Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistoale de lipit..care sunt bune, care sunt porcarii?

cristitranca

Postări Recomandate

Salut colegi

Nu stiu daca discutia mai este de actualitate, am facut la vremea respectiva un pistol de lipit pe schema si instrunctiunile din tehnium. In fine, nu avea randament prea bun. Vreau sa va prezint un pistol pe care tocmai l-am cumparat, de, nostalgia tineretii :rade:, foarte practic pentru lucrari de electrotehnica, extrem de ergonomic si chiat usor in mana. Ar fi un Weller asamblat in Mexic, lucrat destul de ingrijit. Se incalzeste la temperatura de topire foarte repede, in sub 6 secunde si este in doua trepte de putere, functie de pozitia butonului de actionare . La prima treapta e dat cu 140 W si apasat pana la fund, cu 100 de Wati. Poate pretul e unul apropiat de o statie de lipit, termostatata, dar e destul de incomod sa folosesti o statie cand ai de lipit cateva conductoare etc.

L-am luat de la TME : A nu se considera reclama, il prezint si ca o idee pentru impatimiti care mai au rabdare sa mai construiasca asa ceva.

https://www.tme.eu/ro/details/wel.wlg940023c/pistoale-de-lipit/weller/wlg940023c/

IMG_20220310_1311311641.jpg

IMG_20220310_1336575641.jpg

Link spre comentariu

Categoric se poate, dar ca să facă un contact bun ar trebui cositorite capetele.Asta fiindcă cea originală e galvanizată...

Frumoasă construcţie la traf şi carcasa la fel.Mi se pare mie, sau secundarul e tub din aluminiu ?

Ca preţ e cam scump, dar asta e relativ la buzunarul fiecăruia....

Link spre comentariu

Fain pistol, eu am un TRP2-73 de 75 W, cehesc, verde , 4sec gata, l-am primit de la cineva, merge bine, multumit. 

Saptamana trecuta am luat de la Lidl 50 lei statie reglabila, inca nu l-am pus la lucru. Eventual daca are cineva parere, experienta? 

image.thumb.png.8513d66626cf7d357d441d8b2441e2b5.png

Link spre comentariu

Cred că Weller are circa 0,2V pe ansă judecând după durata de încălzire.

Al meu Radioprogres încălzeşte mai rapid (2-3secunde) pe la 0,35V tensiune secundară.Dar sigur există mai multe diferenţe privind miezul, secţiunea barei secundare şi altele între pistoale.Deci numai tensiunea secundară nu cred că-i relevantă.

Link spre comentariu

Am eu una din aia de la Lidl. O folosesc doar daca am de lipit chestii sensibile la pistolul clasic. 

E lucrata binisor, dar cand se arde rezistenta schimbi letconul cu totul (am patit-o recent). Rezistenta nu e gandita sa poata fi inlocuita (nici nu cred ca am vazut pe undeva modelul respectiv). E pur si simplu o bucata de nichelina bobinata pe un suport si bagata fortat in tubul metalic.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Categoric se poate, dar ca sa faca un contact bun ar trebui cositorite capetele.Asta fiindca cea originala e galvanizata...

Frumoasă construcție la trafic și carcasa la fel. Mi se pare mie, sau secundarul e tub din aluminiu ?

Cam scump, dar asta este relativ la buzuna Ca pretul e relativ....

Nu ma deranjeaza ca e din aluminiu. Sincer, acum m-am uitat mai bine la asa este, aluminiu. :rade: Are doua bucse din otel, in care sunt cele doua filete pentru strangerea ansei. Ansa e de cupru, cred ca nichelata. Secundarul e facut din bara plina de aluminiu, aplatizata spira in exteriorul torului. are doar doua gauri in bara si doua gauri unde intra stifturile de strangere, nu stiu cum sa ma exprim, o sa fac o poza de detaliu. Il simt excelent in mana, cum ziceam e foarte usor.

M-am obisnuit cu aluminiul, e si el un conductor, face constructia mai usoara. La doua invertoare am bobine babane pe iesire cu bara de aluminiu si merg de numa...

Editat de digioptic
Link spre comentariu

Nu stiu daca in timp prin schimbarea repetata a anselor nu vor aparea probleme de contact cu aluminiu, ansele trebuie schimbate destul de des, depinde cat il folosesti, eu uneori schimbam si la doua zile cand ma apuca damblaua de facut ceva

Link spre comentariu

Nu mai este nimic in ziua de azi ceva facut, sa tina o vesnicie ca cele de dinainte... Ceva sa tina  ani, doar ce faci cu mana ta...

Editat de digioptic
Link spre comentariu
Acum 5 ore, Усилитель a spus:

Saptamana trecuta am luat de la Lidl 50 lei statie reglabila, inca nu l-am pus la lucru. Eventual daca are cineva parere, experienta? 

Nici  daca as primi-o gratis nu as tine asha ceva in atelier nici macar pentru lipit o sarma.

Link spre comentariu

E probabil model cu variator cu triac. Regleaza puterea. Nu sunt facute pentru ca e cerere, ci ca sa nu arunce la gunoi letcoanele care se incalzesc in draci puse direct la retea, se oxideaza varful si-s bune de gunoi. Asa, cu variatorul, le reglezi spre 70-80% din putere si merge varful o vreme. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări