aTaelectronics Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Se poate face asa ceva artizanal? M-am gandit la un compresor de frigider, un schimbator de caldura, si un evaporator: racirea agentului se face in schimbatorui de caldura, unde este racit de catre apa de robinet, iar racirea se face prin trecerea unui flux de aer prin evaporator ma gandeam ca din piese de frigider si ceva tevatura de cupru s-ar putea face toate astea, pentru diminuarea caldurii dintr-o camera de 12 mp cu inaltime de 2.5 metri, adica 30mc de aer Link spre comentariu
yo9gcc Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Principiul de functionare al unui aer conditionat este, cel pe care l-ai descris cu diferenta ca schimbatorul de caldura este plasat undeva afara la cele mai mari iar la ele portabile parca am vazut ca iese un tub mai gros din el si este dus afara, asta pentru a iesi aerul cald produs de condensator. Eu unul cred ca merge dar nu o sa ai automatizarea pe care o are un aer conditionat, reglarea temperaturii, etc.Ca radiator cred ca poti folosii un radiator de masina care are prevazut si ventilatorul pe el, parca cel de la dacia 1410.Totusi cred ca trebuie sa-i pui un termostat pe radiator, cele de la combinele frigorifice stiu ca regleaza temperatura de la 0 la 8 grade, asta sa nu functioneze compresorul permanent. Am spus sa folosesti termostat de combina fiindca daca temperatura scade sub 0 grade se formeaza gheata pe radiator nu mai poate circula aerul de la ventilator si nu mai raceste deloc. Asa ceva se intampla din cand in cand la aerul conditionat de la job si nu mai da aer deloc, trebuie sa stau pana se dezgheata si apoi merge iar, cei de la service au spus ca are defecta placa cu circuite (chiar are un senzor aplicat pe radiator) si trebuie schimbata si nu este mai putin de 800 ron, mai bine cumperi alt aer decat sa il repari, Link spre comentariu
rasputin Postat Iulie 29, 2009 Partajează Postat Iulie 29, 2009 Colegu aTaelectronics , teoretic lucrurile sunt posibile ,dar pana la realizarea practica e cale lunga si nu vad sa aveti sorti de izbanda in incercarea ce vreti sa o faceti .Incercarea dvs. presupune sa aveti cunostinte despre masini frigorifice si dumneavoastra sigur nu aveti .Daca sunteti un impatimit al experimentelor si constructiilor hobi , eu zic ca merita sa experimentati .Va veti imbogati astfel bagajul de cunostinte si evident va veti bucura de placerea construitului ( ca actiune in sine ).Daca scopul e doar de a obtine un aparat de aer conditionat , folosind piese de frigider , eu zic sa renuntati.Nu cred ca norocul si brodeala va vor da castig de cauza in ceea ce doriti sa construiti .Toate cele bune si spor la mesterit. Link spre comentariu
aTaelectronics Postat Iulie 29, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2009 M-am gandit, ca evacuand caldura prin ajutorul apei de la robinet obtin randament mai bun decat la un frigider normal.Piese de frigider am, cumnatul meu are service de frigidere, adica om cu experienta se gaseste, timp am si de mult invart ideea in capDaca aveti sugestii, sa-mi scrieti, o sa revin cu poze in curand Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 o sa te coste apa aia cam mult Link spre comentariu
aTaelectronics Postat Iulie 30, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2009 la noi la provincie nu e contor de apa, se plateste o suma fixa dupa nr. de persoane Link spre comentariu
djlove Postat Iulie 30, 2009 Partajează Postat Iulie 30, 2009 Este bine atunci, apuca-te de lucru si la final sa ne spui si noua ce ai obtinut.Succes! Link spre comentariu
Kreator Postat Iulie 31, 2009 Partajează Postat Iulie 31, 2009 ....Si o sa ai si apa calda! Link spre comentariu
yo9gcc Postat August 1, 2009 Partajează Postat August 1, 2009 Randamentul nu stiu daca este mai mare daca faci racirea cu apa, altfel faceau si ei racirea macar cu un ventilator. Mai ales ca ai un compresor de frigider care este destul de mare pentru un miniaparat de aer conditionat. Oricum daca ai pe cineva care lucreaza la service frigidere cred ca ai persoana de care ai nevoie, tu esti cu ideea iar el face lipiturile si incarcarea cu freon. Trebuie sa ai toate piesele foarte bune sau chiar noi fiindca daca ai un mic por chiar de grosimea unui fir de par iese tot freonul.Bafta si asteptam finalizarea proiectului.Daca mege bine poate fac si eu unul, am o combina care nu o mai folosesc si o sa au toate piesele de care am nevoie. Link spre comentariu
rasputin Postat August 2, 2009 Partajează Postat August 2, 2009 Teoretic , per total , putem vorbi de un randament mai bun . Practic acest spor de randament se poate dovedi a fi de forma 0,00xxx , caz in care nu se justifica o complicatie constructiva .In cazul frigiderelor , data fiind puterea termica redusa , se adopta solutii simple constructiv ( deci ieftine ) - asta legat de lipsa ventilatorului pentru racirea fortata cu aer a condensatorului .Un alt aspect de care se tine cont este legat si de silintiozitate. Daca in mediu industrial sau comercial acest aspect nu este critic , in domeniul casnic este un aspect pe care se bate moneda .Racirea cu apa se foloseste in cazul instalatiilor cu puteri mari ( evident ca nu e o regula ).De fel astfel de instalatii se aleg in functie si de utilitatile pe care le are beneficiarul .Mai concret daca , acolo unde se va monta acest aparat ,exista si o retea de apa tehnologica ( mai ieftina decat apa potabila ) acest fapt devine un punct in favoarea racirii cu apa .Daca aceasta apa tehnologica , inainte de utilizare , presupune a fi incalzita , acest lucru se poate face de instalatia de racire . Sau se poate macar preancalzi si apoi introduce intr-o sursa clasica de incalzire .Deci solutia de racire cu apa a condensatorului este viabila , numai ca nu este o solutie optima peste tot.Pentru ce vreti sa faceti eu nu o agreez...; in fond asta nu conteaza , ci doar faptul ca vreti sa experimentati.Pozele de care vorbeati ar fi de folos , am purta o discutie pe tema unei situatii existente si nici decum pe marginea aspectelor teoretice , de ordin general . Mult spor la construit , nu de alta, dar trece vara . Link spre comentariu
iulisan Postat August 16, 2009 Partajează Postat August 16, 2009 la noi la provincie nu e contor de apa, se plateste o suma fixa dupa nr. de persoaneCa la noi ( fosti comunisti ) ce draq sa mai punem contor ca de undeva se plateste acea apa ( curent,gaz ) ! Revenind la subiect pot spune ca am o masina de gheata si racirea e pe apa.Consumul agregatului este de 25-30 m cubi de apa pe luna pe timp de vara cu masina ( B21WS-M - http://www.bilancia.ro/uploaded/docs/catalog_bar.pdf ) data la maxim . Am ales aceasta varianta cu racire cu apa gandindu-ma ca voi face economie la curent dar m-am inselat.Ma gandeam si eu acum cativa ani sa-mi fac un aparat de aer conditionat ... pe vremea cand unul era extrem de scump , dar acum cand unu' este ~ cat 30 de placute cu fotorezist cred ca merita investitia ... Link spre comentariu
exxu Postat August 19, 2009 Partajează Postat August 19, 2009 Se poate face asa ceva artizanal? M-am gandit la un compresor de frigider, un schimbator de caldura, si un evaporator: racirea agentului se face in schimbatorui de caldura, unde este racit de catre apa de robinet, iar racirea se face prin trecerea unui flux de aer prin evaporator ma gandeam ca din piese de frigider si ceva tevatura de cupru s-ar putea face toate astea, pentru diminuarea caldurii dintr-o camera de 12 mp cu inaltime de 2.5 metri, adica 30mc de aer Ceea ce vrei tu sa faci este realizabil, dar nu stiu cat se merita, mai ales asigurarea condensarii cu apa (schimbator de caldura).Pentru 30mc vei avea nevoie de aproximativ 2kW frigorifici Schimbatorul de caldura o sa fie destul de scump. Cea mai buna varianta a ar fi un schimbator nou de la o centrala termica cu preparare acm instant cu schimbator in placi. pentru partea de vaporizare se poate folosi o baterie de racire de la un aer conditionat , de exemplu. Compresorul poate fi unul de split, second hand. Ultimul lucru de care vei mai avea nevoie va fi elementul de expansiune care poate fi, in cazul asta, un simplu capilar calculat corespunzator. Link spre comentariu
Mondan Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Daca va iese acest proiect, ma jutati si pe mine sa concep un aer conditionat de masina ?!Ideia este asa: intrucat la aerul conditionat clasic, fie el si climatronic iti iese un jet de aer rece, si dupa ce ca este rece mai trece si cu viteaza pe langa tine. Astfel incat daca vara temperatura in masina urca pana la 60 grd Celsius si volanul frige, si ai un jet de aier de 20 grd C mergand cu citeza pe laga tine, ai toate sansele sa racesti. Daca aerul nu e circulat cu viteaza masina nu se raceste repe de si este nasol.Ce solutie aduc propun eu ?Nu s-ar putea raci plafonul metalic si astfel sa se creieze frigul ? Link spre comentariu
Blind Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Daca nu stii sa folosesti aerul conditionat, normal ca racesti. Vara, ac-ul de la masina se pune sa bata pe la parbriz (ca dezaburire) si cu aport maxim de aer proaspat. Daca este prea rece, il combini cu caldura, nu te retine nimic sa faci asta. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 8, 2009 Partajează Postat Octombrie 8, 2009 Demult ma gandeam si eu la asa ceva. Am si eu o intrebare>>>>>> am tot asa un frigider vechi, de inghetat ingheata dar cam greu si merge non stop, nu se opreste deloc, dar ghiata apare dupa vreo 4 zile in congelator, intrebarea mea e >>>>>>pot folosi freonul de la frigiderul acesta?? sau ce ar putea fi problema lui????? freonul sau compresorul???Atashe o poza mai jos poate va ajuta......P.S Freonul devine rece atunci cand in comprimi?? Daca da ce presiune trebuie sa aibe???? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum