Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generare semnal

NumLock

Postări Recomandate

Salut!

Sper ca ce v? voi întreba s? nu vi se par? absurd :hdgfhgdf

Posted Image

Cum ar trebui s? o modific astfel încât undeva la ie?ire s? genereze un singur semnal care s? indice starea fiec?ruia din ledurile 1,2,3 de fiecare dat? când ledul 4 este stins?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• NumLock

8

• bogdan_

3

• yo9hrb

2

• miron1947

2

Top autori în acest subiect

Nu-s eu mare electronist, dar inteleg ca e vorba de un bistabil. Cand nu lumineaza ledul 4, ar trebui sa fie alimentat grupul de 3 leduri si 3 fototranzistoare. Esti sigur ca, in schema aia, daca luminezi fototranzistorul, se va aprinde ledul? Eu n-am incercat niciodata sa aprind un led direct cu FT, de aia te intreb. Daca totusi, se poate, ar trebui sa culegi cate un semnal de pe o rezistenta inseriata cu ledurile si... mai departe... imaginatia. Existau odata niste circuite integrate logice care faceau conversia din binar in zecimal. Dar, pentru asta, trebuie sa ai pe rezistenta aferenta ledului care lumineaza o tensiune suficient de mare astfel incat TTL-ul sa o "vada" drept "1" logic. Undeva spre 5V.Acum, o alta intrebare: care este utilitatea practica a acestui montaj? Mor de curiozitate.

Link spre comentariu

Vreau s? realizez o giruet? electronic? :nebunrau: . Defapt eu nu am nevoie de ledurile ci doar de fototranzistori. E cam greu proiectul (pentru mine) deoarece trebuie întâi s? înv?? cum s? fac numite lucruri. Cel mai important pân? acum este generarea unui astfel de semnal, pentru c? vreau s? trimit periodic prin unde radio (la o distan?? mic? - girueta va fi afar?, pe cas? sau pe un stâlp, iar circuitul de recep?ie în cas?) starea celor 3 fotoelemente (m? va interesa care sunt luminate).

Dup? ce semnalul ar fi receptionat, ar trebui demodulat ?i dup? ce va trece printr-un PIC (PIC16F84A cred c? e bun), va comanda aprinderea unor leduri ce indic? direc?ia vântului (8 leduri, câte unul pentru fiecare direc?ie). Destul de complicat...dar deocamdat? m? intereseaz? doar prima parte :)

Link spre comentariu

Mda.... deci nu mere ce am propus eu, ca chestia aia stie doar nivel 0-1 (sau lumina... intineric). Trebuie ceva care poa' sa dea si o valoare analogica. Deja sunt depasit. Oricum, nu-ti trebuie ledurile alea (1,2,3). In locul lor pui niste rezistente si masori caderea de tensiune pe ele.

Link spre comentariu

M? mai gândesc, mai caut... dac? pe tine de dep??e?te, pe mine nici nu mai zic, c? sunt încep?tor. De aceea am ?i întrebat :d Totu?i nu vreau totul de-a gata.

Link spre comentariu

cu un microcontroller s-ar putea realiza foarte simplu. numai ca, mai trebuie sa pui si un semnal de sincronizare, altfel nu ai cum sa faci diferenta prea bine intre primul si ultimul semnal. daca tot pui microcontroller la emisie, poti pune si la receptie. Intrebarea este, ce vrei sa folosesti pentru transmitere radio? Poti transmite semnal analogic sau digital? Banuiesc ca digital?

Link spre comentariu

Salut bogdan. M? gândisem s? modulez semnalul ori telegrafic, ori în frecven?? (e corect spus "s? modulez telegrafic" :nas: ?)

Am g?sit ?i o imagine (semnalul digital din imagine, opus semnalului meu, este modulat în frecven??)

Posted Image

Link spre comentariu

inteleg ca vrei sa construiesti si emitatorul si receptorul? Stii, exista module de emisie receptie destul de ieftine, ok pentru ce vrei tu. Daca vrei sa scapi de o grija, cumpara-le.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare,

Eu am tot c?utat informa?ii despre cum a? putea face ceea ce mi-am propus. A?a am aflat despre PWM, modulare FSK, modulare ASK ?i am înv??at cum s? creez un semnal sinusoidal folosind un microcontroler PIC ?i o scara de rezistori.

Prima dat? am încercat s? generez un semnal FSK. Am f?cut totul în ISIS dar nu a ie?it a?a cum vroiam (defapt nu prea ?tiu cum trebuia s? îmi ias?) ?i nici nu ?tiam cum s? trimit semnalul prin radio.

Acum am aflat de tonuri DTMF ?i de circuitele integrate MT8880 (transmitator tonuri DTMF) ?i MT8870(receptor). Deci, în func?ie de cum sunt lumina?i nenoroci?ii ?ia de fototranzistori (pe care nu i-am cumprat, a?a cum nu am cump?rat înc? nici o pies? :sparge: ) salvez un num?r în PIC ?i îl trimit mai departe la MT8880,adic? îl 'telefonez'. ?i în func?ie de acel num?r ar trebui s? ob?in un ton audio, pe care îl trimit prin radio. La recep?ie nu ar fi chiar a?a de greu, nu a? avea nevoie decât de MT8870 ?i un CDB442 + alte componente pasive . Totul m-ar costa în jur de 70 ron :nebunrau: ?i nici nu ?iu dac? o s? func?ioneze.

Domnul Trifan Teo (pe forum kuky) mi-a trimis ni?te pagini scanate dintr-o revist? tehnium cu o telecomand? pe 3 canale cu circuite CDB pe care sincer nu am în?eles-o pentru c? sunt mai greu de cap :bataie ?i mi-a fost ru?ine s? îl mai întreb.

M? complic degeaba ?i înebunesc când v?d a?a ceva . ??tia cum naiba trimit atâtea date?

Un circuit provizoriu (MT8880 + PIC16F84).

V? rog dac? ave?i cuno?tin?e pe care vre?i s? le împ?rt??i?i da?i-mi ?i mie o idee despre cum ar trebui s? fac girueta asta. Sau dac? g?si?i printr-un telefon un circuit MT8880 s? mi-l vinde?i la un pre? mai mic de 30 ron :jytuiyu.

P.S: Dac? nu m? pute?i ajuta, v? rog s? nu râde?i.

Link spre comentariu

Daca vrei sa faci o girueta care sa stea afara si semnalul sa fie trimis inauntru (nu e o distanta asa de mare), lucrurile ar fi deosebit de simple fara nici un fel de complicatie "electronica" : axul vertical al giruetei va fi solidar cu ceva asemanator comutatoarelor rotative cu cel putin 8 ploturi - in functie de directia vintului, cursorul comutatorului va face contact cu unul din ploturi si va transmite "informatia" printr-un manunchi de fire . In casa, unde vor ajunge firele, vei putea asocia fiecarui plot al comutatorului cite un LED sau alt dispozitiv, care va indica directia vintului. Daca lucrezi cu semnale slabe poti utiliza cablu ecranat cu mai multe fire sau/si poti sunta fiecare fir la masa dispozitivului, cu ajutorul cite unui condensator de 4,7...100nF. Cu cit vei avea mai multe contacte la "comutatorul" de la axul giruetei, cu atit mai precisa va fi indicatia dispozitivului.

Link spre comentariu

dac? vrei s? faci totu?i schema dat? la început, modific? a?a:- pui fotorezisten?e în loc de fototranzistori- sau fotodiode. în ambele cazuri renun?? la leduri, sau m?car folose?te un tranzistor ca s? nu "tragi" prea mult curent din ansamblul fotodiod?(rezisten??)/rezisten?? de limitare.- amplifici semnalele, cum crezi c?-?i e mai u?or, în tensiune sau în curent- eventual, apeleaz? la principiul pun?ii echilibrate- use your imagination!!! :ciuda: ?tiu, sun? a glum?, dar dac? vrei ceva care s? nu implice stuff mecanic (discut?m de fiabilitate aici) e o solu?ie mai bun?.?i, din nou, folose?te-?i imagina?ia, ?i vezi cum e suportat? de cuno?tin?ele tale teoretice...

Link spre comentariu

o idee despre cum ar trebui s? fac girueta asta..

De ce nu incercati decodarea pozitiei giruetei,cu un magnet si relee reed?Sistemele optice,au o problema cu eventualele depuneri pe lentila/suprafata de lucru,mai ales ca am inteles ca va functiona in aer liber.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări