Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

miniaparat de aer conditionat

aTaelectronics

Postări Recomandate

• Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aTaelectronics

3

• gabiz_ro

2

• yo9gcc

2

• rasputin

2

Top autori în acest subiect

Eu am desfacut un compresor decurand si am gasit in el un lichid ce semana cu uleiul, acela e freonul???Si inca ceva >>daca gazul cand il comprimi se incalzeste atunci ce rol are compresorul intrun frigider?? ca am observat ca coducta care pompeaza freonul duce direct in congelator, ori ma insel eu??Putin ajutor va rog cum functioneaza tot sitemul !!!

Link spre comentariu

La decomprimare gazul se r?ce?te; unele gaze se r?cesc mai mult, altele mai pu?in. Compresorul are rolul de a m?ri presiunea. Problema e c? m?rind presiunea cre?te ?i temperatura, deci ai nevoie de radiator. ?i toate astea bazate pe studiile unei discipline denumit? fizic?.

Link spre comentariu
  • 14 ani mai târziu...

Căutînd idei pentru transformarea unui vechi congelator arctic cu 5 sertare functional, în aer conditionat cu consum redus de energie, mă gîndesc să fac o decupare circulară pe ușa congelatorului pentru montarea unui ventilator, și altă decupare dreptunghiulară la partea de jos a ușii pentru absorbția aerului din cameră pentru recirculare. Teoretic,ar trebui să funcționeze, practic... rămîne de văzut. Dacă a mai încercat cineva această idee, aștept cu nerăbdare idei .

Editat de rosioaratudor
greșeală de tastare
Link spre comentariu

Și căldura de la motor ce trebuie eliminată, unde se duce ? Tot în camera pe care o răcești, nu? Deci în față suflă rece, în spate dogorește.... nu rezolvi mai nimic.

De aceea aerul conditionat ,,mobil,, are un ,,furtun,, gros ce evacuează căldura generată de motor și cea provenită din cameră undeva afară.....iar aerul conditionat fix are o unitate internă și una externă.O solutie ar fi să pui frigiderul cu spatele la un geam mare deschis, astfel încât să elimini afară căldura din spate, nu să o bagi înapoi....

De fapt așa sunt și făcute unele unități mobile de AC americane, se montează direct pe un geam deschis, jumatatea ce răceste e înăuntru, iar cea care elimină căldura afară....doar că alea sunt mult mai mici, față de un frigider.Care orice dar numa economic nu va fi....

Link spre comentariu

Pentru evacuarea aerului cald din spatele congelatorului am găsit soluție, mă interesează strict diferența de putere a unui AC clasic de 1,2-2 KW , față de 0,3 KW a congelatorului care practic stă degeaba pt.că am ladă frigorifica, în afară de asta nici nu-mi vine să-l arunc, mai bine fac cercetări pe el, chiar dacă sînt pensionar, tot mai îmi place să mai învăț cîte ceva, doar ca să nu mor prost !!!

Link spre comentariu

Randamentul unui astfel de răcitor va fi scăzut, compresorul trebuind să funcționeze practic continuu la puterea maximă, față de al unei unități AC cu invertor, care își modifică turația și consumul funcție de regimul de lucru .Serpentinele schimbatorului de căldură ale congelatorului au fost dimensionate doar pentru răcirea unui volum de aer limitat.Vei obține ceva aer rece, dar cu randament foarte slab. 

Link spre comentariu

Motoarele Ac-urilor se racesc prin agentul frigorific.

La cele mobile cu furtun...furtunul evacueaza afara caldura condensatorului (schimbatorului de caldura) cu ajutorul unui ventilator.

Editat de mac01
Link spre comentariu
2 hours ago, rosioaratudor said:

Pentru evacuarea aerului cald din spatele congelatorului am găsit soluție

Dacă rezolvi cu evacuarea căldurii și umiditatea aerului, cred că poți 'condiționa' 10-20 de m3.

Link spre comentariu

Fara motoare fara pompe, cum era Fram odata.

Nu-mi amintesc dar rezistenta aia de incalzire avea vreo 100W sau ceva aproximativ.

Plus doua ventilatoare la unitatile de vaporizare condensare, colectarea condensului generat si gata.

Dar fiind pe amoniac sunt interzise.

Link spre comentariu

Fram nu avea nici un ventilator. Singurul consumator de energie electrica era acea rezistenta de incalzire a amoniacului.

Link spre comentariu

Un amic permanent răcit și foarte sensibil la aerul condiționat, a procedat în felul următor: În birou și-a montat pe tavan trei calorifere de alea mari, tip scară, pentru băi iar în camera de alături are o ladă frigorifică de 500 litri plină pe jumătate cu apă, iar acea apă o recirculă prin caloriferele de pe tavan.

Caloriferele le tot schimbă la o lună, le returnează magazinului, apoi cumpără altele din alt magazin. Nu vrea să le păstreze, e vreo 800 lei bucata.

Așa a făcut și cu televizorul, pe perioada Jocurilor Olimpice a avut cel mai scump televizor din magazin, acum tv-ul e împachetat, pleacă retur in magazin. Atenție, davă vreți și voi să faceți șmecherii de astea, trebuie să plătiți cu cardul. Unele magazine nu returnează plățile cash, dau în loc niște vaucere valabile în acel magazin.

Link spre comentariu
13 minutes ago, Ovidanie said:

În birou și-a montat pe tavan trei calorifere de alea mari, tip scară, pentru băi iar în camera de alături are o ladă frigorifică de 500 litri plină pe jumătate cu apă, iar acea apă o recirculă prin caloriferele de pe tavan.

Și sub calorifere avea ligheane în care aduna condensul ?
Ce simplu ar fi fost să răcim casele circulând apă rece prin calorifere ....

Link spre comentariu

Așa chitros e? Se uită la 900 lei cât e un ventiloconvector pe care-l poate lăsa montat permanent? Adică nu mai pierde timpul cu montatul,  demontatul, returul, comanda ... și nici nu arata dubios. In plus îl poate folosi pe viitor dacă se gândește să comande in fiecare lună cate o pompă de căldură aer-apa. :rade:

Link spre comentariu

Asta este dovada clara ca te poti scarpina in urechea stinga nu cu mina dreapta ci chiar cu piciorul drept.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări