Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire ecoder

luciann

Postări Recomandate

Am discutat aseara cu cineva de pe forum, ideea e ca am un encoder care se cam balbaie, din ce am inteles ar trebui o integrata care sa filtreze semnalu, sa nu mai scoata siurea adadadddadaddaaadada, si sa scoata frumos intr-o parte AAA si in alta DDD, imi puteti spune un model ? eu din ce am discutat cu alte persoane asa ceva mi sa recomandat http://media.digikey.com/photos/Linx%20 ... 0-SSOP.jpg acu sa ziceti si voi, si cu mici indicatii daca se poate, sunt si eu incepator, daca nu probabil voi merge pe alta cale, dar incerc totusi, multumesc anticipat :)

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

5

• luciann

5

• Mikrosha

2

Top autori în acest subiect

Am discutat cu Roki pe treaba asta si:

Despre decodorul in cuadratura s-a mai discutat. Problema e ca el conecteaza direct un potentiometru endless, care ca orice comutator, are nevoie de un circuit de debounce. Treaba devine si mai sensibila, deoarece se conecteaza la intrarea D a unui latch, care comuta chiar si cu la impuls de 6ns!! Deci un circuit clasic de debounce n-ar da roade aici.

Am facut schema unui circuit de debounce cat de bine am putut, dar nu am testat-o. Ce credeti, ar merge asa? Stiti vreo metoda mai buna, in afara de microcontroller?

Posted Image

Link spre comentariu

Nu poti face interfata decat cu microcontroler . Pentru asta au fost gandite ! Avand in vedere ca un attiny2313 costa 3lei si poti suplimentar sa faci si multe altele cu microcontrolerul chiar nu va inteleg !(?????)

Link spre comentariu

Poi aici e buba, eu nu am cu ce sa il programez, si nici nu stiu unde as putea sa fac acest lucru :(

Atunci nu poti folosi encoderul !Encoderul nu se balbaie : el asa este construit/proiectat sa scoata cod gray pe iesire pentru a fi folosite numai cu circuite specializate .Folosesti switchuri simple in circuitele tale pentru ca astea nu au nevoie de logica .
Link spre comentariu

Stiu, la ce am facut pana acum, asa am folosit, dar! atunci da-mi tu un sfat :)Am nevoie de ceva rotativ, cum ar fi encoderul, pentru a simula gradulatorul de viteza al locomotivei, adica:-in stanga el sa imi dea o comanda spre A(pe tastatura)-in dreapta el sa imi dea o comanda spre D(pe tastaturaAm nevoie atunci de ceva care sa inlocuiasca encoderul, in rest ma descurc, initial m-am gandit cumva cu un potentiometru, la valoare crescuta impulsuri intr-o directie, la scazuta pe alta, sar putea oare?Daca nu astept oricare alte solutii :)

Link spre comentariu

Stiu, la ce am facut pana acum, asa am folosit, dar! atunci da-mi tu un sfat :)Am nevoie de ceva rotativ, cum ar fi encoderul, pentru a simula gradulatorul de viteza al locomotivei, adica:-in stanga el sa imi dea o comanda spre A(pe tastatura)-in dreapta el sa imi dea o comanda spre D(pe tastaturaAm nevoie atunci de ceva care sa inlocuiasca encoderul, in rest ma descurc, initial m-am gandit cumva cu un potentiometru, la valoare crescuta impulsuri intr-o directie, la scazuta pe alta, sar putea oare?Daca nu astept oricare alte solutii :)

Pai atunci cauta la vechile videouri sau cd playere butoane rotative care inauntru au un mecanism cu switchuri !Poti folosi si un 555 cu potentiometru care sa regleze frecventa si 2 monostabile in montaj " lupa de timp " plus logica necesara (activeaza o iesire cand impulsurile sunt peste o frecventa si alta iesire cand sant sub frecventa de prag) .
Link spre comentariu

Imi poti da o schema mai concreta? Momentan astept dupa CD4013 sa testez un circuit, poate merge asa, daca nu, sunt binevenite si alte solutii, si la ce mi-ai zis tu ar ajuta mult o schema :)

Link spre comentariu

Chiar, domnu' Danzup, ce-i aia lupa de timp? Aveti o schema?? Sau macar principiul de functionare?

Domnu Mikrosha era intre ghilimele !Dar am explicat mai jos : cand frecventa impulsurilor este mai mare de exemplu decat 1Khz sa ai 0 logic pe iesire iar cand frecventa este sub 1 Khz sa ai 0 logic pe iesire .Astfel ca circuitul cu 555 care are un potentiometru cu care reglezi frecventa sa aiba cu potentiometrul la mijloc fix 1Khz .Apoi tot cu porti logice/numaratoare sa faci restul , astfel incat sa obtina un control asa cum vrea stimabilul de a intrebat .(stand sa ma gandesc acum , cred ca se poate si mai simplu...)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări