Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimmer cu tiristor

Reynolds

Postări Recomandate

... Ideea este ca vreau sa fac un dimmer pentru un motor la 220V alternativ ...

Variatoarele pentru astfel de aplicatii se bazeaza pe asa-numitul "control de faza" (citeste despre asta). Daca pentru comanda triacului (tiristorului) vrei sa folosesti un optotriac, atunci acesta va fi obligatoriu de tipul random-phase, cum este de exemplu MOC3021, pentru a putea comanda triacul la orice unghi de faza, unghi care va dicta turatia.Optoizolatoarele de tip zero-cross, cum este MOC3041 vor face comanda numai la trecerile prin zero, ceea ce va face imposibil reglajul turatiei (motorul va merge la turatia maxima), deci se pot folosi numai pentru comenzi on-off, avantajul lor fiind tocmai sincronizarea cu trecerile prin zero a tensiunii retelei.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nucleu

20

• miron1947

16

• Reynolds

13

• em2006

6

Top autori în acest subiect

Stimate coleg Nucleu,Stiu ca dorinta de a ajunge la o realizare (comanda motorului) este "arzatoare", dar asta nu e suficient (din pacate!)Mai trebuie si oarece cunostinte, da preferat cat mai "solide" (doar vorbim de "solid state"?) Informatiile trunchiate, "prinse din zbor", nu duc decat la rezultate deprimante, chiar daca uneori zgomotos-luminoase sau doar cu norisori de fum. Tiristoarele se pot folosi cu alimentare din baterie (invertoare de putere), dar circuitele de stingere sunt complexe, voluminoase si nerentabile pentru puteri sub 5-10kw; oricum nu e un circuit de gen "impuls negativ pe poarta"!!!Circuitul PWM comanda puterea (turatia motorului) prin VALOAREA MEDIE a curentului (sau tensiunii), care e dependenta de FACTORUL DE UMPLERE si NU de frecventa (aceasta are semnificatie in procesul de alegere si dimensionare a miezului invertoarelor, nu in acest caz, unde insa pierderile de comutatie pe tranzistor cresc odata cu frecventa).In concluzie, electronica nu e chiar o chestie simpla, gen batut un cui intr-o scandura (unii si-au ros coatele cativa ani sa invete chestiile astea, si in afara de destule informatii "teoretice", mai are utilitate si experienta practica...Lenin ala a fost nu MEGA-ticalos, dar nu si prost (invatati, invatati, invatati...)Toate cel bune si spor (la invatat!)!

Link spre comentariu

Ok...! cred ca nu are infasurare rotorica... ! Deci... am o pompa de apa de la o masina de spalat cumparata de la un user de aici de pe forum... si vreau sa o pun ca racire pentru freza unui cnc.Pompa este destul de mare si din cate am observat (nu am apucat sa incerc inca) cred ca are debit prea mare si as vrea sa pot sa ii reglez debitul...As putea face asta prin variatia turatiei motorului cu un dimmer ?

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

Va salut,

am un dimmer cumparat de pe talcioc, il folosesc sa reduc turatia la masina de gaurit si la flex. La mesul in gol cu putere mica turatia nu-i constanta in special pe flex. Stiti cumva daca variatai este din cauza dimmer-ului sau este din cauza frecarilor din mecanismul fexului? 

Ma gandeam sa fac un dimmer cu "ZCD"  dar nu stiu daca nu cumva efectul este acelasi!? 

Link spre comentariu

Cu ceva timp in urma am testat atat rotorul cat si statorul, par a fi in regula. O sa pun un bec pe dimmer sa vad daca apar fluctuatii de lumina. Ma gandeam ca  din cauza incalzirii tiristorului apare aceasta fluctuatie, doream sa stiu daca au mai avut si altii aceasta problema.

Link spre comentariu

Eu am avut problema asta la un prieten, care voia să cumpere un dispozitiv de prelucrare pentru tîmplărie din tîrg, acesta avea deja un variator propriu, dar funcţiona cu intermitenţă la turaţii mici. Am suspectat variatorul, dar s-a dovedit a nu fi el vinovat, ci rotorul care avea nişte bobine întrerupte.În final a renunţat să-l cumpere, vânzătorul fiind de acord cu testarea în prealabil a aparatului, cred că bănuia şi el că e ceva în neregulă....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări