George(sb) Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 mi-a venit zilele trecute un amplificator de chitara la reparat, defectul era un zgomot de fond foarte puternic, dar scula functiona. Ma apuc il desfac, primul gand ii desfac partea de procesare si las doar etajul final ca sa vad unde ma apuc de cercetari, ii dau drumu, acelasi fasait foarte puternic, vad un tl082, ii masor alimentarea, totul e ok, zic totusi sa il schimb, pun ce gasesc prin casa, si zgomotul dispare, foarte fericit, m-am scapat repede de problema, imi vine mie totusi sa mai montez tl082 defect ca sa mai masor eu ceva tensiuni sa fiu sigur ca ii dau la om amplificatorul stabil si nu are probleme, ii dau drumu, acelasi fasait foarte puternic, ii pun mana pe intrare ca sa vad daca am zgomot de fond, mi se pare mie ca nu se aude nimic, si umezesc degetul si il pun din nou pe intrare, la care un fluierat foarte puternic si fasaitul dispare, dar amplificatorul, in continuare functioneaza, descarc condensatorii ii dau drumu scula merge brici, il las pana dimineata, ii dau drumu, scula perfect functionala, ce sa fi avut acel operational? Link spre comentariu
remus68 Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 S-ar putea sa fi fost undeva intrerupta bucla de reactie negativa. Sa nu fie cumva intrerupt contactul cu terminalul la una din rezistentele din bucla si cind s-a miscat a facut contact sau un traseu de cablaj care are o mica fisura. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Oricum eu n-as lasa operationalul ala in continuare daca nu e sigur ca alta era cauza , sunt defecte ciudate pe care le pot face semiconductorii . Link spre comentariu
danzup Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 S-ar putea sa fi fost undeva intrerupta bucla de reactie negativa. Sa nu fie cumva intrerupt contactul cu terminalul la una din rezistentele din bucla si cind s-a miscat a facut contact sau un traseu de cablaj care are o mica fisura.Exact la asta m-am gandit si eu ! Link spre comentariu
paul14 Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Si s-a umplut fisura cu umezeala... Link spre comentariu
George(sb) Postat August 1, 2009 Autor Partajează Postat August 1, 2009 nu m-ati inteles, am scos tl082 si am pus ne5532 si a functionat perfect, dupa care am pus la loc tl082 si fasaitul a revenit, am pus degetul umezit pe intrare, si a tras un fluierat foarte puternic, a intrat protectia, am stins amplificatorul si l-am aprins din nou si fasaitul nu mai era, am crezut ca am stricat ceva, dar se pare ca de la socul acela si-a revenit, de o zi si jumatate merge cu tl082 cel care a fost defect fara nici ce-a mai mica problema, doar peste noapte l-am stins Link spre comentariu
remus68 Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 Defect intern in opamp-ul 082, pe undeva prin conexiunile dintre intrarea inversoare si iesire . Fluieratura inseamna o amplificare exagerata, deci lipsa reactiei negative (mai mult, poate chiar aparitia unei reactii pozitive = intrarea in oscilatie). Si mai e o chestiune care pare minora, dar... TL082 e realizat in tehnologie bifet, iar NE5532 bipolar. Incearca sa faci inlocuirea cu TL072, care desi e mai zgomotos (decit NE5532, dar mai silentios ca TL082) e tot cu fet-uri pe intrare. Vezi daca mai are acelasi simptom. Link spre comentariu
George(sb) Postat August 2, 2009 Autor Partajează Postat August 2, 2009 aia stiam si eu, dar ideea e ca dupa ce i-am pus degetul umed pe intrare si-a revenit, deci sa reparat integratul, si sigur defectul era din integrat, merge de 3 zile de bubuie, asta ma uimeste, fluieratul a aparut doar cand am pus eu degetul umed pe intrare, nu e logic ce se intampla aici, asta ma surprinde si pe mine, un integrat o data dus e bun dus, dar se pare ca exista si exceptii Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum