Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dificultate schema amplificator 6h13C/6AS7

lorik199

Postări Recomandate

...Altfel, are rezistenta interna mica (normal la curentul mare de filament pe care-l are) si se comporta f. bine ca stabilizator (regulator) de tensiune...

Asta a fost de altfel si destinatia ei initiala...parca si 6S33S (6C33C) a avut aceeasi destinatie la vremea ei.

Sunt si eu curios cum suna, "greii" spun ca e comparabila cu 2A3, o trioda cu incalzire directa mult mai titrata in audio...

O schema de PP cu 6N13 a aparut si in revista Elektor - din motive de copyright nu o pot posta aici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 93
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

23

• sebi_c

16

• Depanatoru

9

• lorik199

7

Top autori în acest subiect

ceva detalii depre traf cosmine?
Credeam ca e clar daca scrie Amplimo....., vezi ca e si codul/modelul tot acolo dar cand o sa intri pe site-ul firmei sa vezi pretul nu cred ca vei mai avea nevoie :rade:.
Link spre comentariu

Eu zic ca un trafo pentru pp cu Raa=10K in primar, tensiunea rms (efectiva) maxim 150V, 15W si o inductanta de 25H pe fiecare infasurare primara (100H de la anod la anod) sunt suficiente date sa faci (socotesti) un trafo bun. Ar merge cam de la 30Hz.Mie nu-mi place negativarea automata la o asemenea lampa. Factorul de amplificare aproape 2 e cam mic. Astfel la o negativare chiar mai mica de -100V (poate -120V) iti dai seama cata putere se disipa pe rezistenta din catod. E multa risipa de energie, si asa cand te gandesti ca la filamente consuma ca un amplificator de 50W, sa mai pui si negativare automata e putin cam peste masura.

Link spre comentariu

Eu zic ca un trafo pentru pp cu Raa=10K in primar...

Daca ne referim la tubul 6H13C dispus sa lucreze in PP, Raa=10k este mult prea mare! pt acest tub !,plaja pt Raa si acest tub sar situa undeva intre 2k-5k corespunzatoare unei plaje de tensiune Ua=120Vcc-250Vcc,daca sar folosi pt PP si acest tub(6H13C),cu Raa=10k tubul Nu!!! va descarca puterea maxima plus ca ar aparea virfuri de supra-tensiune in anodul lampi datorita impedantei din primar prea mari.Pt PP si 6H13C eu as folosi acest tub astfel:pt Ua=150Vcc , -Ug=50-55Vcc(negativare fixa) si Raa= 3k2 (numai o parere cu titlu de recomandare, de care se poate tine cont sau nu).Cu un Raa=10k si 6H13C in PP veti obtine o putere in sarcina de cca 3W-4W(asta E... !!!),cu un Raa intre 3k-4k pt PP veti obtine in sarcina cca 10W-15W(poate chiar mai mult) in functie de priceperea fiecaruia.

Situatia in care Raa=10k pt 6H13C in PP este aproximativ similara cu o lipsa de sarcina(sarcina mult mult prea mare!).

Link spre comentariu

Eu zic ca un trafo pentru pp cu Raa=10K in primar...

Daca ne referim la tubul 6H13C dispus sa lucreze in PP, Raa=10k este mult prea mare! pt acest tub !,plaja pt Raa si acest tub sar situa undeva intre 2k-5k corespunzatoare unei plaje de tensiune Ua=120Vcc-250Vcc,daca sar folosi pt PP si acest tub(6H13C),cu Raa=10k tubul Nu!!! va descarca puterea maxima plus ca ar aparea virfuri de supra-tensiune in anodul lampi datorita impedantei din primar prea mari.Pt PP si 6H13C eu as folosi acest tub astfel:pt Ua=150Vcc , -Ug=50-55Vcc(negativare fixa) si Raa= 3k2 (numai o parere cu titlu de recomandare, de care se poate tine cont sau nu).Cu un Raa=10k si 6H13C in PP veti obtine o putere in sarcina de cca 3W-4W(asta E... !!!),cu un Raa intre 3k-4k pt PP veti obtine in sarcina cca 10W-15W(poate chiar mai mult) in functie de priceperea fiecaruia.

Situatia in care Raa=10k pt 6H13C in PP este aproximativ similara cu o lipsa de sarcina(sarcina mult mult prea mare!).

Corect!

Dupa toate calculele facute de mine,in limita in care ma pricep,si din cateva experimente practice facute cu cateva transformatoare,randamentul maxim l-am obtinut cu un Raa de 4Kohm si cu Ua,masurat chiar pe anod,de 200V,puterea de iesire fiind de maxim 18W (!!!!) in PP,Ug=-59V.

Link spre comentariu

Eu zic sa lasi copyright-ul si sa o pui totusi.

cred ca asta e
Da, asta e schema si faptul ca nu sunt date informatii despre trafuri m-a facut sa stau departe de schema asta. Mai e si prezenta acelei tensiuni negative de 50V - felul cum e aplicata mi se pare cam ciudat, chiar daca autorul e un nume foarte cunoscut in domeniu, dar prefer sa nu folosesc ceva ce nu inteleg cum functioneaza. Nici articolul nu m-a lamurit prea mult.Parca asta ma tenteaza mai mult daca e vorba de PP:http://www.campusupg.ro/scheme/6AS7%20a ... r6AS7G.pdf 70 de euro pentru un traf de iesire facut de firma nu e chiar asa de mult......dar inclin sa cred ca acest tub e mai potrivit pentru SE, eventual SRPP.
Link spre comentariu

Putin offtopic-de cand am ascultat SE cu trioda, am ajuns la concluzia ca SE cu pentoda ELxx e un fel de "saracie"...cat despre push-pull...bun pt. putere...

Link spre comentariu

Da, am gresit cand am spus ca Raa=10K. Raa optim gasit de mine este 4K la 220V Uanodic. De fapt am discutat cu Lazaroiu acum vreo 5 saptamani despre asta si am facut si o simulare.Nu am incercat montajul, dar il postez aici. Schema a fost simulata in 24.06.2009.

Link spre comentariu

Traful Amplimo are 3545 ohmi in primar si conditiile de lucru din montajul din Elektor sunt:Ua=270V, Ia=67mA, Uk=80V, Rk=1,2K.Schema de mai jos o fi mergand in simulari, dar ma tem ca la alimentare de 220V si (!) +255 pe grile, catodul fiind la un potential apropiat de masa alimentarii finalelor se va obtine cel mult un filmulet pentru youtube cu lampi topite, asta daca rezista rezistentele din catod sau sursa de alimentare... Ce e sigur insa e ca daca montajul din Elektor scoate 9,5W cu 2% distorsiuni nu are cum sa scoata asta cat scrie pe schema. Montajul din Elektor intra in clipping pe la 11W...Daca cineva considera ca gresesc il rog sa-mi arate unde (cu scuze anticipate lui sebi_c). Nu vreau sa starnesc nici o polemica (nu sunt profesionist si sunt destui care fac asta, avand o pregatire in domeniu...sau nu).Spun doar ca o parere ca simularile la lampi mai trebuie serios finisate...am incercat si eu sa simulez niste montaje reale (amplifuri de firma care sigur merg) si au rezultat niste valori aberante, iar cand am incercat sa corectez parea sa mearga la niste valori si tensiuni...incendiare. Nu mai pasioneaza asta si nici nu am cautat cel mai tare program, l-am folosit pe cel de la TubeCAD parca.

Link spre comentariu

Putin offtopic-de cand am ascultat SE cu trioda, am ajuns la concluzia ca SE cu pentoda ELxx e un fel de "saracie"...cat despre push-pull...bun pt. putere...

Re=off-topic

, iar bati campii, insa fara gratie! Sigur n-a incercat sa te pacaleasca cineva? Te referi la triodele pur-sange, sau la pentodele folosite in regim de trioda vs pentoda? Amplificatoare diy sau de fabrica? Pe ce incinte? Cu ce mp3-uri?

On-topic

Exista o relativa lipsa de informatii referitoare la amplificatoarele (mai ales SE) cu aceasta lampa: tensiuni de alimentare, masuratori, transformatoare...

Am citit/auzit (despre) constructori care au folosit tensiunea de alimentare nominala, altii de pana la 400V; o lampa cu triodele in paralel, sau doua, SE sau SEPP; rezistente de catod de la 1,8k, pana la 200 ohmi; atac cu SRPP sau triode in paralel; trafuri cu impedanta de la 1,5, pana spre 5 kohmi; curent anodic de la 60-130 mA/trioda; puteri (tot in SE) pana spre 12W (!?) si alte bazaconii.

Care ar fi niste limite/valori standard, pentru niste caracteristici de adaptare/iesire clare (repet, tot pentru SE)? Pentru multe lampi, acestea sunt clare; pentru 6H13C, mie, cel putin, nu-mi sunt clare...

Link spre comentariu

...Exista o relativa lipsa de informatii referitoare la amplificatoarele (mai ales SE) cu aceasta lampa: tensiuni de alimentare, masuratori, transformatoare...

Ati pus punctul pe i. Din aceasta cauza am adunat tot ce s-a putut de pe net, in speranta ca voi gasi un numitor comun...Am doua proiecte in lucru cu acest tub (momentan in standby pentru ca e prea cald si mai am de plecat din oras). Cand voi avea rezultate concrete o sa le postez aici.Totusi inclin sa cred ca daca cei de la Elektor si-au pierdut timpul sa faca o schema poate e ceva de capul lampii asteia, dar ma mira ca nu am gasit referinte la produse industriale audio care s-o foloseasca...doar ceva high-end din categoria "ulei de sarpe" care e sigur macar ca arata bine (trafuri in cutii slefuite-oglinda etc.) E data schema dar nici o vorba despre trafurile folosite la iesire, nici macar impedanta.Cea mai neplacuta chestie pe care am citit-o (si de multe ori astea neplacute sunt reale - Murphy nu doarme...) e ca desi sunt echivalente electric, fiabilitatea si performantele sonice ale 6N13 sunt mult sub cele ale lampilor 6AS7, 6080 sau ECC nu mai stiu care... Si partea proasta e ca mai tot ce avem face referire la astea, nu la cele rusesti. Peste tot se spune ca sunt echivalente, dar nu am intalnit pe nimeni care sa spuna concret ca le-a folosit pe cele rusesti in audio. Poate fi insa doar un zvon, pentru ca am vazut 6AS7 facut de Svetlana care arata exact ca alea pe care le avem noi. Rebranding cu/fara controlul calitatii? Ramane de vazut/auzit...
Link spre comentariu

Carageae, la schema despre care vorbesti, cu 270V la anod are in catod pe la 100V (asta pentru tubul simulat) ca sa se negativeze automat pentru 55mA in gol. Schema pe care am simulat-o e cu cuplaj galvanic si daca observi bine, de la masa sunt masurati 255V. Potentialul catodului lui 6N13S e la 350V, deci pe grila sunt: 255-350=-95V. Cu ce mai cade pe rezistorul din catod, aprox 1.5V, rezulta o negativare pentru mers in gol de circa -96.5V.Schema are si o reactie de de autostabilizare intr-o plaja f.mica a curentului de mers in gol, care pana la urma devine si o reactie negativa locala, destul de insemnata.Daca la schema cu 270V pe anod si negativare automata, pentru 55mA in gol, trebuie sa ai pe rezistorul din catod circa 95V, ca sa se intample asta, daca vorbim de doua tuburi echivalente (ala din simulare si cel real). Rezulta ca tensiunea de alimentare efectiva pe tub este 270-95=175V, adica tensiunea cea mai utilizata si la negativare fixa, pentru 12W de care faci vorbire. Eu am exagerat putin, cu 220V pe lampa, dar avand in vedere ca este PP si coeficientul de utilizare 1/2, mi-am permis sa fac asta. Poate nu e chiar bine! Tensiunea maxima admisibila pe lampa este 250V.Altfel vorbind, eu nu-ti zic sa faci schema, sa-ti topesti tuburile (Doamne fereste!), am pus-o sa arat ca m-am uitat "intr-alta parte cand am spus ca Raa=10K".Rezistenta de Raa=4K, ceva mai mare fata de ce spui tu (3545), este pentru ca am marit putin tensiunea (220 fata de 175), astfel incat sa mai castig cativa watt. Nu zic ca simularea este perfecta, pentru ca nici lampile nu seamana perfect intre ele, dar a fost un exercitiu inainte de a face ceva. Modelul de tub e de la Karpov si s-ar putea sa fie chiar pentru un tub mai bun ca 6N13s, adica in realitate sa fie miu mai mic si sa ai nevoie de tensiune de negativare mai mica (spre -100..110V). Am mai subliniat ca nu-mi place negativarea automata in special la lampi cu miu mic. Sa arunci atata putere, nu-i chiar interesant si util.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări