Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de tensiune


Postări Recomandate

Am facut o sursa cu LM317 + transistorul BD243 , in locul lui 2N3055 , ca in schema din atasament . Am o intrebare : tranzistorul 2N2905 , pe care eu l - am inlocuit cu un TIP42 deoarece nu am avut 2N2905 , are nevoie de radiator daca se incalzeste numai putin ? Aceasta sursa poate debita un curent mai mare de 3 Amperi ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Despre sursa asta s-a mai discutat , lipseste protectia la scurtcircuit , tocmai ca nu da maxim 3A ci un pic mai mult decat are nevoie tranzistorul sa se arda :rade: . Pentru siguranta si tranzistorul mic ar avea nevoie de un mic radiator , esti sigur ca se va incalzi numai putin cand sursa debiteaza 3A sa zicem ? Bineinteles se poate calcula exact .

Link spre comentariu

Pentru ca T2 sa disipe cit mai putina putere (sa fie cit mai rece) ai nevoie ca T1 sa aibe beta cit mai mare; asa T2 va lucra cu un curent de colector cit mai mic. Tranzistoarele se vor incalzi cel mai tare atunci cind sursa va avea tensiunea de iesire minima, la curentul maxim; poti monta in locul lui T2 un BD138, 140 si nu vei mai avea probleme. In locul lui T1, daca nu ai 2N3055, pune un tranzistor robust in capsula TO3.

Link spre comentariu

eu folosesc la sursa mea lm350 care ar duce vreo 3A din datashet , fara nicu o adaugare de trazistori etcam incercat sa adaug un trz pnp dar nu a functionat (am folosit si o schema cevam mai simpla)o sa incerc schema lui Depanatoru' poate am mai mult succesapropo schema din pdf nu se poate modifica pt curenti mai mari? si oricum schema mea poate necesita un numar mic de componente 4 trazistori, 4 rezistente, 1 condensator si 1 potentiometru putandu-se spune ca e destul de eleganta

Link spre comentariu

Sigur ca da , curentul maxim e dat de caderea de tensiune a celor doua diode inseriate minus tensiunea pe jonctiunea B-E a tranzistorului pe rezistenta de 0,47ohm , I = [(2 x 0,7) - 0,7 ] / 0,47 = 1,5A. Daca pui o rezistenta de 0,33 ohm curentul maxim este I = 0,7 / 0,33 = 2,12A si asa mai departe . La valoarea asta se mai adauga curentul furnizat de integrat care desigur se protejeaza singur , deci curentul total al sursei e cu inca 1,5A mai mare . Valorile astea sunt numai orientative , practic ar putea fi mai mult , pentru ca tensiunea pe diode si jonctiune la curent mare e mai mult de 0,7V si depinde de tipul diodei . Daca nu va da chiar curentul din calcul tatonati valorile rezistentei pana obtineti ce doriti . Cu valorile stas 0,56 , 0,47 , 0,39 , 0,33 , 0,27 , etc , eventual si puse in paralel pentru a obtine valori intermediare va gasiti cu siguranta un curent maxim care sa va convina . Dar urmariti si disipatia pe tranzistor la scurt , Uin x I .

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări