feri.visky Postat Octombrie 21, 2009 Partajează Postat Octombrie 21, 2009 Mai departe.... ar trebui sa fie comparate aparate din aceeasi clasa... Link spre comentariu
Selena Postat August 31, 2010 Partajează Postat August 31, 2010 Scriu aici, sa nu deschid topic nou.Trei aparate dragi mie (clasa II, dupa stadardul vremii). Sunt luate din bazar, la sume de 3...9 RON, completate cu miner, butoane, potentiometre etc., dupa invaliditatea fiecaruia.Ce am constatat? Placutele de pe rotactor, alocate fiecarei game de unda, se pot interschimba de la un model la altul ( un simplu surub le fixeaza) - si totusi radioreceptorul functioneaza perfect, fara vreun reglaj ulterior. De pilda, am luat placuta de SW 19m de la un VEF 206 (cel mai dotat la capitolul domeniu de frecvente de receptie) si am completat al 8-lea loc liber pe rotactorul modelului VEF 202 (nu am inteles de ce fabricantul a lasat acest loc nefolosit).Asta arata ce stadardizare si conceptie au adoptat prioiectantii si calitatea (reproductivitatea) acestei familii de radioreceptoare.La fel, am interschimbat placute de pe rotactorul din Selena B211(germaniu) si B216 (siliciu) (prindere prin agrafa elestica din otel), cu functionare sigura, fara reglaje. Imi aduc aminte ca in magazin adusesera astfel de repere ca piesa de schimb simultan cu importul de Selena B211 (anul 1979).PS. Fotografia corespunde unui rotactor de rezerva. Pentru inlocuire placutelor nu trebuie demontat nimic, doar se inlatura capacul din spate al radioreceptorului si astfel accesul este direct. Link spre comentariu
feri.visky Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 Rotactorul este de inspiratie militara... tradusa pentru larg consum...Ar fi interesant sa prezinti diferentele celor trei... Link spre comentariu
Selena Postat Septembrie 8, 2010 Partajează Postat Septembrie 8, 2010 Cele trei VEF au aceeasi schema de baza. Diferentele apar la rotactor, adica la felul cum sunt repartizate gamele de unde scurte: VEF12 si VEF102 au scurtele de la 75 m la 25 m, cu o pozitie libera (eu am completat-o cu 19m). VEF 206 este cat se poate de dotat : receptioneaza in zona de "scurte" incepand chiar cu o parte din undele medii (1500 kHz) si continua pana in banda de 13m. Poti receptiona piratii greci si sarbi, care emit in zona 1620...1680kHz.VEF12 este foarte robust, butoane masive din metal fixate prin suruburi, carcasa rigida.Scalele sunt inscriptionate cu metalizare, foarte rezistente si placute le vedere.Ceva interesant: potentiometrul de volum este conectat "invers", adica cu cursorul la intrare, inspre detector. S-ar zice ca asta asigura o adaptare optima cu amplificatorul audio, dar nu acesta este scopul prim, ci o smecherie utila: cu acest potentiometru poti doza dupa necesitati si nivelul semnalului trimis la mufa de inregistrare pe magnetofon.Ce neajuns au? Contactele rotactorului sunt "punctiforme" si se tocesc in timp, aparand cuprul de dedesubt.Asa ca, la urmatoarea familie de VEF, cu indicativul 214 - 216 (in care au aparut integratele si banda de UUS), rotactorul este reproiectat, contactele sunt de tip "cutit", foarte ferme. Link spre comentariu
viopa Postat Septembrie 14, 2010 Partajează Postat Septembrie 14, 2010 Cred ca acest subiect, ar putea fi un nou articol pentru revista. Ce spuneti? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum