csl1131 Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 reiau! io`s batut in cap! lasa formulele shi alte chestii! vreau un raspuns concret! ce putere am cu 4 x 2n 3055 in urmatorul genX watti @ 8 ohmi siY watti @ 4 ohmips: shtiu ca sunt batut in cap! : :oops:pai la 4 2n , adica 2 2n pe latura pozitiva si 2 pe - ai vreo 110W @ 4 ohmi, si vreo 80@ 8 ohmi..asta maxim.. daca te referi la 4 pe + si 4 pe - , adica 8 2n-uri pe amplificator mono, ai vreo 200 W pe 4 ohmi si vreo 110W @ 8 ohmi....maxim... Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 pai la 4 2n , adica 2 2n pe latura pozitiva si 2 pe - ai vreo 110W @ 4 ohmi, si vreo 80@ 8 ohmi..asta maxim.. din ce am mai intzeles si io din ce`atzi ESPLICAT voi p`aici... 2n`urile sunt limitate de caldura? adica daca sunt racite cum trebuie si`si disipa caldura au randament mai bun? Link spre comentariu
Adi Florin Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 2n3055 nu poate fi alimentat la mai mult de +/- 35V maxim (adica la mers in gol). Asta pentru ca are Vce=70V. E bine de asemenea ca transformatorul sa fie mai slab decat trebuie pentru a avea o scadere a tensiunii accentuata la sarcina maxima, protejand astfel tranzistoarele.Maxim maxim ce se poate scoate dintr-o pereche de 2n3055 (din aia vechi romanesti...tepeni...cu pastila cat cea de la mj15003) e 65..70W pe 4 Ohm.Pe 8 Ohm nici nu se mai pune problema fiindca nu se poate mari tensiunea mai mult de +/-35V pentru ca sigur crapa (mai ales chinezariile de azi).Cei care scoteu mai mult pe vremuri erau 2n3055H (care suportau tensiuni mai mari Vce=100V parca). Din astea puteai sa scoti 100W. Singurul mod in care poti mari puterea este sa pui 2-3 (mai sigur 4) perechi pe un canal astfel incat sa scoata vreo 100..120W pe 2 Ohm si sa pui in punte 2 astfel de canale. Astfel o sa obtii vreo 250W pe 4 Ohm.Dar...repet: Nu cred ca tranzistoarele astea 2n3055 de 20.000 bucata suporta un "stres" asa mare cum suportau cele romanesti de pe vremuri. Link spre comentariu
csl1131 Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 depinde de schema... am vazut la + - 45,( sau 43V ) asa ca merge si mai mult... daca ai 2n-uri bune..ca asta de azi..la peste 50V iese clar fum din ele.. mai ales la cat de false sunt... Link spre comentariu
margarit2001 Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 acum un an am facut un amplif cu tranzstoare finale 2n3055 alimentat la 2x56V merge si acum Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Mai 24, 2005 Partajează Postat Mai 24, 2005 e vreo posibilitate sa mai adaug 2n`uri? adica sa mai pun in paralel sau in serie? sa maresc puterea?! fara sa modific cablajul?!mentzionez ca racirea nu`i o problema! radiator mareeee + ventilatzie daca e nevoie! Link spre comentariu
radu25 Postat Mai 24, 2005 Partajează Postat Mai 24, 2005 e vreo posibilitate sa mai adaug 2n`uri? adica sa mai pun in paralel sau in serie? sa maresc puterea?! fara sa modific cablajul?!mentzionez ca racirea nu`i o problema! radiator mareeee + ventilatzie daca e nevoie!daca mai adaugi 2 2n-uri in paralel e ok. curent mai mare. daca le pui in serie nustiu daca e bine. vei avea excursie de semnal mai mare cea ce e bine pt basi. pune-i in paralel. nu e nevoie sa modifici cablaju: tragi sarme. Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Mai 24, 2005 Partajează Postat Mai 24, 2005 deci daca mai pun 2 2n`uri in paralel pe fiecare canal imi dublez puterea? dar trebe sa pun shi sursa de tensiune mai mare? Link spre comentariu
Vizitator dreadboy Postat Mai 24, 2005 Partajează Postat Mai 24, 2005 mi`a zis un prieten ca as putea pune 2n 3773 in loc de 2n 3055. schimb si alimentarea, nu?! (io as vrea sa nu, da nu`i tot timpu cum vrem)cu 2n 3773 alimentatzi si racitzi corespunzator pusi cate 2 pe canal pe amplif stereo cat pot scoate! adica2 x atatzia watti @ 8 ohmi2 x atatzia watti @ 4 ohmi"atatzia" - a se citi ca spatiu gol ce trebe completat de voi! Link spre comentariu
Vizitator NINI Postat Iunie 4, 2005 Partajează Postat Iunie 4, 2005 acum un an am facut un amplif cu tranzstoare finale 2n3055 alimentat la 2x56V merge si acum Si eu am facut unul acum 11 ani dupa o schema din tehnium care se alimenta la +/-45V si finali erau complementari dar din lipsa (complementari de putere) am modificat-o pt 2N si am alimentat-o la +/- 55V puterea fiind de 125W/8 ohm merge si acum si are multe ore de functionare la maximum .Tranzistori sint de provenienta Tesla.Ampl. este complet realizat de mine, preamplificatoare, mixere, corector ton 3 benzi,VU-metre analogice, traf alimentare (400 VA) carcasa "slim" din tabla de dural de 2,5. Sint foarte mindru de ea.Acum 2 ani mi-a explodat un cond. de filtraj si i-am inlocuit pe amindoi dar am pus de val mai mica (n-am gasit de 10000 micro la 63V acceptabili la pret).Nu inteleg de unde concluzia ca daca are 117W putere disipata maxima, rezulta numai max 50 W util.Parca puterea disipata de o componenta este egala cu caderea de tensiune pe acea componenta inmultita cu ,curentul care trece prin acea componenta.Care este relatia prin care s-a dedus cei 50W.Fara suparare. :shock:La mine tensiunea de iesire este undeva in jurul a 32 V la un curent de apr. 4 A , rezulta putere disipata 23V *4 =92W.Intradevar se incalzesc dar asa cum am mai spus toata carcasa este din duraluminiu iar radiatoarele pe care sint montate tranz. finale sint "masive" si constitue lateralele carcasei.Din calcul rezulta ca debiteaza o putere activa (sa-i zicem) de 125W pe tranzistor si disipa apr. 92W.Foarte adevarat, ce componente cumperi acum fata de ceea ce era o data nu are rost discutia.La vremea respectiva amplficatorul l-am testat cu generator de semnal si osciloscop dar pe o sarcina pur rezistiva iar val. tensiunilor si curentilor nu sint puse din "burta".Daca nu credeti va pun si foto, v-am mai zis este cea mai mare realizare a mea in domeniul electronica+ lacatuserie ( am lucrat o vreme undeva unde aveam si timp si posibilitati tehnice, acum nu mai am nici una nici alta).Salut Link spre comentariu
Vizitator valentine146 Postat Iunie 5, 2005 Partajează Postat Iunie 5, 2005 posteaza si tu schema sa o discutam, si eu sunt adeptul tranz mai vechi, am realizat mai multe amplif de putere cu 2n3055, kd-uri, 2n3773, sdt, sdm, care erau la moda, si aveau un sunet foarte cald, aproape de tuburi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum