Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparate sudura

Vizitator COSTELUS

Postări Recomandate

Vizitator COSTELUS

va salut pe toti! am si eu o problema cu un aparat de sudura luat de la METRO respectiv AWELKO no stop 3.25 Are cineva o schema sau mai bine zis stie unde as putea sa-l repar?Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gauss

3

• Dr.L

2

• cipriyan123

2

• misuraelectronic

2

Top autori în acest subiect

pai nu scrie in certificatul de garantie?p.s. astea cand se strica nu prea mai ai ce repara la ele....atat igbt-urile cat si diodele de pe iesire sunt SMD-uri,lipite pe un cablaj special(substrat de aluminiu),care este apoi fixat pe radiator.....daca ti-l repara in garantie,iti va schimba toata placa....

Link spre comentariu

domnu cipriyan123...nu mai derutati oamenii degeaba daca nu cunoasteti cum stau problemele...1-- bineinteles ca se pot repara , ca doar nu sint facute de extraterestri ....conteaza sa se gaseasca un bun depanator si piesele aferente stricate...2-- gasim si igbt-uri si diode , nu este nici un fel de problema...eventual echivalenti cu parametri superiori originalului...eu am rezolvat multe aparate de sudura astfel...!3-- nu e nici un cablaj special :nebun: evident este un cablaj obisnuit cu folie de cupru , peste care este aplicat stratul de solder mask verde...iar dupa procesul de lipire care se face in baie de cositor ,evident.....se mai aplica un strat de lac protector la final ...---faza cu lacul se face numai la sculele adevarate , desigur --- :da pai dvs credeti ca , la cit de putin costa panaramele astea de aparate care se vind in mall-urile noastre , sta cineva sa bage in ele componente de mega super calitate...?pai daca ar fi asa , pretul de vinzare al unui astfel de produs s-ar duce mult in sus si nu s-ar mai vinde , desigur...nu e nici un aluminiu acolo , stati linistit... sincer , nici nu cred ca exista asa ceva ...este traseu de cupru bagat in baia de cositorire...poate nu stiti , dar conductivitatea electrica , dar si cea termica , ale cuprului sint mai mari decit ale aluminiului....asa ca , UN CABLAJ SPECIAL CU SUBSTRAT DE ALUMINIU ... :ciuda: n-avem in menu ....nici dimineata , nici la prinz , nici seara...cit despre garantie....intr-adevar , e recomandat sa mearga cu el acolo unde scrie pe certificatul de garantie...problema este ca ii vor pune bete in roate...i se va spune ca acest produs nu este facut decit pentru uzul amatoricesc , in regim de maxim n minute acolo....nicidecum profesional ....si , bineinteles ca ii vor spune ca nu l-a folosit conform instructiunilor de folosire....si de aia s-au si ars igbt-urile si rezistoarele alea smd...! mai mult ca sigur ii vor scoate omului aparatul din garantie pentru manipulare defectuoasa si ii vor spune ca i-l pot repara , dar numai contracost...

Link spre comentariu

hmmm....se pare ca nu prea stiti despre ce vorbiti p-aici...asta din cauza ca nu ati desfacut niciodata o panarama de awelco(si sigur,nici de altele....)cablajul pe care se afla piesele -adica igbt-uri + diode iesire este ceva mai special,traseele conductoare fiind depuse pe o placa de aluminiu de 2-3 mm grosime, este unsa cu pasta siliconica si fixata pe un radiator.....d-l COSTELUS poate desface acest aparat si ar putea confirma cele spuse de mine.....si se pare ca nu eu as fi cel ce deruteaza oamenii cu chestii habarniste......daca nu stii...simplu...nu te baga...ar fi mai bine sa-ti vezi de ale tale (adica bagatul pieselor pe gat unor forumisti nevinovati,la niste preturi nesimtite...)o zi buna....

Link spre comentariu

Domnule misuraelectronic, confirm cele spuse de ciprian, cred ca dumneavoastra nu prea ati desfacut aparate de sudura.Ia cititi putin si pe aici, un aparat de sudura la un pret extrem de mic si are acest tip de cablaj. Pretul este de 420ron, dupa cum spune autorul. Si va mai pot aduce exemple, se pare ca inca nu ati auzit de tehnologia termoline.viewtopic.php?f=41&t=38655Bogdan

Link spre comentariu

Invertoarele Awelco sint niste produse cel mult pentru uz hobby,ideea de a-l folosi pe cel in speta pentru sudura cu electrod de diametru 3.25 mm este o gluma...chiar in cazul unei reparatii cu substituire de placa electronica va duce la acelasi rezultat! -defectarea severa - IGBT plus alte componente! Ideea de a inlocui anumite elemente cu altele mai performante nu rezolva problema...ar trebui marita sectiunea miezului de ferita,numarul de condensatori electrolitici de filtraj, dimensiunea radiatoarelor pe care sint amplasate semiconductoarele de putere, racire adecvata! ...se ajunge la solutiile aplicate de firme cu traditie,ale caror produse nu se vind la supermarket! Probabil si folosirea s-a facut in conditii oarecum vitrege -temperatura exterioara ridicata, prelungitor lung si subdimensionat...cabluri de sudura cu cleste portelectrod si clema de masa improprii...asa "crapa" cu seninatate si cele mult mai performante...apoi ar mai trebui luate in calcul calitatea electrozilor, si , de ce nu...performanta sudorului! Ca solutie...aparat profesional folosit corect!

Link spre comentariu

@domnu cipriyan123 si @djlove...recunosc ca nu am desfacut niciun awelco....eu am desfacut numai aparate de calitate , in special cele rosii italiene , care costa cam 500 de euro ...asta nu m-a impiedicat sa studiez virtual macar alte tipuri...pentru exemplificare , aveti un post publicat de userul nickrvl in data de 01/ 03 / 2009, unde este prezentata poza acestui awelco no stop 3,25...hai sa presupunem ca este cum ziceti dvs si ca suportul este din aluminiu , peste care este depus stratul conductor...nu am de ce sa va contrazic , pentru ca sinteti 2 deja... :rade: asta presupune in mod automat ca toate piesele folosite pe aceasta suprafata trebuie sa fie musai smd ...obligatoriu...din punctul meu de vedere , aceasta placa de suport de aluminiu nu poate fi numita cablaj sau pcb , daca vreti....el este mai degraba un radiator in miniatura...eu sint adeptul cablajelor de moda veche , unde exista citeva piesulici acolo lipite pe cealalta fata a traseelor...pina una alta , daca pentru tehnologia termoline trebuie sa imi fac mea culpa pentru ca nu am auzit de ea...sa stiti ca la acelea rosii italiene tot clasic se lucreaza...oricum , domnul gauss vine si confirma ceea ce am spus eu mai sus...recte , PUTINI BANI DAI , PUTIN FACE...o imbunatatire spectaculoasa a acestor jucarioare awelco astfel incit sa devina lucruri profesionale se face schimbind radical lista de piese...asta ducind , evident la preturi de cost unitare finale ale produsului de peste 1000 de ron...

Link spre comentariu

Apropo de "cablajul" invocat in citeva posturi de mai sus...am intilnit, e drept, destul de rar, solutia fixarii componentelor electronice pe un substrat diferit de cablajul aproape universal - sticlotextolitul binecunoscut . Este vorba despre un substrat ceramic , cel putin ca aspect, principalul component este o varietate de alumina cristalizata - oxid de aluminiu .Avantajul speculat este un coeficient de transfer termic mult mai bun ca la alte solutii de izolare electrica + transfer termic concomitent - mica plus vaselina siliconica sau pinza de fibra de sticla acoperita cu cauciuc siliconic termoconductiv. Plus comoditatea fixarii mecanice - vaselina siliconica pe spatele "cablajului" si o prindere nepretentioasa cu suruburi pe radiator, obtinindu-se o temperatura uniform distribuita a elementelor ce disipa multa caldura. Dezavantajul consta in dificultatea incercarii de a interveni pentru schimbarea unor componente...cine a incercat poate sa confirme! La fabricant se lipesc componentele cu ajutorul unor surse de infrarosu extrem de puternice, traseele constind in piste de grafit coloidal cu metalizari pentru terminale, apoi totul se acopera cu un lac extrem de rezistent la "agresiuni" exterioare, tehnologia se apropie de cea folosita la executia unor circuite hibride de putere, ce au fost in voga cu ceva timp in urma! Am intilnit acest tip de circuit la citeva invertoare produse de firmele ESSETI si CEA. Modulele de acest tip sint avantajoase pentru service "de firma", prin schimb rapid de subansamble! Dezavantaje - cost si disponibilitate!

Link spre comentariu
Vizitator COSTELUS

Imi pare rau ca am provocat atata cearta intre voi cu aparatul meu de sudura :jytuiyu.Problema e ca s-a defectat in stand-by deci nu in timp ce sudam cu el. Sa-l contrazic pe domnul din ploiesti, am schimbat la el atat clestele cat si cablurile de sudura iar de sudat sudez de vreo 30 de ani desi nu sunt sudor de meserie. Oricum, el era in garantie dar ma astept sa-mi puna bete-n roate de la firma la care l-am dat la reparat. Carcotasilor le spun ca am sudat cu el aluminiu ce-i drept nu in conditii deosebite dar a iesit frumos. Cat despre electrodul folosit, a fost de numai 2.5mm. Oricum as vrea sa ma intorc la un traf mai vechi la care sa-i fac o punte redresoare cu filtraj. Am 4 diode D408 N200T10 puse pe radiatoare. Si aici, as vrea sa ma ajute cineva cu sfaturi, eventual sa-mi lase un numar de telefon prin PM sau pe forum. Va multumesc inca odata...P.S.: Awelco m-a costat 900 Ron ?!?!?!?

Link spre comentariu

Imi pare rau ca am provocat atata cearta intre voi cu aparatul meu de sudura :jytuiyu.Problema e ca s-a defectat in stand-by deci nu in timp ce sudam cu el. Sa-l contrazic pe domnul din ploiesti, am schimbat la el atat clestele cat si cablurile de sudura iar de sudat sudez de vreo 30 de ani desi nu sunt sudor de meserie. Oricum, el era in garantie dar ma astept sa-mi puna bete-n roate de la firma la care l-am dat la reparat. Carcotasilor le spun ca am sudat cu el aluminiu ce-i drept nu in conditii deosebite dar a iesit frumos. Cat despre electrodul folosit, a fost de numai 2.5mm. Oricum as vrea sa ma intorc la un traf mai vechi la care sa-i fac o punte redresoare cu filtraj. Am 4 diode D408 N200T10 puse pe radiatoare. Si aici, as vrea sa ma ajute cineva cu sfaturi, eventual sa-mi lase un numar de telefon prin PM sau pe forum. Va multumesc inca odata...P.S.: Awelco m-a costat 900 Ron ?!?!?!?

Am folosit termenul "probabil" si am enumerat mai multe cauze posibile...dumneavoastra asigurati ca nu s-au indeplinit citeva din ele..n-a fost o acuzatie directa, am enumerat dintre cele mai frecvente cauze pe care le cred vinovate de defectarea aparatelor de sudura de tip inverter, verificate prin observatii de-a lungul anilor...Oricum. principala cauza este calitatea indoielnica a aparatului. CU stima si succes la repararea in garantie!
Link spre comentariu
Vizitator COSTELUS

multumesc mult si sa stiti ca nu m-am suparat, atita doar ca atunci cind l-am cumparat(ap de sudura) am avut mult mai multe asteptari de la el!Dar nici nu pot spune ca am fost in totalitate dezamagit Oricum daca mi-l repara am sa fac tot posibilul sa-l aduc in niste parametri acceptabili!BINENTELES NU EU,ci cu ajutorul oricui este dispus sa o faca....contracost!va salut!

Link spre comentariu

Nu va fie cu suparare, dar ca parere personala, investitia in a-l face "profesional" schimband cam tot ce e de putere in el , ar fi ultima solutie de luat in calcul dpdv al costului si riscurilor... :speriat ... Luati-l reparat pe garantie , vindeti-l la cineva care nu il foloseste in regim dur (e totusi o scula hobby! ), si apoi ori cumparati unul adecvat, ori improvizati-l pe cel clasic...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator adrianmiron

buna seara !! ma puteti ajuta si pe mine va rog? am nevoie de un numar de telefon sau o adresa ceva pentru a achizitiona o placa electronica pentru un invertor awelco mikro 164.multumesc .astept raspuns

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări