electronunervos Postat Iulie 31, 2009 Partajează Postat Iulie 31, 2009 Am un mic proiect personal.... vreau un temporizator pt a putea actiona geamurile electrice 2 min dupa scoaterea cheii din contact. fire necesare: contact pt sesizare; plus permanent; fir geamuri. daca scot cheia din contact, adica lipsa tensiune pe firul de contact vreau ca un temporizator realizat cu orice fel de integrat sa comande un releu de putere(de faruri etc >40A) timp de 2 min, dupa acest interval tensiunea necesara actionarii releului sa nu mai existe. eventual, dar nu stiu daca are rost, daca cumva se repune tensiune pe firul de la contact, inainte de experarea timpul de 2 min, temporizatorul sa fie decuplat. tensiunea de alimentare a circuitului sa fie de 12V cc, montajul il voi acoperi eu cu un strat gros de oja anti condens.Ma gandeam la clasicul lm 555. aveti alte ide? sfaturi?eventual cineva care sa poata realiza acest montaj intr-un timp scurt. in acest caz vb pe pm!dar as dori sa mai incerc sa mai lipesc ceva cu letconul ca-mi pierd total indemanarea Link spre comentariu
francezu Postat August 4, 2009 Partajează Postat August 4, 2009 Iti propun o schema de temporizator cu intarziere la declansare realizata cu un comparator de tensiune, doua tranzistoare npn si alte cateva componente discrete.Temporizarea poate fi reglata din rezistorul R1, eventual se monteaza un semireglabil de 250 kohmi in serie cu o rezistenta de 750 kohmi pentru tatonari.Cu valorile rezistentei R1 si a condensatorului C1 din schema se obtine o intarziere de aproximativ 130 s.Tranzistorii pot fi aproape orice npn,pentru Q2 acesta trebuie sa suporte curentul cerut de bobina releului.D2 este o dioda Zener de 5,1 V.Se utilizeaza comparatoare de tensiune duale de tipul LM193,LM293,LM393 sau LM2903.Cel de-al doilea comparator din capsula nu este folosit dar, este necesar sa cuplam intrarile acestuia la potentiale diferite(pinii 5 si 6).Pinul 7 se lasa in aer. Sa nu uiti sa inseriezi si o siguranta pe alimentare ,sau sa o pastrezi pe cea originala a geamurilor. Bafta! Link spre comentariu
electronunervos Postat August 4, 2009 Autor Partajează Postat August 4, 2009 Mii de multumiri! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum