em2006 Postat Octombrie 27, 2009 Partajează Postat Octombrie 27, 2009 ... Ideea este ca vreau sa fac un dimmer pentru un motor la 220V alternativ ...Variatoarele pentru astfel de aplicatii se bazeaza pe asa-numitul "control de faza" (citeste despre asta). Daca pentru comanda triacului (tiristorului) vrei sa folosesti un optotriac, atunci acesta va fi obligatoriu de tipul random-phase, cum este de exemplu MOC3021, pentru a putea comanda triacul la orice unghi de faza, unghi care va dicta turatia.Optoizolatoarele de tip zero-cross, cum este MOC3041 vor face comanda numai la trecerile prin zero, ceea ce va face imposibil reglajul turatiei (motorul va merge la turatia maxima), deci se pot folosi numai pentru comenzi on-off, avantajul lor fiind tocmai sincronizarea cu trecerile prin zero a tensiunii retelei. Link spre comentariu
blazeu Postat Octombrie 29, 2009 Partajează Postat Octombrie 29, 2009 Stimate coleg Nucleu,Stiu ca dorinta de a ajunge la o realizare (comanda motorului) este "arzatoare", dar asta nu e suficient (din pacate!)Mai trebuie si oarece cunostinte, da preferat cat mai "solide" (doar vorbim de "solid state"?) Informatiile trunchiate, "prinse din zbor", nu duc decat la rezultate deprimante, chiar daca uneori zgomotos-luminoase sau doar cu norisori de fum. Tiristoarele se pot folosi cu alimentare din baterie (invertoare de putere), dar circuitele de stingere sunt complexe, voluminoase si nerentabile pentru puteri sub 5-10kw; oricum nu e un circuit de gen "impuls negativ pe poarta"!!!Circuitul PWM comanda puterea (turatia motorului) prin VALOAREA MEDIE a curentului (sau tensiunii), care e dependenta de FACTORUL DE UMPLERE si NU de frecventa (aceasta are semnificatie in procesul de alegere si dimensionare a miezului invertoarelor, nu in acest caz, unde insa pierderile de comutatie pe tranzistor cresc odata cu frecventa).In concluzie, electronica nu e chiar o chestie simpla, gen batut un cui intr-o scandura (unii si-au ros coatele cativa ani sa invete chestiile astea, si in afara de destule informatii "teoretice", mai are utilitate si experienta practica...Lenin ala a fost nu MEGA-ticalos, dar nu si prost (invatati, invatati, invatati...)Toate cel bune si spor (la invatat!)! Link spre comentariu
Nucleu Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Salut! Tocmai pentru a invata mi-am facut cont aici pe forum... Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 un dimmer pentru un motor la 220V alternativ sDaca este motor colivie( fara infasurare rotorica),nu veti obtine o variatie de turatie mai mare de cca. 5%. Link spre comentariu
Nucleu Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Ok...! cred ca nu are infasurare rotorica... ! Deci... am o pompa de apa de la o masina de spalat cumparata de la un user de aici de pe forum... si vreau sa o pun ca racire pentru freza unui cnc.Pompa este destul de mare si din cate am observat (nu am apucat sa incerc inca) cred ca are debit prea mare si as vrea sa pot sa ii reglez debitul...As putea face asta prin variatia turatiei motorului cu un dimmer ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Daca nu are rotor bobinat,nu veti obtine o variatie prea mare.Cati poli are? as vrea sa pot sa ii reglez debitul...Poate fi reglat si cu o vana. Link spre comentariu
Nucleu Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Asta nu stiu inca...nu il am la mine dar cand ajung acasa o sa ma uit...! are doar o infasurare pe stator... semana cu "Ventilator amplif Fisher" de aici viewtopic.php?f=59&t=29212&st=0&sk=t&sd=a&start=15 Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 30, 2009 Partajează Postat Octombrie 30, 2009 Daca este la fel cu cel din topic,este cu 2 poli(cca 2800 ture/min) cu spira in scurt,deci nu obtineti o variatie mare de frecventa,prin reducerea curentului. Link spre comentariu
elman Postat Octombrie 16, 2016 Partajează Postat Octombrie 16, 2016 Va salut, am un dimmer cumparat de pe talcioc, il folosesc sa reduc turatia la masina de gaurit si la flex. La mesul in gol cu putere mica turatia nu-i constanta in special pe flex. Stiti cumva daca variatai este din cauza dimmer-ului sau este din cauza frecarilor din mecanismul fexului? Ma gandeam sa fac un dimmer cu "ZCD" dar nu stiu daca nu cumva efectul este acelasi!? Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2016 Partajează Postat Octombrie 16, 2016 Ar fi bine să vedeți mai înainte dacă rotorul flexului nu are ceva probleme. La Electrocasnice este un topic cu o metoda de verificare prezentată pe larg.http://www.elforum.info/topic/103553-verificarea-motoarelor-universale-cu-rotor-bobinat/ Link spre comentariu
elman Postat Octombrie 17, 2016 Partajează Postat Octombrie 17, 2016 Cu ceva timp in urma am testat atat rotorul cat si statorul, par a fi in regula. O sa pun un bec pe dimmer sa vad daca apar fluctuatii de lumina. Ma gandeam ca din cauza incalzirii tiristorului apare aceasta fluctuatie, doream sa stiu daca au mai avut si altii aceasta problema. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 17, 2016 Partajează Postat Octombrie 17, 2016 Eu am avut problema asta la un prieten, care voia să cumpere un dispozitiv de prelucrare pentru tîmplărie din tîrg, acesta avea deja un variator propriu, dar funcţiona cu intermitenţă la turaţii mici. Am suspectat variatorul, dar s-a dovedit a nu fi el vinovat, ci rotorul care avea nişte bobine întrerupte.În final a renunţat să-l cumpere, vânzătorul fiind de acord cu testarea în prealabil a aparatului, cred că bănuia şi el că e ceva în neregulă.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum