Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balancing Robot

ole

Postări Recomandate

M-am apucat de curand impreuna cu un prieten de strans / cumparat piese pentru un astfel de robotel:

Problemele si nelamuririle au aparut inca din stadiul de idee asa ca am apelat la voi cu speranta ca ne puteti lamuri.

1. Cea mai mare problema pana acum au fost rotile. Ideal ar fi fost sa gasim niste roti asemanatoare cu cele folosite in filmulet dar sunt prea scumpe. Am gasit ceva acceptabil pentru inceput la Sierra http://www.sierra.ro/Roti-din-microporo ... 2021p.html . De asemenea am mai cumparat rulmenti de 4mm si tija de otel de 4mm din care intentionam sa facem axurile rotilor.

2. Motoare: Robotelul din filmulet pare sa foloseasca 4 motorase. Noi nu avem decat cate 3motorase identice, orice tip am folosi (mai multe tipuri scoase din imprimante). Ne-am gandit sa folosim doar 2 motorase (eventual ceva mai mari) la care avem si encodere gata montate (asa erau in imprimanta) si sa unim cele doua roti de pe fiecare parte prin cate o curelusa zimtata (scoasa tot din imprimanta). Ce ziceti? Ar merge? Ar fi mai bine daca am folosi motoare pas cu pas pentru a scapa de encodere(ar fi mai simplu de construit in felul asta)?

3. Senzori: Din ce am citit toti roboteii de acest gen folosesc accelerometru si giroscop(angle rate sensor). Voi da comanda pe ebay de asa ceva. Mai e nevoie si de alti senzori (doar pentru a sta la verticala, pentru moment)?

4. Procesorul: Un ATMega8 pentru moment iar daca nu e de ajuns pentru a sta in picioare trecem la mega128. E bine cum ne-am gandit?

6. Mod de comunicare cu exteriorul: wireless 433/915MHz.

5. Sursa de curent: E un semn de intrebare pentru noi deocamdata. Sugestiile sunt binevenite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ole

4

• one

2

• boboBOBO

2

• deliquenme

1

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

Salut, interesant proiect, gyro gasesti si la sierra, de asemenea tot acolo gasesti si ESC (Electronic Speed Controller) de care cred ca o sa ai nevoie, iar ca sursa de curent, tot la sierra gasesti packuri de acumulatori, trebuie sa stii intai ce controller folosesti apoi alegi acumulatorii, un incarcator pentru packuri de 7,2v iti pot da eu ca am unul in plus, iar motoare cred ca ai nevoie de 4 la fel, iar motoarele sunt foarte ieftine tot pe sierra, nu este necesar sa folosesti motoare pas cu pas, acela nu este oricum un robot, este o masina RC 4x4 cu Gyro, gasesti pe net, in magazinele de hobby receptoare radio cu ESC si Gyro incorporat, sunt facute pentru elicoptere, posibil sa mearga, receptoarele au 6 canale, poti controla 6 motoare sau 6 servomotoare, singurul neajuns este ca au ESC doar pentru doua motoare. In ceea ce priveste rotile, sunt convins ca daca dai o fuga la cel mai apropiat magazin de jucarii vei gasi ceva roti, daca nu cauta pe rhc la vanzari.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator Robotroc

http://www.shop.turuga.ro/componente-mecanice/roti - site cu roti ieftine

Pentru gyro si ESC te sfatuiesc sa te uiti pe forumul de modelism ( sper ca nu se considera reclama ) pt. ca acolo gasesti si SH si NOI la preturi acceptabile. Tot pe siteul de mai sus mai gasesti si senzori si alte componente. Ca procesor eu am folosit intr-un proiect de-al meu un modul Basic Stamp 2sx ce i drep mai scump dar foarte util.

Link spre comentariu

salut ole , ce se mai aude de proiectul tau ? pare destul de interesant ! Vezi ca tot pe sierra ai si motoare .. zic ca 4 motoare serioa 300 sau serioa 400 sunt de ajuns ! Iar ca baterii .. mergi 1000% pe Lipo , desi sunt mai scumpe ca celulele nihm ofera mult mai multe avantaje , poti sa tragi curenti mari din ele si sunt mai usoare ! Pt roti .. gasesti oarecum usor daca stii unde sa cauti ... zi-mi un pret maxim pe care l-ai putea oferi si iti caut eu 4 roti ! Salut si spor la treaba

Link spre comentariu

Cu proiectul nu am prea avansat din lipsa de timp. am sa fac un update complet cand termin sesiunea. Pot spune insa ca roti, rulmenti si carcasa am. ma mai gandesc la niste motoare. am 2 dintr-o imprimanta si cu reductoarele pe care le au eu zic ca sunt suficiente. Cat despre alimentare...prietenul cu care lucrez a zis ca are o baterie de laptop care ar fi perfecta daca reusim sa o folosim.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Robotul din film pare sa foloseasca 2 motoare, rotile de pe aceeasi parte functionand simultan.

Corectie: se pare ca sunt 4 motoare, caci in pozitie verticala rotile "in aer" se rotesc diferit de cele de jos, probabil pentru a compensa efectul cuplului motoarelor de jos asupra sasiului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări