habarnam Postat Mai 21, 2005 Partajează Postat Mai 21, 2005 A facut (sau incercat sa faca) cineva un ceas folosindu-se de frecventa retelei (50Hz) ca baza de timp: Link spre comentariu
sifor Postat Mai 21, 2005 Partajează Postat Mai 21, 2005 Da si are eroare mare ! Deci nu merita !Mai ales ca un Quartz de 32768 costa 15.000 lei !Don Mario Link spre comentariu
Vizitator ozy Postat Mai 21, 2005 Partajează Postat Mai 21, 2005 De ce sa folosesti frecventa retelei cand poti obtine secunda prin numararea intreruperilor cu orice quartz.?? Link spre comentariu
habarnam Postat Mai 21, 2005 Autor Partajează Postat Mai 21, 2005 am ales varianta cu 50Hz pentru ca orice quartz are o eroare destul de mare, si trebuie calibrat intai (cu un trimmer). am facut treaba cu calibrarea si merge bine. am incercat pentru qz de 3.276, 4 si 20 Mhz. Toate au facut nazuri fara trimmer bibilit.presupunand abaterea de la fracventa a qz de 0,03% rezulta plus minus o secunda pe ora. Adica 24 sec pe zi. adica 15 min pe luna. dezastru.eu stiam ca radiourile cu ceas (alea ieftine cu led-uri rosii) folosesc metoda cu priza. Intarzie putin iarna si grabesc vara :lol: . dar sunt mai exacte de +-3 min pe luna.nu pot folosi varianta cu trimmer, pt ca vreau sa-l includ intr-un kit. Si nu-mi permit sa-l las pe fiecare sa mearga cate o sapt pt un reglaj corect. Link spre comentariu
nicu_stef Postat Mai 21, 2005 Partajează Postat Mai 21, 2005 daca vrei totusi cu trimer, fa-ti un periodmetru - la o baza de timp de 1 sau 10MHz o sa poti masura secunda cu 6 sau 7 cifre, suficient cred.de obicei pentru ceas se foloseste o intrerupere generata de un numarator, daca vrei un reglaj 'atomic' folosesti un numarator pe 16 biti si umbli la costanta de divizare pe care o alegi preferabil cat poti de mare, sa ai de unde face reglajul fin (dar iar o sa ai nevoie de periodmetru).recunosc ca am facut demult un ceas de 'casa' mai vechi cu clasicul 351 si cuart de 32768Hz, inca nu am cu controler.succesPS: varianta cu 50Hz in Romania nu este recomandata, in tzari mai cu pretentii chiar daca nu e frecventa constanta, au baietii grija ca variatia lunara sa fie cat mai aproape de zero (am auzit si eu de la un nene mai batran). Link spre comentariu
Cristiano Postat Mai 21, 2005 Partajează Postat Mai 21, 2005 am ales varianta cu 50Hz pentru ca orice quartz are o eroare destul de mare, si trebuie calibrat intai (cu un trimmer). am facut treaba cu calibrarea si merge bine. am incercat pentru qz de 3.276, 4 si 20 Mhz. Toate au facut nazuri fara trimmer bibilit.presupunand abaterea de la fracventa a qz de 0,03% rezulta plus minus o secunda pe ora. Adica 24 sec pe zi. adica 15 min pe luna. dezastru.[...]Nu stiu de unde ai cumparat tu cuarturile, dar un cuart bun pentru RTC are o eroare de maxim 20ppm (si costa doar vreo 20 de centi bucata), ceea ce inseamna ceva mai putin de un minut pe luna. Vezi aici: http://www.epson-electronics.de/upload/ ... 0_data.pdf Link spre comentariu
bogdanm Postat Mai 22, 2005 Partajează Postat Mai 22, 2005 De acord, imi vine foarte greu sa cred ca poti obtine un ceas mai exact folosind frecventa retelei decat folosind un quartz. Daca vrei totusi, vezi ca sunt cateva appnote-uri pe la Microchip despre cum poti sa bagi PIC-ul direct in priza (nu glumesc), cum sa faci detectia trecerii prin 0 a tensiunii de la priza, samd. Link spre comentariu
habarnam Postat Mai 22, 2005 Autor Partajează Postat Mai 22, 2005 intr-adevar ceasurile alea cu radio (pe care toti la stim) si care au o precizie bunicica, folosesc chestia aia cu priza. Dupa niste sapaturi (in interiorul unuia) am gasit integratul pe care-l foloseste si datasheet-ul lui. http://www.jarkad.cz/katalog_listy/l/lm8560.pdf deci merge chestia cu rtc bazandu-se pe frecventa retelei. appnote-urile cu priza, treceri prin zero samd le-am vazut si eu. sunt interesante, dar nu ma ajuta cu nimic la problema pe care o am. p.s. quartz-urile le-am luat din diverse montaje mai vechi, deci nu stiu care este provenienta lor. tu esti sigur de chestia cu eroarea de maxim 20ppm pt cuarturile care se gasesc la noi? pt ca oricum folosesc qz la aplicatie, mi-ar fi mult mai usor sa nu ma complic cu priza... Link spre comentariu
Cristiano Postat Mai 22, 2005 Partajează Postat Mai 22, 2005 p.s. quartz-urile le-am luat din diverse montaje mai vechi, deci nu stiu care este provenienta lor. tu esti sigur de chestia cu eroarea de maxim 20ppm pt cuarturile care se gasesc la noi? pt ca oricum folosesc qz la aplicatie, mi-ar fi mult mai usor sa nu ma complic cu priza...Da, sunt sigur. De altfel ti-am dat si un link catre un datasheet, in care se specifica aceasta eroare maxima. Si in practica se confirma, am folosit astfel de cuarturi impreuna cu DS1302 (RTC de la Dallas) pentru mai multe proiecte (si sunt peste 1000 de bucati produse) si n-am avut niciodata erori mari. Link spre comentariu
cirip Postat Mai 22, 2005 Partajează Postat Mai 22, 2005 am ales varianta cu 50Hz pentru ca orice quartz are o eroare destul de mareCred ca afirmatia este inexacta. Orice cuart este specificat ca avand frecventa de rezonanta egala cu cea inscrisa pe capsula in anumite coditii de incarcare si mod de oscilatie. capacitatea pe care "o vede" cuartul in circuit este parte din specificatia pe care o dai fabricantului cand comanzi un lot de cioburi.Daca ciobul e specificat ptr rezonanta serie, atunci trebuie musai pus intr-o schema care foloseste rezonanta serie. Daca especificat ptr rezonanta derivatie si nu pui capacitatea ptr care a fost facut, e f normal sa fie "dus" de pe frecventa. Dar odata incarcat cu ce trebuie, va sta batz pe frecventa, in toleranta specificata de producator.Concluzia (confirmata de experienta) este ca un cuart tras corect pe frecventa prin intermediul trimerului va fi mult mai precis decat reteaua. Pe vremea lui Cocalae, cand la retea erau fo 47-48 de Hz, am pus un osc cu cuart intr-un radio cu ceas. Eroarea a fost imposibil de detectat "la ochi". Reglajul frecv l-am facut cu un frecventmetru de 1E-9. Un calcul simplu arata ca eroarea va fi de sub o secunda pe an.Cirip Link spre comentariu
nicu_stef Postat Mai 22, 2005 Partajează Postat Mai 22, 2005 20ppm ca valoare pt variatie maxima a frecventei cuartului este uzuala la cele de pe piata, exista si 15ppm, si probabil daca sapi gasesti si mai bune. totul e sa-ti alegi o valoare cat mai divizabila cu 2 .20ppm inseamna 20 la (1000000 /60 /60 /24 ->~11zile)urmarind un grafic de variatie a frecventei cu temperatura in general se observa ca la temperatura de 20 grade celsius variatia e minima.presupunanad ca si la valoarea absoluta producatorul si-a dat silinta eroarea este mult mai mica.pe cuart de 32768 am gasit 1,5sec /luna, care nu prea a cedat nici la trimer, asa a ramas. Link spre comentariu
bogdanm Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 Cum e cu reglarea prin trimmer? Ca nu stiu smecheria :oops: Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 Cum e cu reglarea prin trimmer? Ca nu stiu smecheria :oops:la oscilatoarele cu tehnologie CMOS cuartul este intre 2 pini si cat eun condnesator la masa, unul din ele e semireglabil ca sa faci mici ajustariPS: 1) caut ceva documentati e si pun2) cu cuerturi de 32kHz din ceasuri de mana am obtinut la ceasuri cu MMC351 o precizie de cam +1min/luna, car emi s-a parut suficienta :wink: Link spre comentariu
bogdanm Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 Am inteles. Credeam ca acei condensatori ajuta doar la amorsarea oscilatiilor, habar n-aveam ca pot fi folositi si pentru reglaj :shock: Link spre comentariu
niq_ro Postat Mai 23, 2005 Partajează Postat Mai 23, 2005 am scanat si pus un material despre Oscilatoare cu cuart :wink: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum