ohamoha Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 SalutAm un PIC (16F877) alimentat de la o baterie de 9V, tensiune pe care o cobor la 4.5 folosind un LM317 LZ.As vrea sa stiu cand bateria este pe sfarsite. Am observat eu asa, ca pe masura ce se consuma bateria, scade tensiunea cate putin. Asa ca m-am gandit ca ar trebui sa folosesc un pin analog si convertorul A/D. Astfel imi pot da seama cum o duce bateria. Probabil ca aceste valori sunt diferite de la baterie la baterie, dar pot face cateva teste cu cateva baterii dupa care sa gasesc o valoare medie.Am doua intrebari.1.LM-ul are grija sa-mi dea 4.5 orice i-ar furniza bateria. Astfel ca trebuie sa ma leg cumva direct la baterie. Pot lega plusul de la baterie direct la PIC? Nu e cam mult pentru el?2.Exista alte metode de a detecta ce nivel de curent mai am in baterie?Multumesc Link spre comentariu
Vizitator yo9hnh Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 Se poate lega pinul picului direct la iesirea lm-ului adica 4,5 v pentru ca picul suporta pana la 5 v sau pinul picului poate fi legat la bateria de 9 v dar prin divizor rezistiv. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 24, 2009 Partajează Postat Iulie 24, 2009 pai pic-ul poate accepta pe intrarea analogica maxim tensiunea de alimentare in cazul tau, adica maxim 9V. Bateria plina are mai mult de atat, deci trebuie sa faci un divizor. Ai putea face un divizor cu niste valori cat mai mari ale rezistentelor pentru a nu descarca bateria prin divizor. de exemplu poti folosi 100K + 220K, si obti un factor de divizare de 3.2, deci ai putea masura tensiune pana la 14.4V. Ideea e ca LM317 iti scoate 4.5V la iesire, dar are nevoie de o tensiune de intrare mai mare. 3V ar fi acoperitori, deci poti spune ca daca bateria a scazut la 7.5V nu ai mai putea avea iesirea ok. Practic, functie de curentul de sarcina o sa functioneze si sub 7.5V. Link spre comentariu
puiu Postat Iulie 25, 2009 Partajează Postat Iulie 25, 2009 Eu nu as merge cu valori atat de mari pentru rezistentele din circuitul divizor, deoarece cred ca ar trebui sa ti cont si de intrarea analogica a PIC si de curentul aferent acesteia. In rest sunt de acord cu cele afirmate mai sus. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 26, 2009 Partajează Postat Iulie 26, 2009 foloseste un timp mai lung pentru esantionare pentru a reduce eroarea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum