Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

difuzor

gherasim

Postări Recomandate

cine stie daca pot modifica puterea unui difuzor?-am bobinat mai multe difuzoare dar nu am modificat niciodata grosimea firului .daca stie cineva daca se poate sau daca a reusit sa mareasca puterea poate imi spune si mie. va rog! :da :aplauze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GooD of BaSS

3

• gherasim

3

• Mindware

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

teoretic....atata timp cat mai ai loc sa bobinezi la grosimea pe care o vrei..... poti.... singura limitare ramanand rezistenta fizica a membranei,a suspensiei si..a muncii tale...

Link spre comentariu

:nas: Dar magnetul !?

Ce e cu el?Daca tii mortis..si ai curaj...poti sa il scoti...sa te duci cu el la remagnetizat...daca mai merge....sau,poti suprapune mai multi magneti identici...insa vei avea probleme cu "prelungirea" miezului de metal moale....Dar totusi...ce vrei sa ii faci magnetului? :nas:
Link spre comentariu

de ce trebue sa suprapun mai multi magneti??!!!! daca luam un difuzor produs de electronica industriala prin anii "85-" 90 suportul bobinei este lung si ai loc sa bobinezi mai multa sarma .eu am bobinat mai multe difuri dar am respectat caracteristicile bobinelor initiale ,nu am incercat sa modific nimic. deoarece depui destula munca sa execti o bobina nu am incercat niciodata sa fac experimente . poate a facut cineva si poate sa-mi spuna.

Link spre comentariu

salut si eu am bobinat cateva difuzoare dar tot asa cum era din fabrica nam schimbat nimica.mar interesa si pe mine daca se poate mari puterea si cum in cazul in care te apuci de bobinat un difuzor.daca bagi sarma mai grosa de ex nu ar trebui sa creasca puterea lui?

Link spre comentariu

In primul rand daca modifici bobina, o sa ai alti parametri ai difuzorului, oricum se modifica daca il rebobinezi. Daca il bobinezi cu sarma mai groasa, o sa poti mari foarte putin puterea prin bobina, dar magnetul nu o sa mai aiba forta necesara sa iti mentina o cursa optima a membranei, deci o sa depaseasca xmax si o sa distrugi difuzorul mecanic.Conculzia, daca rebobinati un difuzor incercati sa faceti una cat mai identica cu cea originala, numar de spire, grosimea sarmei, greutatea rezutata a bobinei.....

Link spre comentariu

dar magnetul nu o sa mai aiba forta necesara sa iti mentina o cursa optima a membranei

Asa cum bine spune djlove...asta intrebam, retoric..."dar magnetul ?" - cine ii mareste "forta" pentru a "trage" o putere mai mare? Mai mult, odata cu imbatrinirea difuzorului, acest lucru se petrece si cu majoritatea magnetilor, care i-si pierd din "forta".
Link spre comentariu

am reusit eu sa maresc puterea unui difuzor, insa nu este deloc usor. Asta presupune marirea intrefierului .O sa descriu un continuare etapele.metoda de marire a puteri a fost aceea de a face bobina nu in 2 straturi (dus intors)cum e la majoritatea ci in 4 straturi cum este de obicei intalnit la difurile auto sau unele difuri din diverse sisteme audio de casa .Pt ca noua bobina sa se incadreze in limitele anterioare ale membranei si spiderului trebuie respectata lungimea ei initiala.Mai intai de toate se face bobina in 4 straturi, care trebuie sa respecte diametrul interior al celei initiale . Impedanta se alege in functie de grosimea conductorului de bobinaj. De exemplu daca bobina anterioara a fost de 4 ohm si vrei ca cea noua sa aiba 8 ohmi atunci folosesti conductor cu aceeasi dimensiune ca si la bobina anterioara , insa daca vrei ca noua bobina sa aiba tot 4 ohmi at trebuie folosit conductor mai gros. Daca ai ceva experienta iti iese din prima ,a 2 aincercare, insa daca nu tre sa faci cateva . O metoda simpla pt a nu face de nebun bobine este de a face un singut strat pe suportul de bobinaj fara sa il lacuiesti si sa il masori (trebuie sa aiba aproximativ 1 ohm chiar mai putin un pic). dupa ce ai reusit sa faci bobina dai jos front-plate inelul de metal de deasupra magnetului. Asta trebuie facuta cu f multa grija pt ca risti sa spargi magnetul si adio :cry: .dupa ce dai jos front-plate prebuie atat aceasta cat si magnetul sa fie f bine curatate de resturile de adeziv cu care au fost initial prinse una de alta. Se masoara diametrul exterior al noii bobine dupa care se merge cu placa de metal la un stungar caruia ii ceri sa iti largeasca diametrul interior al acesteia dupa cel al noii bobine plus inca vreo cateva zecimi pt ca bobina sa se miste usor in spatiul cel nou.Dupa ce se ia piesa de la strunjit cu o bucata de smirghel fin un 120 sa zicem se netezesc capetele gaurii, fara sa se insiste f mult. De aici incepe chinul cel mare : centrare la loc a placii superioare. Inainte de toate trebuie avuta mare grija cu magnetul care ramane expus si poate acumula pilitura de fier si alte chestii nedorite ,nu de alta da iti vine sa mori cand ajung astea in intrefier si blocheaza sau zgarie bobina, asa ca trebuie avuta multa grija unde se pune magnetul si cu ce vine in contact. La fel trebuie avuta grija cu placa superioara , cea strunjita sa fie perfect curata at cand este apropiata de magnet. daca in mod neasteptat ajung pe magnet fragmente de pilitura de fier cel mai usor se pot indeparta cu banda adeziva .Pentru a centra placa am folosit bucati de izolator de la cabluri . Le-am pus peste bucata cilindrica care vine in contact cu placa din spate si le-am legat in forma de cruce. am aplicat placa largita dupa care am verificat ca distanta in jurul intrefierului sa fie egala. Se verifica bobina si mai departe se stie. in plus ansamblului mobil i-am mai atasat un spider ,cele doua fiind la o distanta de cativa mm unul de calalalt. Spor la treaba...

Link spre comentariu

multumesc mult pentru sfat.am ceva difuri romanesti de 20 w si am sa incerc sa vad ce o sa iasa.spune -mi pot folosi pentru lipit magnetul lac de bobinaj? de unde faci rost de spider?

Link spre comentariu

sincer sa spu e destul degreu sa incerci pe difuri mici de putere e f migalos. Ce am incercat eu a fost peste 100w .spidere am gasit de cumparat sau de la recon kit si placa am lipit-o cu picatura, insa dupa ce am apropiat magnetul cu placa si am centrat intrefierul am aplicat lipiciul. grija mare la lipici ca e subtire si poate sa junga pana la intrefier si nu prea se poate curata usor. E bine sa mentii orizontal magnetul cu placa de deasupra atunci cand pui lipiciul pt ca sa nu se scurga spre interiorul intrefierului.Am folosit picatura si mi s-a parut f bun pt ca a trebuit odata sa desfac toata treba si mi-a luat ceva timp sa il desprind.Totusi este bine sa incepi cu difuri mai mici pt a experimenta si nici pierderile nu sunt f mari. Daca ai doua identice poti sacrifica unul din ele ca sa ii iei spiderul. Nu este neaparat sa mai pui un spider , daca poti gasi altul care sa ii permita aceeasi miscare a bobinei dar care sa fie mai rigid .

Link spre comentariu

am reusit eu sa maresc puterea unui difuzor, insa nu este deloc usor. Asta presupune marirea intrefierului .

Si ce ai obtinut dupa toata munca asta? O crestere cu cati decibeli?Nu de alta dar ai cu totul alt difuzor daca faci acei pasi, prin marirea spatiului din intrefier pierzi din camp, de aceea difuzoarele 'de firma' au un intrefier cat mai mic.De parametri initiali ai difuzorului nici nu mai vorbim in cazul acesta. Dupa acea modificare este necesar sa masori parametri, lucru nu prea simplu in regim de amator. In caz contrar ai obtinut un difuzor despre care nu sti mai nimic si atunci ma intreb cum o sa faci o incinta optima pentru acesta.P.S. Opinia mea este ca aceste modificari duc la un difuzor mai prost decat cel initial; daca tindem spre irealitate poate obti o marire a puterii suportate de bobina si o marire nivelului sonor obtinut mica sau neexistenta.Deci daca nu vi cu argumente si masuratori precise nu vad cum mi-as schimba opinia.Bogdan
Link spre comentariu

mai dj love ai facut tu asta si ai contatat cele spuse de tine sau de fapt nici tu nu poti argumenta ceea ce spui sunt numai niste presupuneri. acolo am scris daca se vede ca

am reusit eu sa maresc puterea unui difuzor

asta inseamna ca am constatat o marire a puterii, nu doar a puterii suportate de bobina ci si a nivelului acustic. Inrefierul este relativ mare sau mic. Este relativ in functie de puterea difuzorului pt ca la un dif de 1000W este mare in comparatie cu intrefierul unui dif de 100W , pt ca difera diametrul conductorului de bobinaj. Ar mai fi si aspectul la care sigur te referi tu ca ar fi ramas prea multa distanta intre bobina si partile metalice ale intrefierului, insa am avut eu grija ca distanta sa fie minima atat cat sa ii permita bobinei sa se minte liber in intrefier. Tocmai de aceea am modificat intrefierul abia dupa ce am avut bobina facuta. Si in afara de asta hai sa fim seriosi ca nu am inventat eu bobina cu 4 straturi, au mai facut si altii asta si probabil au avut ei grija sa vada care sunt avantajele sau dezavantajele metodei. Nu am sustinut nici o clipa ca spl difului ar fi fost imbunatatit, nici eu nu cred ca se poate asa usor insa nu am constatat ca diful s-ar auzi mai incet la acelasi nivel al sunetului ca atunci cand acesta a fost cu bobina originala. Despre parametri nici nu m-am chinuit sa ii aflu pt ca e destul de greu sa faci asta in regim de amator. Cand am facut prima astfel de modificare unui dif a fost pt ca desi acesta avea doar 150w l-am folosit la o putere de 300w si am reusit sa ard bobina in asa hal incat nu a ramas nici un capat de fir cu email pe el. Singura metoda prin care am putut sa fac sa mearga acelasi dif la puterea de 300w in regim continuu fara sa se deterioreze bobina sau orice altceva a fost sa fac bobina in 4 straturi si a mers si inca merge respectivul dif. In legatura cu ce spui tu ca

difuzoarele 'de firma' au un intrefier cat mai mic.

,acel cat mai mic se refera la distanta de la bobina pana la piesele polare . pe de o parte sunt deacord ca poate difurile cu bobina in 4 straturi au de pierdut la capitolul spl dar astea sunt tot presupuneri deale mele si deale tale. Fara masuratori precise vorbim discutii. Peste toate cele spuse eu am oferit o solutie ,daca cineva o considera buna o aplica daca nu cauta alta . Bafta...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări