Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

control pozitie motor

niq_ro

Postări Recomandate

trebuie sa controlez pozitia exacta a unui motoras de curent continuu prin 2-3 fire... stiu ca sunt niste variante cu operationale sau comparatoare, da' acum nu gasesc :oops: ca idee vreau sa pot regla socul de la carburator printr-un potentiometru din bord :shock:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

9

• LevyB

4

• sifor

3

• psanyi

1

Top autori în acest subiect

Cu un potentiometru legat pe axul clapetei de soc ! traductor de pozitie !Ca la servo ! De fapt este un servo !Don Mario

Korect ! Si un microcontroler care sa aiba convertor AD si eventual PWM (pentru reglajul fin al turatiei motrasului) , un pic de soft si gataSucces !
Link spre comentariu

Incearca cu un servo pt reglajul farurilor de la VW sau Audi, il gasesti pe la dezmembrari auto sau prin talcioc. Se comanda prin 3 fire, (alimentare si firul cald). Am folosit unul de la un Audi pt pozitionari boxe si e ok. Ca sa-ti faci o idee vezi http://www.datasheet4u.com/html/T/L/E/TLE4209_InfineonTechnologiesAG.pdf.html

ps printr-un tehnium era o schema cu 2 ic-uri 741 pe post de comparatoare, incerc sa o caut :wink:

Link spre comentariu

Daca combini cele 2 scheme (comparatoarele+partea de "forta") , cam iasa ceea ce vrei, si fara relee. Mai problematica va fi partea mecanica (de asta ziceam de servo de faruri, care este compact).

Link spre comentariu

ai dreptate, asa ca am discutat cu cineva sa-mi imprumute un modul de reglare al farurilor si sa fac teste.... si in functi ede rezultate sa vad cum va evolua ..treaba

Link spre comentariu

Eu am luat recent unul din talcioc cu 100k, sa fac un reglaj "din butom" la fantele de aerisire din bucatarie :lol: :lol: :lol: , inainte mi-am batut si eu capul... Spor la treaaaaaaba! :)

Link spre comentariu

am facut rost de mecanism, care include motorasul, rotile dintate (inclusiv roata melcata si tija).. acum sa vad cum pot lega potentiometrul.. l-am testat pe direct si se depleaseaza destul de lent si are cursa suficienta :d

Link spre comentariu

In mecanismul "original" pe care l-am modificat, cursorul potentiometrului este solidar cu tija de actionare (pot. liniar) si are cursa=distanta de actionare a tijei. Poate gasesti un pot. liniar cu aceeasi cursa sau un mic artificiu mecanic (parghie) daca este mai mare........

Link spre comentariu

Multumesc pentru fotografii ! M-am lamurit despre ce e vorba. Spune-mi te rog are ceva putere la axul de iesire ? Unde are potul, ca nu se vede din poza ?Don Mario

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări