Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificari iluminare bord

Vizitator andark

Postări Recomandate

Vizitator andark

Salutari tuturor electronistilor. Detin o Toyota Celica T180. Ieri am inceput sa demontez bordul cu intentia de a curata galeriile de la aerisire. In proces mi-a venit ideea de a schimba modul de iluminare al bordului intr-un mod unic. Deocamdata este luminat de LED-uri verzi de 3mm. Ma gandesc sa pun pe langa acestea unele de alte culori care sa aprinda gradat la anumite viteze. De ex: la 20km/h bordul este verde, la 50 incepe sa devina portocaliu, la 90 portocaliul se transforma in rosu, iar de la 140 in sus rosul sa devina foarte intens, sau poate nu chiar asa dar cam asta e ideea. De asemenea ar fii o idee daca as putea sa fac un circuit care sa schimbe culoarea ceasului de turatii aeparat de restul bordului.Ce ziceti...se poate?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• francezu

1

• fratello

1

• srdjan

1

Top autori în acest subiect

De putut sigur se poateMetoda este problemaIntai iti trebuie un semnal electric corespunzator vitezeiApoi,leduri RGB sau cate 3 leduri (R,G si B) puse in spatele vitezometruluiSi un circuit electronic care sa modifice culoarea in functie de viteza,posibil cu microcontrollerMai departe nu stiu

Link spre comentariu

pentru tachometru ca sa fie iluminat separat cred ca va trebui din spate sa-i izolezi "camera" ca sa nu intre lumina de la restul bordului... in rest nu ar trebui sa fie mare problema...nu stiu daca tachometrul e electric/electronic sau mecanic (nu stiu daca exista mecanice...dar asa presupun)turatia motorului ai putea-o citi ori de la tachometru ori de la alternator... restul ar cam fi treaba cu mcu si cu microcontroller... nici prea greu nici prea usor... depinde de experienta si noroc

Link spre comentariu
Vizitator andark

In primul rand va multumesc pentru interesul acordat acestui topic.De izolat camera turometrului nu e foarte greu. Led-ul care o lumineaza are in spate niste oglinzi care reflacta lumina in intreaga camera, daca acopar spatiile dintre oglinzi cu ceva nu o sa mai intre lumina de la celelalte compartimente. Cat despre preluarea semnalului am vazut pe aici pe forum cum se preia din alternator...dar este destul de intruziva metoda si daca stric alternatoru altu peste doua luni mai primesc. Cat despre lucrul cu microcontrolere nu am experienta deloc dar sunt dispus sa invat. Masina are mufa de diagnostic(cu toate ca nu am gasit service care sa aiva port pentru ea...). Nu se poate folosi aceasta pentru citirea acestor date? Totodata am citit si despre un vitezometru de bicicleta pus pe o masina, as putea face asta(magnetul pe o spita si senzorul pe un capat extrem al etrierului pentru a preveni topirea). Daca poate sa imi explice cineva cum pot lua semnal de pe tachometru ar fii si mai bine.

Link spre comentariu
Vizitator andark

Salutari din nou. Dupa indelungate cautari m-am oprit asupra acestei variante: http://www.niksula.hut.fi/~mdobruck/sii ... tacho.html. Am achizitionat o mare parte din piese si maine o sa proiectez si desenez cablajul. Nu am gasit insa integratul LM2917 si nici unul dintre condensatori(pe astia sper sa ii recuperez de pe vreo placa. Ma poate ajuta cineva cu integratul(cred ca se poate pune la posta un pachetel mic cu ramburs, desigur eu suportand costul)? De asemenea nu am idee cum sa fac regulatorul pentru 8V.

Va multumesc pentru interesul acordat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări