarea unui aparat construit cu mana noastra. Iar multi dintre noi avem o cu totul alta profesie

decat electronica sau telecomunicatiile. Si satisfactiile sunt si mai mari in acest caz.

Link spre comentariu

Salut, vin eu cu raspuns K2 nu este un transceiver stufos este usor de construit, softul de scris in microcontroler este pe bani si nu il dispunem probabil asta e problema.

Totusi sa revenim cu picioarele pe pamant am auzit cum suna si a412 de la un radioamator din districtul 7, mentionez ca frecventa era decalata cu mult peste 200Hz, eu unul is nemultumit daca is decalat si cu 10Hz de frecventa.

Si totusi poate ca mai is impatimiti ce au bani de FT2000dx FT1000M etc scule serioase, ideea este sa faci ceva cu mana ta care sa te poti face auzit (pentru mine asta inseamna radioamatorism).

Ba mai mult in ziua de astazi se cumpara si antena gata facuta, daca s-ar putea sa avem si un operator ar fi OK.

Cu o lamurire acel transceiver prezentat o fi cu alta palarie insa toate etajele de RF is cu mosfeti dual gate gen BF981.

Mixer in inel SBL1 industrial.

Modulatorul complet diferit de cel al bitx-ului.

Are ALC si AGC.

Toate astea indeplinesc standardul minim pentru un transceiver cat de cat decent.

Vezi batranul A412 are ALC pe lantul de emisie?

Bun sa revenim, in legatura cu CDG2000 poate unii au anumite conditii de laborator; pot realiza astfel de scule, crezi ca eu nu as vrea sa fac ceva mai bun, mai performant?

Daca as avea cu ce as construii un HPSDR http://openhpsdr.org/ ,insa nu am conditiile necesare plus nu sunt finante.

Visul si speranta moare ultima!

73 de yo2mho.

Link spre comentariu

Pentru ce-ti trebuie ALC la un QRP de 2-3W ? Ai o dinamica a vocii iesita din comun pentru aavea nevoie de ALC ? Ma indoiesc ca poti tipa atat de tare in microfon incat sa scoti un QRPdin regimul de functionare liniar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări