minitm Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 Plecand de la ideea ca orce bobina strabatuta de un camp magnetic, la capeti va avea o diferenta de potential (masurat in volti ?)intrebare ? 1 Cum pot afla o necunoscuta... ex : bobina are 10 spire cu fir de 1, magnetu are o "putere" x, nustiu in ce se masoara, = care este numaru de ocilati al magnerului prin fata bobinei pentru a produce 1 v ? daca stie cineva astept raspuns .... Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 In primul rand, nu orice camp magnetic induce o tensiune, ci doar unul variabilAcum, problema ta este f complicata datorita geometriei. De ce spun asta? In primul rand pentru ca magnetul nu are un camp constant. In al doilea rand, geometria bobinei este esnetiala si nu se stie exact directia din care se aplica campul. Unul din modurile in care poti exprima "taria" unui magnet este in T(tesla) adica inductia magnetica, care variaza o data cu distanta. Acum, pentru a avea o diferenta de potential la capetele bobinei, este esential ca aceste capete sa fie departe de campul mag. variabil, altfel notiunea de tensiune ca diferenta de potential nu are nicun sens(intrucat campul electric nu mai este conservativ). Formula e data de legea lui Faraday : t.e.m = integala de linie a lui E dupa conturul bobinei = N*dFI/dt , N este nr de spire. In cazul in care bornele sunt departe de camp putem egala t.e.m(tensiunea elecromotoare) cu diferenta de potential la borne deci V = N*dFI/dt. Fi este fluxul magnetic si anume integala pe suprafata din B*ds. Problema consta in evaluarea acestei integrale pe suprafata si cred ca singura ta sansa ar fi sa folosesti un soft specializat de rezlovare a ec lui Maxwell prin metoda elementului finit.Acum daca e sa simplificam treaba scolareste, pentru a avea 1V la borne tensiune continua(nu ai zis ce fel de tensiune vrei!) atunci fluxul magnetic prin centrul bobinei trebuie sa fie uniform in tot spatiul si sa cresca(sau sa scada) cu o viteza de 1/N Wb/s. Daca vrei 1V tensiune alternativa(tensiune la varf), atunci presupunand ca fluxul magnetic este constant in tot spatiul din centul bobinei, ar trebui sa varieze in timp dupa legea: [cos(2*pi*f*t)]/(2*pi*f*N) Wb/s, unde f este frecventa tensiunii pe care o vrei. Acum daca poti sa ganrantezi uniformitatea spatiala a fluxului din centrul bobinei poti folosi formula de mai sus pt a afla frecventa oscilatiilor. Problema este ca in cazul prezentat de tine campul nu este nici pe departe constant in spatiu. Poti face asta doar daca reusesti sa directionezi campul printrun material feromagentic, adica cu un fel de ... transformator! Link spre comentariu
minitm Postat Iulie 30, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2009 Mersi, raspunsu e cel pe care il vroiam (asta pana apare un contrar ca eu nu am cum sa te verific si o iau de buna). Sati explic mai bien defapt ce vreau sa aflu, pote asa e mai usor pentru amandoi, exista acele generatoare de energie alternativa... eoliana, solara,... mai de mult o cunostinta de a mea avea, avea o scula ce semana cu un "borcan cu coada", cand mergem la munte tot timpu ne opream langa o apa curgatoare..., acel "borcan" il infigeam in apa cu ajutoru "cozi", ne bucuram de o energie electrica de "campania" intre 30 si 110 v ca, suficient cat sa aprindem 2 - becuri pe timp de nopte,... a fost imprumutat si bine inteles "pierdut", am vazut pe yutube toto felu de "hom generatoare" si eram curios cum sa fac unu cat mai eficient, practic. Daca nu cunosc anumiti parametri risc sa car cateva kg implus fara folos, dupa mine, bobine supra dimensionate, magneti supra dimensionati si care nu "pot' nimic...practic daca bag un magnet in sticla de pet 0.5 l si pe sticla pun o infasutare de litza de cupru formez o bobina, dac incep sa agit sticla magnetu culuseaza inauntru,se aprinde un bec ?? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iulie 31, 2009 Partajează Postat Iulie 31, 2009 Nu stiu ce fel de aparat este acela, oricum daca vrei sa faci ceva asemanator ar trebui mai intai sa studiezi cum functiona. Daca pui un magent intro sticla si o bobinezi pe margine, s-ar putea sa aprinzi un bec mic(exista lanterne care incarca un acumlator prin metoda asta). Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 31, 2009 Partajează Postat Iulie 31, 2009 cred ca mai degraba folosesc un supercapacitor si ledpartea cu ledul e sigura Link spre comentariu
EmyRulz Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Da, mai nou sunt cu LED. Aia pe care am vazuto eu era acum multa vreme si cred ca era cu bec(dar sincer nu mai tin minte exact). Link spre comentariu
minitm Postat August 2, 2009 Autor Partajează Postat August 2, 2009 aaa,..... este o lanterma la 3.8 ron care o strangi in mana si se aprinde, e pe baza de 4 leduri si lumineaza perfect cred ca o sa iua una sa o studiez, pe ce principiu mere ca tot cumva rotativ,.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum